saruna.u@seznam.cz: Dobrý večer. Úplně vazne. Než jsem se pustila do odpovědi, odpoledne jsem přesně podle receptu uvařila, od vložení receptu uteklo dost času a ačkoli tak čočku vařím stále, už ne ze 400g najednou, už doma není tolik stravniku a týden se nám ji nechce jíst. Na zkoušku jsem dala 400g cocky do vyssiho hrnce a aby bylo vody 2.5cm nad čočku, potřebovala jsem cca 1.3l. Když jsem předala vše do širšího nižšího hrnce, bylo najednou vody jen 1cm nad čočku. Pro požadované 2.5cm bych musela aspoň 0.5l přidat. Zalezi tedy i na hrnci, ve kterem varite. Když jsem vzala 1kg cocky, rozhodně jsem na něj nepouzila 2,5 násobek vody, tak velký kastrol doma ani nemam, ale vody stačilo max 2.5l, abych měla vody nad čočku. Nicméně do 1.3l jsem dala 1 rovnou lžíci soli, koření, po kroku proplachnuti opět 1.3l vody a zase 1 lžíci soli. Po uvaření je cocka ohledně slanosti naprosto ok.
Vas muž měl fajn záměr, ale vaření není o exaktní matematice.
Pro jistotu v popisu zduraznim.
Veronika.Hrozna: tak to jsi odvážná školačka - já to pořád opatrně překlápím, ale fajn vědět, třeba to někdytaky risknu a prokutruji to robotem popravdě, tohle těsto se pro mě stalo univerzálním, ten druhý piškot už vůbec nedělám.
Když chci světlý, nedám kakao a jeho váhu nahradím moukou, jen přidám půlku kypříku pro sichr, když chci ořechový, přidám mleté ořechy a uberu o to mouky... dělám i na plech jako podklad pro různé náplně nahoru typu ovoce/želanina či krém. Fakt nikdy nezklamalo
Fajn se s ním dělá hned s čerstvým, pokud držím formát. Pokud by šlo o 3D dort, je lepší studený zabalit do strečky a nechat do druhého dne v lednici, perfektně zpevní a dobře se pak vykrajuje a tvaruje.
Veronika.Hrozna: proč je v jednom polohrubá a v druhém hladká ti neprozradím, nejsem původním autorem, už ani nevím, kde jsem k nim kdysi přišla - zda v sešitech po babičce či někde na netu a metodou pokusů a zkoušení jsem ty dva vyhodnotila jako nejlepší...
Hladkou mouku neřeším podle značky, dávám tu, co mám zrovna doma, nepozoruji mezi nimi zase tak výrazný rozdíl...
Žloutky a olej nemíchám, po vyšlehání sněhu s cukrem to tam prostě naliju najednou, tak jak je... klidně by mohlo být i oddělené, ale nač špinit víc misek :)
Prášek do pečiva není nutný, pokud jsou bílky dobře vyšlehané, drží korpus i tak dobře, ale pokud třeba lžičku přidáš, určitě tím nic nezkazíš...
miriko10: to mě těší bohužel ohledně výšky neporadím, máte opravdu formu jen 25cm? Na trhu jich je více rozměrů a pak každý cm hraje roli v objemu. To samé velikost vajec, někdy koupím M, co jsou spíše S...pak řeším přidáním 1 ks vejce....
catherina: pokud má jen 5cm a byl ve formě 25cm, pak není něco v pořádku...ten korpus je až k okraji formy. Jana asi myslí sražený, nevyběhlý... může to být málo vyšlehaným sněhem, špatnou teplotou pečení, podivnou moukou, těžko říct. Mám za sebou více než 500 těchto korpusů a přesto i mě asi 2x "vypekl" a šel prostě do koše, spadl, zdrcnul se...a přitom další ze stejného materiálu vyšel už ok...
Pokud jste si už neporadila, rozkrojte jej jen napůl a udělejte si ještě jeden plát doprostřed, klidně světlý, aspon to bude vypadat zajímavě. Pak bych řešila poměr na 2 vejce... čili vše děleno 5 krát 2.
Vas muž měl fajn záměr, ale vaření není o exaktní matematice.
Pro jistotu v popisu zduraznim.
Když chci světlý, nedám kakao a jeho váhu nahradím moukou, jen přidám půlku kypříku pro sichr, když chci ořechový, přidám mleté ořechy a uberu o to mouky... dělám i na plech jako podklad pro různé náplně nahoru typu ovoce/želanina či krém. Fakt nikdy nezklamalo
Fajn se s ním dělá hned s čerstvým, pokud držím formát. Pokud by šlo o 3D dort, je lepší studený zabalit do strečky a nechat do druhého dne v lednici, perfektně zpevní a dobře se pak vykrajuje a tvaruje.
Hladkou mouku neřeším podle značky, dávám tu, co mám zrovna doma, nepozoruji mezi nimi zase tak výrazný rozdíl...
Žloutky a olej nemíchám, po vyšlehání sněhu s cukrem to tam prostě naliju najednou, tak jak je... klidně by mohlo být i oddělené, ale nač špinit víc misek :)
Prášek do pečiva není nutný, pokud jsou bílky dobře vyšlehané, drží korpus i tak dobře, ale pokud třeba lžičku přidáš, určitě tím nic nezkazíš...
Pokud jste si už neporadila, rozkrojte jej jen napůl a udělejte si ještě jeden plát doprostřed, klidně světlý, aspon to bude vypadat zajímavě. Pak bych řešila poměr na 2 vejce... čili vše děleno 5 krát 2.
1 2 3 … 287 Další