Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Komu se nelení, tomu se zelení aneb Tři tipy, jak využít avokádo ve sladkých dezertech!
Zdroj: Pixabay, Racool_studio

Možná si avokádo spojujete jen se slanými pokrmy, většinou se saláty. Není divu, vždyť je hlavní ingrediencí slavného mexického dipu guacamole. Ačkoli jej používáme nejvíc jako zeleninu, ve skutečnosti je avokádo ovoce. Z tohoto úhlu pohledu se pak jeho příprava nasladko už tak zvláštní nezdá.

Tuky, které neškodí

Avokádo je plodem rostliny s poměrně poetickým názvem – hruškovec přelahodný. Svým tvarem dokonce hrušku připomíná a říká se mu i máslová hruška. A i lahodné samozřejmě je. V zemi svého původu v Mexiku a vůbec v dalších zemích Střední Ameriky se avokádo často používá místo másla. Je totiž hodně tučné a i kalorické, v jeho případně jde ale podle webu Bhf.org.uk o zdravé tuky – nenasycené mastné kyseliny, které mají pozitivní vliv na naše srdce cévy. Dalo by se tedy říct, že avokádo je sice tučné, ale oproti jiným tučným potravinám mnohem zdravější. Pokud si ale počítáte kalorie, s konzumací avokáda to zas tolik nepřehánějte. Na druhou stranu je ale avokádo ideální potravinou pro vegetariány a ještě víc pro vegany, jimž dodává nejen potřebné živiny, ale nahrazuje jim i živočišné tuky a ještě je dostatečně zasytí. Avokádo se dá použít jako dobrá alternativa másla, majonézy i smetany. Z toho důvodu je právě oblíbenou surovinou do veganských dezertů, které ale určitě zachutnají i těm, kteří se mléčným výrobkům nevyhýbají. A rozhodně jim prospějí i po zdravotní stránce.

Čokoládový pudink bez výčitek

Avokádo chutí trochu připomíná oříšky a i tato vlastnost ho předurčuje k použití do dezertů  kombinaci s čokoládou. Tím úplně nejjednodušším dezertem z avokáda, která budete mít raz dva, je čokoládový pudink. Jak na něj? Do mixéru dejte 2 zralá avokáda bez pecek, 4 lžíce kakaového prášku, 1/2 šálku mandlového mléka, 4 lžíce čistého javorového sirupu a 1 lžičku vanilkového extraktu. Všechny ingredience rozmixujte dohladka, pokud je to třeba, přidejte mandlové mléko. Dezert podávejte vychlazený s kokosovou šlehačkou.

Snídaňové smoothie s banánem

Děláte si ráno k snídani smoothie? Tak do něj přidejte i avokádo a získáte mnohem výživnější a zdravější snídani. Avokádové smoothie je nejlepší s banánem, můžete do něj ale použít třeba i ananas, jahody nebo okurku. Výhodou toho banánového je, že už ho nemusíte nijak doslazovat. Budete potřebovat 2 avokáda, 1 velký mražený banán, 1 plechovku lehkého kokosového mléka, 2 polévkové lžíce konopných semínek, 1 polévkovou lžíci chia semínek, 1 lžíci vanilkové pasty a špetku mořské soli. Kokosové mléko můžete nahradit i mandlovým, pokud na rostlinné stravě netrváte, klidně použijte kravské mléko nebo bílý jogurt. Vše dejte do mixéru na smoothie a promixujte.

Zkuste avokádo i do koláče

Avokádo se dá použít místo tuku i do různých koláčů a dortů, třeba i do toho, který zbožňuje každý milovník čokolády – do brownies. Pokud ale máte rádi jiný známý americký dezert cheesecake, i do něj avokádo upotřebíte, navíc bude mít po něm krásnou zelenou barvu. Na krém si připravte: 300 g smetanového sýra, 200 ml smetany ke šlehání k avokádu, 150 ml smetany ke šlehání, 1 střední avokádo nakrájené na velké kostky, 2 limetky odšťavněné a zbavené kůry, 1 šálek bílého cukru a 1 sáček želatiny v prášku. Na základ budete potřebovat 1 šálek sušenek a 100 g rozpuštěného nesoleného másla. Navíc nezapomeňte na limetku na ozdobu. Nejdříve z limetky odstraňte kůru a teprve poté vymačkejte šťávu. Kůru a šťávu z limetky dejte stranou. Sušenky dejte do kuchyňského robotu a rozmixujte je na drť. Přidejte rozpuštěné máslo a zpracovávejte, dokud se nevytvoří jaké si drobivé těsto. Tuto směs natlačte na dno dortové formy o průměru 25 cm. Vložte ji na 10 minut do mrazničky, aby ztuhla. V malém kastrůlku smíchejte 150 ml smetany ke šlehání a želatinu v prášku. 2 minuty míchejte a počkejte, než se želatina rozpustí. Na mírném ohni přiveďte k varu a pár minut za občasného míchání ještě povařte. Pak vše přeceďte přes jemné sítko. Pomocí kuchyňského robotu smíchejte avokádo, smetanový sýr, cukr, 200 ml smetany ke šlehání, limetkovou šťávu a kůru, dokud není vše hladké. Přilijte směs želatiny a 150 ml smetany a pokračujte ve zpracování, dokud se směs dobře nespojí, nezíská krémovou a hladkou strukturu. Cheesecake nalijte do připravené dortové formy a uhlaďte povrch. Dejte na 2 hodiny do chladu, aby ztuhl. Navrch dort ozdobte plátky limetky a kůrou.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více