

Krupicovo-pudinkový letní dort
Suroviny
- 2 balíčky sušenek
- 2 lžíce másla
- ---
- 1 l mléka
- 5 plných lžic dětské krupičky
- 4 plné lžíce vanilkového pudinku
- 1 hrnek pískového cukru
- 1 lžíce másla
- ---
- jahodové dortové želé Castello (z Lidlu, 1 balení do 1/2 l vody)
- jahody
Postup přípravy receptu
Sušenky rozdrtíme v robotu a smísíme se změklým máslem. Na podnos dáme kruh od dortové formy a nadrcenou směs rozmístíme na dno, pevně upěchujeme (jako na cheesecake).
Mléko smícháme s cukrem, krupičkou a pudinkem, svaříme na hustou kaši, nakonec vmícháme lžíci másla. Promíchanou směs nalijeme do dortové formy a uhladíme. Necháme vychladnout.
Želatinu smícháme s 1/2 l horké vody, není třeba již doslazovat, necháme vychladnout a nalijeme na dort. Pod želatinu můžeme dát již kousky jahod. Tato želatina tuhne až v lednici, nikoli při pokojové teplotě, takže je třeba mít dort pevně utěsněný, aby neprotekla okolo. Klasické želatiny želírují již při chladnutí, tuto jsem nechala smíchanou přes noc na lince a ráno byla stále tekutá, ztuhla až po 2 h. v lednici. Pokud použijete želatinu jinou, tomuto se vyhnete.
Nakonec kruh odstraníme a dort ozdobíme kousky jahod, možno i šlehačkou...dle vlastní chuti a fantazie.
Poznámka od kuchařky
Výborná náhrada relativně těžkého a dražšího tvarohového dortu, kdy spotřeba tvarohu, mascarpone, Lučiny či dalších na takto vysokou vrstvu vyjde docela draho. Dort je velmi svěží a krásně ztuhne.
V tomto případě jsem místo sušenek spotřebovala odřezky tmavého korpusu, které mi zbyly po tvorbě 3D dortu a byly uloženy v mrazáku, např. do pohárů. Rozdrobila jsem je stejně jako sušenky a smíchala s máslem.
Recept z tureckého foodblogu.
-------------
Ještě pozn.pod čarou: forma měla průměr 20 cm, po vychladnutí se náplň lehce odchlípla od okrajů, takže jsem rozstřihla pevné kancel. desky A 4 a vsunula mezi kruh a dort, čímž jsem jednak zvýšila okraje, jednak lépe utěsnila proti prolití řídké želatiny na boky.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Krupicovo-pudinkový letní dort
-
Michalka2020: samozřejmě, jakékoli, se kterým máte dobré zkušenosti
-
Dobrý den, chci se zeptat... Můžu tam dát i jiné želé než z lidlu? Děkuji :)
-
Lacime: ano, je to pudinkový prášek
-
Jen bych se ráda ujistila, že pudinkem je myšleno pudinkovy prášek? Protože ve videu se mi zdá, že tam dává již hotový pudink, což by byla dle mého hloupost
Děkuji :)
-
Neměla jsem vhodné sušenky tak jsem také zkusila udělat jako základ jogurtovo kakaový korpus a dortík byl moc dobrý. Našemu ročnímu synovi dokonce tolik chutnalo, že vylizoval talíř!
(což ještě nikdy neudělal). Příště zkusím i ze sušenek
-
Kolik je ,prosim, gramů 2 balíčky sušenek?
-
Dortík je vynikající
, vychlazený nemá chybu
. Už se těším, až jej udělám s čerstvým ovocem
. Cukru jsem dala jen 4 lžíce.
-
Překrásný dort
-
krása
-
hosta: no hezky si mlsáte
-
Taky jsem využila recept na pudinkovokrupicový krém - korpus jogurtová tmavá buchta, pečená v kulaté formě, prokrojená, krém s ostružinami, navrch tvaroh šlehaný s nutelou a lžící v horké vodě rozpuštěné želatiny - foto důkazem
-
Viktorie77: to jsem ráda, fotka krásná
-
všem chutnal ten zůstane v oblíbených natrvalo.
jestli nevadí přidám fotku.
-
isindy: vždy máš všetko také krásne, perfektné...
-
a na další fotce jedna variace bez želatiny, s vmíchanými borůvkami, ozdobené čokoládou, sněhovými pusinkami a marcipánovými kuličkami (inspirace z netu)