Angreštová marmeláda

Suroviny

angrešt (zralý)
cukr
želírovací přípravek (např. Pektogel, Gelfix aj)

Postup přípravy receptu

  1. Angrešt očistíme a rozvaříme.

  2. Pak ho rozmixujeme a znovu povaříme s cukrem a pektogelem.

  3. Plníme vřelé do sklenic a dobře zavíčkujeme.

Poznámka od kuchařky

Někdo se snaží před vařením angrešt zbavit většiny zrníček, ale my to máme moc rádi takhle....

Marmeláda je hezky tuhá a pikantní.

Komentáře k receptu Angreštová marmeláda

  • hospodyne hospodyne

    :-K já se také musím zasnít... Když jsem byla malá, špendlíky rostly v každém humně. Měli jsme tři nebo čtyři stromy. Pak přišla šarka a všechny se ztratily. I v kraji. Vzpomínám na řeči kolem plodů - marmeláda a kolik, slivovice a kolik? Bylo to každý rok.:-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    casino: och, mé dětství, úplně vidím u babičky na zahradě strom a na něm ty nádherné žluté sladké voňavé špendlíky, aspoň jsme jim tak říkali - prostě žlutá švestička.....

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (autorka receptu)

    SilviaD: žluté švestky. Ta naše ještě nerodí, koupili jsme ji proto, že jsem si pamatovala na jejich dobrou chuť z dětství https://www.prodejstromku.cz/produkt/spendlik-sves...

    Odpovědět

  • SilviaD SilviaD

    Čo sú to prosím pekne špendlíky?

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (autorka receptu)

    casino: díky za radu, v receptu to nějak upravím. Marmošku jsme už dlouho nedělali, její spotřeba u nás klesla.
    Co se týká špendlíků, dají se ještě koupit, i nám v zahradě jeden mladý roste. Budete-li chtít, můžu vám do sz poslat odkaz na zahradnictví. Koupila jsem tam mj. i jaderničku, na kterou jsem do té doby jen vzpomínala (na chutě z dětství) :-)

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    no, normalne pasiruju, ale rekla jsem si, ze se mi pasirovač nechce umývat :))) tak jsem vyzkousela ruční mixér. Ja ji mám radsi hladkou. Doufam, že tento rok špendlíky stihnu otrhat.

    A tak ráda bych si dala angreštovou marmeládu, ta je taky naprosto dokonalá. Ale už nekolik let máme vždy jen par angreštu asi tim suchem.

    Odpovědět

  • casino casino

    Frantiska:
    Jj, jak píšete! Možná za to můžou i novináři!! Zde je to patrné už z názvu!!! https://www.idnes.cz/hobby/domov/mirabelky-spendli...
    Mixujete?:-O
    Já míval na špendlíkové "marmeládě" nejraději právě ty slupečky které se vařením smotaly v ruličky ne nepodobné jakémusi želé...:-)

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    casino: špendlíky pořád exitistují :) a nejdou splést ani s jednou věcí, kterou jsi uvedl. Přijde mi, že někde v novinách napsali, ze si to lidi pletou a pak se to najednou objevuje, když nekdo napise slovo špendlík nebo mirabelka.

    Ale už vím, proč jsem měla minule špendlíkovou marmeládu taky tekutou, už mixovat nebudu

    Odpovědět

  • casino casino

    Óóó přírodo! Co bych za to dal, potkat špendlík (slivoň) ;-(
    Danny668: "už jsem kdysi rozmixovala špendlíky"
    Pokud to bylo v minulém miléniu, pak snad;-)
    ...a pokud to bylo pozdejc, pak blednu závistí ;-)
    No a nebyly to spíše mirabelky, či snad myrobalán, he? :-K
    https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/spendliky-po...

    Odpovědět

  • Danny668 Danny668

    Včera jsem vyzkoušela, chutově je opravdu moc dobrý, ale příště nebudu mixovat, asi se tím naruší ta schopnost želírování, mám ho řídký. už jsem kdysi rozmixovala špendlíky a taky neztuhly, když nemixuju, je džem super.

    Odpovědět

  • Mirek51 Mirek51

    Taky dávám jen cukr, ale objevuje se tam pak trochu tekutiny, což není na škodu. Dokud se angrešt vaří, rozšťouchám ho šťouchadlem na brambory a tak ho potom naliji do sklenic. Nic nemixuji, nepasíruji ani necedím. Zkusil jsem jednou přidat badyán a vanilkový cukr, ale bez nich je to asi lepší.

    Odpovědět

  • rihana rihana

    Tak tohle je fakt bomba. Žádný odpad a marmeláda je vynikající. Hustá, ani jsem nedala žádný želírovací prostředek. Díky za recept.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (autorka receptu)

    Jan: no vidíš - a my mezi zuby zrníčka rádi. Jak tady, tak i v malinové nebo ostružinové:-p

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (moderátorka)

    Jan: Máš pravdu, do ríbezlí, josty a egrešov žiadne pektogely ani želírovací cukor netreba. Želíruje to nádherne, toto ovocie má veľa pektínu.;-)

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Marmeláda z rybízu červeného a černémo a angrešt. Tu vařím pravidelně, ale pasíruji, zrnka a slupky né. :yes::yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: rakytníkový sirup recept rakytníková šťáva recepty angreštová štáva za studena výroba rakytníkového sirupu recept na džem z angreštu rakytníkový sirup vyroba rakytník recepty džem z angrestu recept jak zpracovat rakytník rakytníková šťáva výroba rakytníková šťáva recept vyroba marmelad recepty recept na rakytníkový sirup angrešová marmeláda jak uvařit kukuřici džem z josty za studena jak zpracovat jostu marmeláda z ringlí agreštová marmeláda recepty na zpracování angreštu