Sladkokyselá čočka s uzeným a volským okem

isindy Kuchařka: isindy

Pro začátečníky 14 názorů

Suroviny

400 g čočky nepředvařené
2 bobkové listy
2 kuličky nového koření
5 kuliček pepře
2 lžíce soli
cibulová jíška:
1/2 cibule
olej
1 lžíce hladké mouky
na dochucení:
1 lžíce cukru krystal
2 lžíce octa
sůl
1 kyselá okurka a nálev z okurek
osmažená cibulka na ozdobu:
1 cibule
1 lžíce hladké mouky
olej
příloha:
vejce
krájené uzené maso (šunka, moravské, debrecinka...)
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Čočku propereme, dáme do kastrolu, přidáme studenou vodu tak, aby byla čočka cca 2 cm ponořená, vložíme koření v čajovém sítku a osolíme.

  2. Vodu přivedeme k varu, což má za následek vytvoření "špinavé" pěny (ačkoli jsme čočku propláchli, nečistoty na ní zůstávají).

  3. Jakmile se začne vařit a vytvoří pěnu, čočku slijeme přes síto, propláchneme a postup zopakujeme - opět studená voda, sůl, sítko s kořením (není potřeba měnit za nové) a dát vařit.

  4. V mezičase uděláme v hrnci se širším dnem cibulovou jíšku (na troše oleje zpěnit nakrájenou cibuli, zaprášit moukou, lehce podlít, provařit do husté jíšky. Jíšky by mělo být jen trochu, čočka nemá v jíšce nakonec plavat, slouží jen jako pojidlo a čočka si nakonec zachovává téměř sypkou konzistenci.

  5. Zároveň nakrájíme další cibuli na proužky, ty zlehka poprášíme hladkou moukou a vhodíme do vyšší vrstvy rozpáleného oleje.

  6. Osmažíme dokřupava a odložíme vychladnout na talířek se savým papírem.

  7. V okamžiku, kdy voda s čočkou začne podruhé vařit, je čočka měkká - ne rozvařená, ale příjemně na skus.

  8. Čočku přes síto slijeme, vsypeme do cibulové jíšky, promícháme, vmícháme okurku nakrájenou na drobné kostičky a ochutíme octem, cukrem, solí, trochou okurkového láku. Uvedené množství je orientační, záleží na vaší chuti.

  9. Na rozpálené pánvi opečeme plátku másla a volské oko, čočku na talíři posypeme osmaženou cibulkou.

Poznámka

Tento rychlý způsob přípravy čočky jsem objevila náhodou, když jsem zapomněla čočku namočit předem. Dala jsem tedy tehdy čočku vařit s tím, že se načekám, ale pěna na čočce byla tak ošklivá, že jsem se v půlce rozhodla slít a propláchnout a pak pokračovat - a k mému údivu byla čočka hotová v momentě dosažení bodu varu. Od té doby nenamáčím a čočku máme na stole během 30-35 min. od okamžiku přípravy :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 18 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sladkokyselá čočka s uzeným a volským okem

  • Brusinkaa Brusinkaa

    Dnes jsem dělala, chtěla jsem zkusit něco nového a tento postup se mi zamlouval. Nebylo to špatné, ale příště vyzkouším jiný recept :-) Každý má jiné chutě...

    Odpovědět

  • dexulka dexulka

    Zajímavý a rychlý recept :-) Tahle úprava nám velmi chutnala a určitě ještě zopakuji ;-) Posílám bod i foto :yes:

    Odpovědět

  • Michalkrpy Michalkrpy(neregistrovaný)

    Skvělý recept a přesto, že dám na začátku sůl, tak čočka opravdu změkne, vařil jsem již několikrát a je to bašta, vřele doporučuji..:):-))

    Odpovědět

  • josef josef(neregistrovaný)

    Díky za recept:yes:

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    chocolate, děkuji :-K:-K:-K je to pro mě čest, že jsem se u vás tak hezky zabydlela ;-):-D

    Odpovědět

  • chocolate chocolate(neregistrovaný)

    Ivčo:-K, dnes jsem dělala přesně podle tebe a je to prostě BAŠTA.Ty cibulové kroužky na sypání mě uchvátily a čočka byla měkká cobydup.Fantasticky popsaný a vyloženě vychucený recept.
    Děkuji a tisknu jako další Isu recept do sbírky (mmch včera bylo opět Kung pao s mandlemi, ale už to ani nepíšu, bo by tam byly snad jen mé komenty, stejně jako u tvé pizzy).

    Odpovědět

  • maris maris

    S bramborami mám stejné zkušenosti jako Eliza, vždycky jsem je do zelňačky vařila zvlášť a každý si je dal na talíř a zalil polévkou /, tady už probíhala na toto téma debata, někdo právě psal, že to nevadí, dala jsem je vařit přímo se zelím a nebylo to ono. Ale jak píše Eliza, záleží i na typu brambor. Od té doby je ale zase vařím zvlášť:-)
    Čočku solím taky až nakonec, ale myslím, že osolit na začátku u ní nevadí, protože je vžité, že např. játra se taky nesmí solit, my je grilujeme a někdy je nakládám do směsi koření která sůl obsahuje / a ne málo / a játra jsou krásně měkká. :-)
    Každý si asi vybere ten svůj způsob, který mu vyhovuje a chutná. ;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    No, s těmi brambory a kysaným zelím je to ale pravda, to už se mi fakt párkrát stalo. Byly jakoby tvrdé na povrchu a chutnaly jinak, než brambory v polévce obvykle. Možná záleží na druhu brambor, ale už na to raději dávám pozor.
    Vodu na luštěniny jsem nikdy solit nezkoušela, tak fakt nevím...Ale tobě věřím...:-)

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    Elizo, solím ji předem - stejně jako třeba fazole :-) a nikdy se mi nestalo, že by mi nezměkla....
    to je stejné, jako se říká, že brambory neuvaříš v kyselé vodě třeba spolu se zelím - každý tvrdí něco jiného, já je třeba do zelňačky klidně vařím společně a nemám s tím problém :-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Ivo, ty solíš čočku předem? Mě doma učili, že jakékoli luštěniny se solí až uvařené, jinak nezměknou...:-O:-8 Raději to zkoušet nebudu, ale zajímalo by mě, jak to teda je; to jo...;-):-)

    http://ceskykulinar.cz/rada/lusteniny---vareni

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    Radko, děkuji :-K
    čočku moc často nemíváme, ale na Nový rok je to tradice ;-):-)

    Odpovědět

  • Corall+Emmy 30.9.2006 Corall+Emmy 30.9.2006

    Velmi krasne jidlo,uz dlouho jsem ho nemela jsi mi ho propomnela ale ty nasledky potom.

    Jinak ses zase rozjela jak tak koukam i ten pohar je skvelej:-K

    Odpovědět

  • Věrka. Věrka.(neregistrovaný)

    Včera jsme taky měli a dneska polívku, už skoro neni.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Ha, ty už zase jedeš, co?:-D

    Odpovědět

Tématické fráze: čočka s uzeným příprava čočky čočka na sladko kyselo sladkokyselá čočka čočka na sladko jak dlouho vařit čočku čočka na sladkokyselo jak varit cocku jak dochutit čočku čočka sladkokyselá čočka na kyselo s uzeným masem čočka s uzeným recept čočka příprava jak připravit čočku čočka recept dochuceni cocky kdy solit čočku recept čočka s uzeným čočka s uzeným masem čočka z uzenym

Zapomněl/a jsem heslo