Den milovníků krůtího masa
Národní den
Patříte mezi příznivce krůtího masa? Pak můžete slavit 19. června, na kdy připadá Den milovníků krůtího masa. Není tajemstvím, že patří mezi nejoblíbenější druhy drůbežího masa. Je totiž dietní, snadno stravitelné a obsahuje vysoké množství bílkovin, zinku, železa a vitaminu B12.
Krůtí maso má širokou škálu uplatnění v kuchyni a díky rozmanitosti dosáhneme velkého množství chuťových variací. Téměř třetinu hmotnosti této drůbeže tvoří prsa, z většího a menšího svalu, často označovaného jako filet. Prsa lze využít třeba na závitky nebo rolády, hodí se také na minutkovou úpravu ve formě steaků. Křídla mají využití při přípravě drůbežího vývaru, je možné je také grilovat. Další částí jsou stehna, ta se porcují na spodní a horní část, přičemž ta spodní se peče vcelku a můžeme ji také dusit se zeleninou, ale i na sladko s ovocem. Z vykostěné horní části stehna se připravují rolády a závitky, guláš i burgery. Krůtu lze zužitkovat prakticky celou. A věděli jste, že pečený krůtí krk a biskup patří mezi gurmánské speciality?
Jak připravit krůtu vcelku
Oblibě se též těší krůta pečená vcelku, tato příprava je tradiční ve Spojených státech amerických, kde je obrovská sháňka po krůtách v období díkuvzdání, ale i Vánoc. Kdo chce péct krůtu vcelku, měl by raději vybírat menší a mladší kusy, neboť mají křehčí a šťavnatější maso. Především pak ale příprava zabere méně času a krůta se vejde do trouby. Krůtu lze péct s nádivkou, ale i bez ní.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den milovníků krůtího masa?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 13 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 14 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 16 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 19 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 19 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno 22. 4. 2024 23:54
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Josef Maršálek uvařil luxusní bramborové knedlíky s blumami a dvěma chutnými překvapeními
Jak oslavit Den otců? Máme pro vás tipy na dobroty, které zaručeně potěší tatínky i dědečky
Povidlové šátečky bez kynutí: Křehoučké a na jazyku se rozplývající pečivo je rychlé, snadné a božsky chutná