Pikantní čalamáda

Jaromira18 Kuchařka: Jaromira18

Doba přípravy: 7 hodin 13 sklenic Zavařeniny 32 názorů

Suroviny

1 kg nedozrálých rajčat (růžových)
1 kg okurek
1 kg bílých paprik
1 kg červených paprik
3/4 kg zelí
4-5 středních cibulí
1 větší celer
3 mrkve
Nálev:
1 a 1/2 l vody
1/2 l octa
8 dkg soli
45 dkg cukru
Na dno sklenice:
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
1 cm chilli papričky
4 lžíce oleje
Recept si zatím oblíbilo 24 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve rozkrájíme na nudličky celer s mrkví a dáme krátce na 5 minut povařit. Rajčata nakrájíme na tenké dílky, zelí nastrouháme na nudličky, papriky na proužky a okurky nakrájíme na malé hranolky, cibule na tenká kolečka. Vše nasypeme do lavůrku a promícháme.

  2. Do každé sklenice na dno dáme olej, bobkový list, nové koření, chilli papričku ( proto nedávám pepř ). Sklenice naplníme zeleninou a umačkáme. Dáme vařit nálev a nalijeme na zeleninu. Potřebujeme, aby se nálev dostal až na dno, tak na několika místech projedeme kolem zeleniny koncem vařečky a dolijeme. Sterilujeme 30 minut na 85°C.

Poznámka

Čalamáda je sladší, proto ji dáváme k jídlu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 3 409 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pikantní čalamáda

  • Jaromira18 Jaromira18(autorka receptu)

    Hambro: Omlouvám se, doplnila jsem to.:-K První lžíce oleje dám do malé skleničky a pak už stejně do ostatních podle ní nalévám do sklenic na dno.:-K Já používám olej Lukana, ale je jedno jaký je.:-K

    Odpovědět

  • Hambro Hambro

    Líbí se mi to :yes:
    Prosím, kolik toho oleje mám dát na dno sklenice? V surovinách to není uvedeno jen v postupu je ...na dno dáme olej...
    A myslím, že je jedno jaký olej nebo určitý druh? Děkuji za případné doplnění :-K

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18(autorka receptu)

    hosta: Stačilo říct a mám to. Dominik studuje školu na počítače, pár vteřin a bylo to hotové.:-K

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Jaromira18: možná není na škodu - píšeš-li z notebooku - v nastavení zapnout kontrolu pravopisu, na podobné hrubky vzniklé třeba přehlédnutím, neznalostí či momentální nepozorností, tě upozorní okamžitě :-). Je hodně autorů, kterým bych to vřele doporučila :-D;-)

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18(autorka receptu)

    Eja57: Omlouvám se za chybu.:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18(autorka receptu)

    JanaDorazinova: Já chybu nehledala, myslela jsem, že myslíš ty růžové rajčata. :-K Omlouvám se vám všem za tu chybu.:-K:-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Jaromira18: ještě snad, abys to pochopila. Vůbec nešlo o rajčata :-D :-! Šlo o hrubku ve slově. ;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Jaromira18: jsem na tom stejně :-D:-! Na to tu máme moderátorky. ;-)

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18(autorka receptu)

    JanaDorazinova: Moje chyba je, že to napíšu a chybu nenajdu.:-K Napíše-li jí jiný tak si toho všimnu.:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    hosta: je to marný:-D:-K

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18(autorka receptu)

    hosta: Chyba v mém receptu není napsala jsem to dobře. Rajčata nesmí být zralá, červená rajčata v čalamádě by se rozvařila. Zelená rajčata by dala čalamádě hořkou chuť.:-K

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18(autorka receptu)

    casino: Moc děkuju, špatně jsem nazvala rajčata, která jsou zralá jen do půlky.:-K

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18(autorka receptu)

    JanaDorazinova: Trhala jsem nezralá rajčata, které chytají barvu. Když jsem čalamádu dělala poprvé před 40 roky , dala jsem zelená, nedozrálá rajčata a čalamáda zhořkla. Od té doby dávám na půl zralá.:-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Ještě snad, já opravdu nesleduji, kdo je a není moderátor. O tobě a tejaji vím. ;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    hosta: já tady nejsem denním hostem. Určitě i já dělám spoustu chyb, ale většinou si jich všimnu po nějaké chvíli. Jak píšu, nic proti autorce a receptu, ten se mi líbí, právě proto jsem si ho dnes četla podrobněji. Většinou jen přelítnu. ;-) Já tady byla bita za menší chyby v minulosti, takže předpokládám, že se nikdo neurazil.

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: pikantní čalamáda čalamáda recept čalamáda zeleninová čalamáda recept recepty na čalamády pikantní zelená rajčata - recept čalamáda ze zelí recept calamada z celeru čalamáda z paprik čalamáda ze zelí pikantni calamada se zelim pikantní čalamáda z rajčat recepty - čalamáda recept čalamada s houby čalamáda růžová rajčata pikantni čalamady calamadu pikantmí čalamáda recept na čalamadu pikantní nálev na čalamádu

Zapomněl/a jsem heslo