Mezinárodní den hummusu
Mezinárodní den
Mezinárodní den hummusu si připomínáme každý rok 13. května. Oblíbená, chutná a zdravá pomazánka z cizrny pochází z arabských zemí, a ačkoliv je běžně dostupná v obchodě, doporučujeme si ji vyrobit. Protože domácí je domácí! Navíc je to velice jednoduché a levné.
Recept na hummus pochází z oblasti kolem Libanonu a jde o oblíbené pokrm v mnoha arabských zemí. Tento lahodný dip si našel nakonec cestu do celého světa. Je poměrně snadné (a levné) si jej vyrobit – základní surovinou je cizrna – uvařenou či sterilovanou cizrnu rozmixujte, přidejte 4 lžičky tahini, 4 lžíce olivového oleje, trochu římského kmínu, šťávu z půlky malého citronu a sůl. Poté vše znouv rozmixujte. Pokud je směs příliš hustá, přídávejte opatrně vodu.
Zdravá a chutná pomazánka
K dozdobení se používá čerstvý koriandr, podáváme také ideálně s česnekem a petrželkou. Typickou přílohou k tomuto dipu je chlebová placka pita. Světle hnědým kuličkám cizrny se říká také římský hrách. Tato luštěnina, která má lehce oříškovou chuť, je mimořádná prospěšná našemu zdraví.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Mezinárodní den hummusu?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jáhly s dýní a žampiony
Přidáno před 2 hodinami
Fazole s rajčatovou omáčkou a kuřecím masem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí žaludky na žampionech
Přidáno před 11 hodinami
Dýňové kari s kuřecím masem
Přidáno před 12 hodinami
Žitnopšeničný chleba s psylliem a ořechy
Přidáno před 19 hodinami
Pečená zelenina s krutonky a falešným „balkánským sýrem”
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Hermelínová pomazánka na topinky: Pikantní varianta na osmaženém chlebu potřeném česnekem má luxusní chuť
Nafoukané trubičky: Nadýchané kremrole jsou luxusním zákuskem, který si můžete připravit i doma
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!