Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kyselina citronová

yanull yanull

Kyselina citronová se nachází v mnoha druzích ovoce a zeleniny, největší koncentrace je v citrusových plodech, kde dosahuje až 8 % sušiny. V dnešní době převažuje její průmyslová výroba. Vyrábí se kyselina technická a potravinářská. Používá se jako konzervant, k dochucení alkoholických a nealkoholických nápojů, v domácnosti i při úklidu.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Perkelt

Perkelt je pokrm, který pochází z Maďarska. Je to vzdálený příbuzný guláše, ale je v něm méně vody,… Číst dál

Perkelt

Perlička domácí

Perlička, kterou chováme, vznikla domestikací perličky kropenaté. Je to pták, který váží v průměru… Číst dál

Perlička domácí

Pesto

Pesto je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka, ale lze ji připravit i např. z medvědího… Číst dál

Pesto

Petržel kadeřavá

Petržel kadeřavá neboli kudrnka je jednou z forem listové petržele. Pochází ze Středomoří a patří k… Číst dál

Petržel kadeřavá

Petržel kořenová

Petržel kořenová je tradiční kořenová zelenina, která se hojně pěstuje na zahradách pro kořeny, ale… Číst dál

Petržel kořenová

Pickles

Pickles je krátce zkvašená zelenina. Může být jednodruhová, ale častěji se používá více druhů. Ke… Číst dál

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v… Číst dál

Celestýnské nudle

Crumble

Crumble je dezert pro milovníky ovoce. Jeho přípravu lehce zvládnou i začátečníci. Recept vznikl… Číst dál

Crumble

Kdoule

Kdoule je kdysi tradiční, dnes vzácněji pěstované ovoce. Veliké a velmi aromatické plody jsou za… Číst dál

Kdoule

Ryzlink rýnský

Ryzlink rýnský je starobylá, velmi ceněná, moštová odrůda vinné révy. Pochází z údolí horního toku… Číst dál

Slanina

Slanina je vyrobena z vepřového boku bez kosti a postrádá kůži. Existují různé receptury její… Číst dál

Slanina

Čubrica

Čubrica je balkánská směs koření, jehož původ bychom objevili v Bulharsku (směs saturejky, pálivých… Číst dál