Nutriční hodnoty (Bramborovo-pšenično-žitný chleba (kváskový))
Celý recept
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 860 kJ / 1 879 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 57,20 g |
| – z toho živočišné bílkoviny | 0,00 g |
| – z toho rostlinné bílkoviny | 57,20 g |
| Tuky | 9,51 g |
| – nasycené | 1,70 g |
| – nenasycené | 5,90 g |
| –– mononenasycené | 0,90 g |
| –– polynenasycené | 5,00 g |
| ––– omega 3 | 0,51 g |
| Vláknina | 22,42 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 12 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 379,82 g |
| – cukry | 23,10 g |
| ––– laktóza | 0,00 g |
| Zapsaná surovina v receptu | Surovina pro výpočet | Množství |
|---|---|---|
| na něj smícháme lžíci lžíci žitného kvásku z lednice se 170 ml vody,170 g žitné chlebové mouky a necháme min. 6-12 hodin rozkvasit při pokojové teplotě, pak 1 lžíci vzniklého kvasu odebereme a dáme zpět do lednice na další použití a zbytek použijeme na pečení chleba | Kvásek žitný | |
| 250-270 250-270 ml vody (lepší je vodu smíchat se dvěma lžícemi bílého jogurtu tak, aby to dohromady dalo 250-270 ml) | Jogurt kravský bílý 1,5% | |
| 100 g 100 g žitné chlebové mouky jemně mleté | Mouka žitná hladká | 100 g |
| 400 g 400 g hladké mouky pšeničné | Mouka pšeničná hladká | 400 g |
| 100-120 g 100-120 g vařených brambor ve slupce | Brambor zimní | 110 g |
| 3 3 lžičky soli (používám odměrku z domácí pekárny) | Sůl mořská | |
| 1 1 velká lžíce drceného kmínu | Kmín mletý | |
| 1 1 velká lžíce celého kmínu | Kmín | |
| 1 1 velká lžíce lněného semínka (nemusí být) | Lněná semínka | |
| 1 1 velká lžíce chlebového koření z DM (nemusí být) | Kmín mletý | |
| (když spěcháme, tak přidáme cca čtvrtinku droždí z kostky, těsto rychleji vykyne) | Droždí pekařské lisované |