

Roast beef
Suroviny
- 500-700 g vysokého roštěnce (záleží pro kolik osob)
- Marináda:
- 40 g jemná hořčice (může být dijon)
- 40 g hrubozrnná hořčice
- 40 g kečup (nebo rajčatové pyré)
- mletý pepř (4 barev)
- 5 lžíc olivový olej
- Až nakonec před pečením se přidává:
- mořská sůl jemná
- bylinky (podle chuti)
Postup přípravy receptu
Maso si nachystáme před pečením 48-72 hodin dopředu, nesmí být před naložením mražené!!!! jen čerstvé.
Odblaníme, omyjeme, smícháme 3 lžíce olej a pepř i cayen pokud chcete, zabalíme do potravinové folie napevno a dáme na 24 hodin do lednice odležet.
Druhý den smícháme ingredience na marinádu - zbylé 2 lžíce olivového oleje + ostatní, maso z obalu vyjmeme, marinádu do něj vmasírujeme, a dáme do čistého obalu opět na 48 hodin odležet na druhou stranu a každý den otáčíme.
Může být déle i méně, dle možnosti chladu a výdrže masa.
Pracujeme rychle aby maso moc nezteplalo.
V marinádě nemusí plavat, stačí jen zlehka masírováním potřít, osolit.
Před pečením ten den necháme maso povolit do pokojové teploty, na másle zprudka opečeme z obou stran cca na každé straně 5 min.
Troubu si rozehřejeme na 200°C a pečeme 15 minut.
Maso vyjmeme z trouby, pokud máme teploměr-jehlu na maso je to nejlepší jak poznáme že je ok, mělo by tam být v nejvyšším bodě kolem 45-60°C a necháme 2-4 min. odležet (TIP - tchán na něj položí misku ze studenou vodou..já ne).
Potom krájíme na nářezáku nebo opravdu ostrým nožem tenké plátky.
Pokud vám vyhovuje raději pomalé pečení, doporučuji troubu rozehřát a péct při 80°C asi 2 hodiny, do 55°C vnitřní teploty masa. Záleží na tom, jak chcete mít maso upečené, čím krvavější vnitřek, tím menší vnitřní teplota okolo 45°C – rozmezí je asi 45-60°C, nám vyhovuje kolem 50-55°C viz foto.
Poznámka od kuchařky
info od švagra k hotovému vnitřku Roast Beefu - 200°C and continue to cook for 15 minutes per lb (450 g) for rare 45°C, 15 minutes extra for medium-rare 50°C, or 30 minutes extra for well-done 55-60°C.
Z výpeku z pánve i pekáče si můžeme udělat šťávu zahuštěním s moukou a zalitím červeným vínem nebo si uděláme jiné teplé či studené omáčky, jako příloha může být zeleninový salát, pečené brambory, mini bramboráčky...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Roast beef
-
Cvrčku, já dělám roastbeef na pekáčku v troubě a je to v pohodě. Peču cca 4 hodiny při 100°C, mám radši víc propečený, než je na fotce. Roastbeef se obvykle dělá z nízkého roštěnce, ale vysoký jsem taky jednou koupila a povedlo se
-
Záleží na tom jak je maso staré - a roštěnec je také pěkně drahý.Řekl bych že se musí péct déle aby to nebyla žvejka.Myslím pečení v remosce je velmi vhodné lepší než v normální troubě.Dal jsem si v restauraci steak - middle a byla to nedobrá tuhá žvejka vlastně bez chuti a stál
- 200g /300 Kč !!! - Nikdy více...
-
karel muller: Dobrý den, možná by to šlo, nezkoušela jsem... ale bez teplotní jehly se musí zkoušet dle odhadu... asi jedině zkoušet, zkoušet a zkoušet než se to povede..
-
dá se upéci rosbif v remosce?děkuji za radu