Zásoba pestrých receptů z ředkviček - jak je zpracovat na mnoho způsobů
Mají krásnou barvu, skvěle křupou, jsou svěží a navíc plné vitamínů a minerálů. Sezóna ředkviček probíhá zejména na jaře, a tak jsou tyto červeno-růžové cibulky jedním z prvních druhů čerstvé zeleniny, který je dostupný po dlouhé a chladné zimě. Tato plodina původně pochází z Asie, ale znali a pěstovali ji dokonce i staří Egypťané. V našich končinách se ředkvička rozšířila a začala cíleně pěstovat ovšem až v 18. století.
Porce ředkviček vážící 100 gramů obsahuje zhruba 17 mg vitamínu C, 180 mg draslíku, 24 mg vápníků, 11 mg sodíku a 50 mg fosforu. Cibulky ředkviček, které se nejčastěji konzumují, se z 95 % skládají z vody a ve 100 gramech obsahují pouze 11 kcal, což znamená, že je tato zelenina výborná pro dietáře a milovníky zdravé stravy.
Ředkvičky jsou nejlepší syrové, a to třeba v salátech nebo ještě lépe ve svěží pomazánce vyrobené například z tvarohu nebo čerstvého sýra. Cibulky mají jemně pikantní chuť, a to díky obsahu hořčičného oleje. Pokud ji milujete a chcete ji na talíři zvýraznit, určitě si nakrájené ředkvičky posolte. Zároveň se z ředkviček dá uvařit výborná polévka.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablkové kroužky v čokoládě
Přidáno před 1 hodinou
Rohlíkové křupky
Přidáno před 12 hodinami
Květáková fritáta
Přidáno před 12 hodinami
Krůtí kapsy se špenátem a goudou
Přidáno před 12 hodinami
Hemenex v toustu
Přidáno před 14 hodinami
Smažená rýže se zeleninou bez masa
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se jedlo v 60. letech: Stravování v družstevní jídelně a doma aneb Na poli vdolky a buchty, na traktoru jen lehčí jídla
To je něco pro dietáře: Recepty na skvělé fitness cukroví určitě musíte vyzkoušet!
Jak pěstovat mátu? Vytrvalá bylina všech chutí a různých podob se snadno množí a daří se jí i v květináči