Nutriční hodnoty (Polévka z pečených rajčat a česneku)
Celý recept
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 744 kJ / 895 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 15,57 g |
| – z toho živočišné bílkoviny | 2,57 g |
| – z toho rostlinné bílkoviny | 13,00 g |
| Tuky | 37,58 g |
| – nasycené | 10,74 g |
| – nenasycené | 24,11 g |
| –– mononenasycené | 8,60 g |
| –– polynenasycené | 15,51 g |
| ––– omega 3 | 0,50 g |
| Vláknina | 26,80 g |
| Cholesterol | 65 mg |
| Sodík | 324 mg |
| Sůl | 0,60 g |
| Sacharidy | 115,20 g |
| – cukry | 83,18 g |
| ––– laktóza | 0,08 g |
| Zapsaná surovina v receptu | Surovina pro výpočet | Množství |
|---|---|---|
| 800 g 800 g dobře uzrálých rajčat | Rajče červené čerstvé | 800 g |
| 1 1 menší cibule (pokrájená na větší kousky) | Cibule čerstvá | 70 g |
| 1 1 palice česneku (neloupaná, jednotlivé stroužky oddělené od sebe) | Česnek čerstvý | 70 g |
| tymián | Tymián sušený | |
| rozmarýn | Rozmarýn sušený | |
| oregáno | Oregano sušené | |
| olivový olej | Olej olivový | |
| sůl | Sůl mořská | |
| čerstvě mletý pepř | Pepř černý mletý | |
| 1/2 litru 1/2 litru nejlépe kuřecího vývaru nebo bujonu | Vývar kuřecí | 500 ml |
| 1-2 lžíce 1-2 lžíce cukru (záleží na kyselosti rajčat) | Cukr bílý | 37.5 g |
| chilli dle chuti, pokud máte rádi něco ostřejšího | Chilli paprička sušená | |
| 1 lžička 1 lžička červeného vinného octa nebo citronové šťávy | Ocet vinný červený | 5 ml |
| 1 lžíce 1 lžíce studeného másla | Máslo kravské | 10 g |
| 2 lžíce 2 lžíce majonézy | Majonéza | 30 g |
| 4 plátky 4 plátky slaniny pokrájené na proužky | Špek | |
| den stará bageta (či krajíc krajíc chleba pokrájet na kostičky) | Chléb pšeničný kváskový | |
| olivový olej | Olej olivový | |
| špetka špetka soli | Sůl mořská | |
| hrst hrst rukoly (či malých salátových listů) | Rukola čerstvá |