Nutriční hodnoty (Gyros z Řecka a tzatziky (čte se jiros))
Celý recept
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 24 251 kJ / 5 796 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 322,40 g |
| – z toho živočišné bílkoviny | 235,00 g |
| – z toho rostlinné bílkoviny | 87,40 g |
| Tuky | 238,51 g |
| – nasycené | 34,31 g |
| – nenasycené | 185,35 g |
| –– mononenasycené | 131,34 g |
| –– polynenasycené | 54,01 g |
| ––– omega 3 | 13,99 g |
| Vláknina | 42,00 g |
| Cholesterol | 444 mg |
| Sodík | 9,89 g |
| Sůl | 24,30 g |
| Sacharidy | 572,83 g |
| – cukry | 96,15 g |
| ––– laktóza | 13,00 g |
| Zapsaná surovina v receptu | Surovina pro výpočet | Množství |
|---|---|---|
| 1 kg 1 kg veproveho masa - bucek, plecko, krkovcka, zadni (bud jednotlive, ale nej je, kdyz se dava mix masa) | Vepřová kýta | 1000 g |
| 160 ml 160 ml oleje | Olej řepkový | 160 ml |
| 1 PL 1 PL soli | Sůl mořská | 15 g |
| 1 PL 1 PL cukru | Cukr bílý | 25 g |
| 1 PL 1 PL oregana | Oregano sušené | 15 g |
| 1 PL 1 PL sumach (muze se nahradit 2 PL bileho octa nebo citronem) | Ocet lihový | 15 ml |
| 2 PL 2 PL cevene sladke papriky | Paprika červená sušená | 20 g |
| 1 KL 1 KL cerneho pepre | Pepř černý | 5 g |
| po 1 1 lzicce suseneho cesneku a cibule (nebo cerstvé) | Česnek čerstvý | 70 g |
| 300 g 300 g reckeho jogurtu | Jogurt řecký 5% | 300 ml |
| 1-2 PL 1-2 PL olivoveho oleje | Olej olivový | 16.5 ml |
| cesnek (kolik chcete) | Česnek čerstvý | |
| 1/2 1/2 na hrubo nakrajene salatove okurky | Okurka salátová čerstvá | |
| sul | Sůl mořská | |
| na kolecka kolecka nakrajena cibule | Cibule čerstvá | |
| na platky platky rajce | Rajče červené čerstvé | |
| smazene brambory | Brambor zimní | |
| oregano - pepr - sul | Oregano sušené | |
| 400 ml 400 ml vlazne vody | Voda | 400 ml |
| 25 g 25 g cestveho drozdi | Droždí pekařské lisované | 25 g |
| 2 lzicky 2 lzicky cukru | Cukr bílý | 10 g |
| 650 g 650 g hladke mouky | Mouka pšeničná hladká | 650 g |
| 1 lzicka 1 lzicka soli | Sůl mořská | 8 g |