Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat pesto z bršlice kozí nohy. Úporný plevel se uplatní i v kuchyni
Pixabay

Bršlice kozí noha roste především na vlhčích místech. Pokud se nám dostane do záhonů, velmi těžko se jí zbavujeme. Zároveň je ceněnou léčivkou a užitečnou bylinou, která se uplatní jako zelenina v kuchyni.

Bršlice v záhonech je těžko zničitelná. Vždy zůstanou nějaké zapomenuté kořínky, které znovu vyráží a pozemek zaplevelují. Je velmi rozšířená, najdeme ji především na vlhčích a stinných místech, roste v lesích a jejich okolí. Bršlice je oblíbenou léčivkou, uplatní se např. při léčbě dny. V kuchyni ji využijeme jako zeleninu, která obohatí náš jídelníček důležitými vitamíny a minerály. Používáme především mladé listy, které svou příjemnou chutí a vůní připomínají petržel či mrkev a čerstvé se přidávají do salátů, pomazánek nebo polévek. Využít můžeme i další části rostliny, včetně droboučkých bílých květů a semen.

Jak připravit pesto z bršlice

Listy bršlice opláchneme a osušíme  (např. na látkové utěrce). Vložíme je do misky a přidáme sůl, olej (nejlépe olivoý)  česnek, parmezán, vlašské ořechy a slunečnicová semínka. Druhy ořechů a semínek můžeme použít i jiné, podle možnosti. Vše společně umixujeme. Pesto se skladuje nejlépe v malých skleničkách se šroubovacím uzávěrem, které máme uložené v lednici. Povrch pesta zalijeme vrstvičkou oleje. Vzhledem k použitému sýru je skladovatelnost kratší, měli bychom ho spotřebovat do měsíce. Pesta, do kterých sýr nepřidáváme, lze skladovat i déle. 
Pesto podáváme především k těstovinám. Stačí je k nim po uvaření přimíchat, nebo dát kopeček pesta na každou porci na talíři. Kdo chce, přidá ještě nastrouhaný sýr. Pesto lze používat na dochucení a doplnění mnoha dalších jídel, případně jím lze potřít pečivo nebo např. topinku.

 

Tento tip je užitečný  (2x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Petra Burianová

nově v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům