Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chřest je zelenina plná důležitých vitamínů i minerálů, která je bohužel hodně opomíjená už jen proto, že hodně lidí netuší, jak chřest tepelně upravovat. Chřest má příjemnou chuť a uvařený je doslova za pár minut.

V obchodech často narazíme na dva druhy chřestu, a to bílý i zelený. Bílý chřest má silnější slupku a proto jej před vařením musíme oloupat. Využít ho můžeme do zapékaných pokrmů, těstovin, salátů nebo jako přílohu ke grilovanému masu.

Jak uvařit chřest

Před tepelnou úpravou vždy bílý chřest oloupeme, naopak zelený loupat není třeba, pouze v případě, že konce stonku jsou až příliš dřevnaté. Stonky chřestu si před vařením svážeme do svazečku kuchyňskou nití.

  1. Vodu v hrnci přivedeme k varu, lehce osolíme, přidáme půl lžičky cukru a lžíci citrónové šťávy.
  2. Do vroucí vody vložíme svazeček chřestu, tak aby v hrnci stál a špičky chřestu byly vždy nad vodou a pouze se vařily v páře.
  3. Podle tloušťky výhonků vaříme bílý chřest 5 až 8 minutzelený chřest 2 až 5 minut. Vždy by měl být uvařený na skus, otestovat jej můžeme vidličkou.
  4. Aby si chřest zachoval svěží barvu, můžeme ho ihned po dovaření zchladit v míse se studenou vodou.

Jak připravit bílý chřest s lahodnou sýrovou omáčkou poradí tento videorecept. Jaká je vaše nejoblíbenější kombinace s chřestem? Napište nám ji do komentáře.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více