Časté chyby při ohřevu omáček: Připálení nebo škraloup? Poradíme, jak tomu předejít
Češi zkrátka omáčky milují. Receptů je nespočet a dají se připravit z mnoha surovin, od cukety, přes houby, až po rajčata. Jak je však správně ohřát, aby byly stále stejně chutné a my si nepřivodili zažívací potíže?
Neodmyslitelná součást klasické české kuchyně, přesně to jsou omáčky. Vyrůstali na nich naši předci i my. Jen málokdy se vaří omáčky v množství tak akorát na oběd. Vždy si přilepšíme, aby zbylo ještě alespoň na zítra. Ohřev omáček má však svá úskalí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při ohřívání omáček
Vyhněte se následujícím chybám, abyste z ohřívaných omáček už nebyli zklamaní:
- Připálení omáčky předejdete poctivým mícháním a včasným odstavením. Mírné přichycení lze vyřešit – vypněte sporák a omáčku ihned přelijte do čistého hrnce. Pokud je omáčka připálená natolik, že původní hrnec má dno černé jako uhel, samozřejmě už za záchranu nestojí.
- Škraloupu se vyhnete pravidelným mícháním nebo potřením povrchu omáčky kouskem másla. Pokud se již stihl vytvořit, opatrně jej odstraňte.
- Opakovaný ohřev rozhodně nedoporučujeme. Několikrát ohřívané jídlo ztrácí na svých vlastnostech i na chuti. Musíme zmínit i množící se bakterie, které vám mohou přivodit střevní potíže. Pro ohřev si vždy oddělte pouze takovou porci, kterou budete ihned jíst.
- Ohřev i s plátky masa či přílohou má za následek nerovnoměrné prohřátí. Zatímco omáčka bude horká, maso může být stále studené. Proto je nejlepší přílohu i maso ohřát zvlášť (pokud to lze) a pokrm kompletovat až na talíři.
Máte nějaký vlastní fígl na ohřívání omáček? Podělit se o něj můžete v komentářích. Za nás vyhrává ohřev ve vodní lázni, předejde se tím nejen připálení. Pokud přemýšlíte nad vařením omáčky, co zkusit třeba rajskou omáčku podle našeho video-receptu?
Komentáře