Kdy přidat smetanu do omáčky? Máme pro vás 3 důležité rady
Omáčky jsou nepostradatelnou součástí mnoha chutných pokrmů. Dodávají jídlu tu správnou, bohatou a krémovou chuť. Jedním z klíčových ingrediencí pro vytvoření té nejlepší krémové omáčky je smetana. Důležitou otázkou ale je, kdy přesně ji do omáčky přidat.
Smetana je nejtučnější částí mléka, která se usazuje na jeho povrchu. Pravidlem je, že čím je smetana tučnější, tím má vyšší tepelnou stabilitu. Na jejím správném výběru si musíme dát záležet, protože se projeví ve výsledné kvalitě a chuti omáčky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Výběr smetany do omáček
Máme několik možností:
- Smetana na vaření má obvykle kolem 12 % tuku. Problémem je u ní špatná tepelná stabilita. Při vysokých teplotách se sráží.
- Zakysaná smetana má od 12–30 % tuku. Vhodná je do omáček, které mají sladší chuť.
- Smetana ke šlehání je nejtučnější a je u ní nejmenší riziko srážení. Omáčka bude díky vysokému obsahu tuku lahodnější a krémovější.
Kdy přilít smetanu do omáčky
Máme pro vás několik rad:
- Smetanu před přidáním do omáčky zahřejte na pokojovou teplotu. Díky tomu nedojde k výrazným změnám teploty, které by mohly způsobit srážení smetany.
- Smetanu přidejte až jako poslední surovinu. Už ji nevařte, jen krátce prohřejte a promíchejte v omáčce.
- Smetanu přidávejte postupně, přitom míchejte.
Tip: Aby se omáčka nesrazila, nejprve zamíchejte do smetany trošku cukru.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 10 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 13 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 17 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Jak přidat zakysanou smetanu do omáčky či polévky, aby se nesrazila. Vyzkoušejte malý trik našich babiček
3D dorty se svým tvarem podobají skutečným předmětům a přitom báječně chutnají
Komentáře