Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketová omáčka
Zdroj: Toprecepty, mika59

Cuketová omáčka má univerzální použití nejen na těstoviny, ale dá se podávat i k bramborovým nokům, šiškám nebo s houskovým knedlíkem. Může se stát také základem pro celou řadu dalších omáček včetně koprovky.

Jaké cukety použít na omáčku?

Na přípravu cuketové omáčky se hodí plody s vyšším obsahem vody, díky čemuž se cukety dusí ve vlastní šťávě a chuť se nemusí ředit další přidanou tekutinou. Ideální jsou tedy středně velké cukety s měkkou dužinou uvnitř.

Méně vhodné jsou přerostlé starší cukety, u kterých je třeba vydlabat střed s tuhými semeny a použít pouze pevnou dužinu, která se hodí spíše na cuketové placky.

Cuketová omáčka bude výborná i z mladých cuket, které na rozdíl od starších kusů není třeba loupat, dají se použít i s měkkou slupkou a mají výraznější chuť.

Univerzální cuketová omáčka

Nejčastější použití cuketové omáčky je na různé druhy těstovin, ale hodí se například také k nokům, bramborovým šiškám, haluškám, knedlíkům i k masu. Vzhledem k tomu, že cuketa sama o sobě nemá až tak výraznou chuť, dá se experimentovat s dalšími surovinami a podávat tak pokrm pokaždé na jiný způsob.

Přidáním pouhé jedné ingredience tak může být z cuketové omáčky jednou koprová, jindy sýrová, pak třeba pórková, houbová, pažitková a mnoho dalších verzí.

Jak vylepšit cuketovou omáčku?

Na receptu na cuketovou omáčku není nic složitého. Cuketa se jednoduše nastrouhá, podusí společně s cibulí a česnekem, rozmixuje, zjemní smetanou a dochutí. Existuje však několik vychytávek, které se vám mohou hodit.

Přepuštěné máslo

Použijete-li na zpěnění cibule na základ omáčky přepuštěné máslo, vylepšíte tak výslednou chuť celé omáčky. Nemáte-li tzv. ghí, vložte do pánve či hrnce kousek másla společně s trochou oleje, který se postará o to, aby se máslo nepřepalovalo.

Kousek špeku

Tuk je jak známo nositelem chuti a kousek špeku, na jehož tuku se základ omáčky osmahne, se postará o celkový dojem.

Cuketa ve vlastní šťávě

Aby nebylo třeba do omáčky přidávat další tekutinu pro zředění, je dobré použít tu, kterou už cuketa má v sobě. Aby se jí do omáčky uvolnilo co nejvíce, je dobré tento proces podpořit ještě před tepelnou úpravou. Nastrouhanou cuketu stačí promíchat s trochou soli a nechat 10-15 minut odstát. Vodu, kterou pustí, přidejte do omáčky až po orestování cukety.

Zeleninový vývar

Když už se rozhodnete tekutinu do omáčky přidat, abyste dosáhli řidší konzistence, použijte zeleninový vývar, díky kterému se chuť zvýrazní. Pozor jen na to, že vývar už obsahuje sůl a s dodatečnou solí se musí zacházet opatrně.

Kousky cukety v omáčce

Standardně se celá cuketa nastrouhá a po změknutí rozmixuje na hladkou omáčku. Máte-li však rádi v omáčce i kousky její základní chuti, odložte stranou na menší kostičky nakrájenou část cukety a přidejte do omáčky po rozmixování. Na uvaření jim stačí asi 5 minut.

Zakysaná smetana místo sladké

Tato záměna se hodí zejména při přípravě cuketové omáčky obohacené o kopr nebo houby.

Recept na cuketovou omáčku se smetanou

Následující recept můžete doplnit o další oblíbené suroviny, které omáčku vylepší podle vašich vlastních chutí (najemno nasekaný kopr či pažitka, nastrouhaný sýr, na cibulce podušené houby apod.).

Na asi 4 porce cuketové omáčky budete potřebovat 2 středně velké cukety, 1 menší cibuli, 1 stroužek česneku, 1 lžíci přepuštěného másla (nebo máslo a trochu oleje), 100 ml smetany ke šlehání (pokojové teploty), 100 ml zeleninového vývaru, sůl, pepř a pár lístků bazalky.

Jak na to? Oloupané cukety nastrouhejte nahrubo, oloupanou cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, vývar ohřejte.

Ve vyšší pánvi nebo v hrnci nechte na másle zpěnit cibuli, přidejte česnek, krátce orestujte a vložte cuketu. Společně při vyšší teplotě orestujte, přilijte vývar, opepřete a poduste asi 6 minut. Rozmixujte, zjemněte smetanou a ještě asi 3 minuty provařte. Na závěr dochuťte solí a nadrobno nasekanou bazalkou.

Pozn.: Množství přidané tekutiny je závislé na tom, kolik vody obsahuje použitá cuketa.

Jak uchovat cuketovou omáčku na později?

Bohatá sklizeň cuket přímo vybízí k tomu zásobit se výbornou cuketovou omáčkou i na další měsíce. Chcete-li omáčku skladovat, vynechte při vaření smetanu a přidejte ji až při ohřívání před konzumací.

Cuketovou omáčku není třeba zavařovat, stačí ještě vroucí omáčkou naplnit zavařovací sklenice asi do ¾ objemu, zavíčkovat, otočit dnem vzhůru a nechat vychladnout.

Velmi důležitá je čistota sklenic i víček, které je třeba předem vyvařit a nechat uschnout, aby se zamezilo znehodnocení obsahu bakteriemi.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více