Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gulášový kotlík: Máme pro vás základní přehled, podle čeho vybrat ten nejvhodnější
Zdroj: Kristýna Anna Vondálová

Přichází letní čas a spolu s ním i zahradní party či kempování. Pokud rádi připravujete jídlo v přírodě, vyzkoušejte kotlík! Vaření na ohni vytváří skvělou atmosféru, ať už v kotlíku vaříte právě guláš, polévku nebo bylinkový čaj.

Kotlíky jsou nedílnou součástí výbavy nejednoho trampa, využijete je však i na zahradě při posezení s přáteli nebo při rodinné oslavě. Pojďte se podívat na typy gulášových kotlíků, usnadní vám to rozhodování při jeho výběru.

Na materiálu záleží

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv materiál, je potřeba znát jeho plusy i mínusy. Pro někoho bude rozhodující náchylnost kotlíku na pád a nárazy, pro jiného jeho hmotnost či cenová dostupnost.

  • Smaltovaný kotlík - ve smaltovaném kotlíku se připravované pokrmy nepřipalují, má dobrou tepelnou vodivost a skvěle se myje. Jeho nevýhodou však je náchylnost na poškrábání. K jeho čištění používejte pouze jemné čisticí prostředky, pozor také na pády a nárazy.
  • Nerezový kotlík - Naopak nerezový kotlík je proti pádům a nárazům odolný. Má také dobrou vodivost tepla, ale hůře se oproti smaltovanému kotlíku myje. Po použití se doporučuje kotlík nechat odmočit či v něm nechat vodu přejít varem, aby se usnadnilo jeho následné mytí. Je lehký, tudíž ideální na používání v přírodě.
  • Litinový kotlík - Těžké litinové kotlíky se v rodinách dědí z generace na generaci, stejně jako ostatní litinové nádobí. Pokrmy udrží opravdu po dlouhou dobu teplé, jeho údržba je snadná - stačí vypláchnout a vytřít. Měla by se na něm udržovat ochranná olejová vrstva.
  • Železný kotlík - Kotlík ze železa také chraňte olejovou vrstvou. Je velmi odolný, teplotu pokrmu udržuje po delší čas. Hůře se však čistí a jeho nevýhodou je i váha.
  • Měděný kotlík - I tento kotlík je potřeba udržovat v dobrém stavu malou vrstvou oleje. Mastnota kotlíky chrání před zrezivěním. Měděné kotlíky jsou však velmi náročné na údržbu, ihned po dovaření se připravované jídlo musí z kotlíku přemístit do jiné nádoby, aby povrch nezačal oxidovat. Vzhledem k jeho váze s ním asi také nebudete cestovat.

Podle čeho vybrat velikost

Kotlíky jsou k dostání v různých objemech. Při výběru musíte brát v potaz počet strávníků i jejich apetit. Na dospělého počítáme přibližně 400 - 500 ml na porci a jedna na osobu nemusí stačit. Také je potřeba myslet na to, že nelze kotlík naplnit celý kvůli míchání a další manipulaci s ním.

Nezapomínejte na příslušenství

Vhodné je pořídit ke kotlíku rovnou i poklici, abyste měli jídla dříve hotová. K umístění nad oheň se používá trojnožka, jejíž výběr záleží na její nosnosti a na velikosti kotlíku. Trojnožky také mohou posloužit k upevnění roštů či wok pánví k tomuto určeným.

Smaltované a nerezové kotlíky jsou cenově nejdostupnější a vzhledem ke své váze i nejvhodnější pro cestování. Záleží však na vás, který kotlík si získá vaše srdce a jaké pokrmy z něj ohromí vaše chuťové buňky. Níže pro vás máme jednoduchý video-recept na oblíbený buřtguláš, který snadno připravíte nejen na sporáku, ale i při dovolené v kotlíku.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky