Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí maso, ze kterého připravujeme steaky, musí být dostatečně odleželé a uzrálé. V zahraničí se téměř neprodává čerstvé hovězí maso, ale uleželé a odpočinuté, vhodné na další zpracování. U nás je tomu jinak a jiné než čerstvé maso prakticky nekoupíte.

Začínají se sice už objevovat balíčky masa na steaky, kde je uvedeno, že maso zrálo několik dní, ale občas je problém takové maso sehnat a tak to musíme vyřešit sami. Použijeme-li čerstvé hovězí maso, bude tuhé a žvýkavé. Záhy tak bude po gastronomickém zážitku.

Jak doma nechat zrát hovězí maso

U hovězího masa neplatí, že čím je čerstvější, tím je lepší. Naopak, maso potřebuje několik týdnů zrát, aby zkřehlo. Zraje třeba i měsíc, ale doma v lednici ho ponecháme tak 2 týdny.

  • Maso, nejlépe nakrájené na plátky, zavakuujeme a uložíme do lednice na 14 dní. Vybereme takové místo, které je vhodné pro maso, a kde je teplota okolo 1 °C.
  • Pokud nevlastníme vakuovačku, můžeme maso nechat jen tak na talířku nebo ho zabalit do látkové utěrky namočené do slané vody, a umístit do lednice. V tomto případě ale hrozí kontaminace masa bakteriemi, které budou mít za následek nastartování hnilobných procesů.
  • Jestli maso necháváme zrát v celku nebo nakrájené je jedno, ale zrání nakrájeného masa bude o trochu rychlejší.

Minimální doba zrání u hovězího masa je 10–14 dní, u vepřového 5–7 dní, u kuřecího masa 1–2 dny a rybí maso dozrává v řádech hodin. Hovězí maso se většinou dostává do obchodů maximálně 5 dní staré.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více