Hruškový kompot: Připravte si s námi kompot plný svěží chuti ovoce a koření
Čerstvé domácí hrušky obvykle nevydrží déle než do Vánoc, proto se vyplatí je konzervovat. Kromě sušených hrušek nebo hruškových povidel připravovaly už naše babičky také kompoty, které mohou být i výborným polotovarem pro mnoho moučníků.
Kompotovat můžete většinu odrůd hrušek, dejte však přednost odrůdám bez množství kaménčitých buněk. Ideální odrůdou jsou máslovky. Hrušky musí být zralé, ale stále ještě pevné. Můžete je i oloupat, kompot je pak velmi jemný.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat hruškový kompot
Podle našeho postupu ho zvládnete jako nic:
- Hrušky rozpulte a odstraňte jádřinec, v podélné ose i stopku s cévními svazky, které pokračují k jádřinci. Zbytek okvětí seřízněte.
- Očištěné hrušky ihned ponořte do vody s kyselinou citrónovou (10 g na 1 l vody). Tím zabráníme zhnědnutí ovoce.
- Sklenice i víčka vysterilizujte a pečlivě zkontrolujte jejich čistotu.
- Plody do sklenic ukládejte střechovitě ve spirále, zaoblením ke sklu, aby kompot byl i vzhledný. Kompotované hrušky musí končit nejvýše 2 cm pod okrajem, aby mohly být celé ponořené v nálevu. Vykukující ovoce hnědne.
- Nálev připravte takto: na každý 1 l vody použijte 3 g kyseliny citrónové a 300 g cukru krystal, následně vše svařte. Pokud máte méně zralé hrušky, nálev přislaďte.
- Hrušky zalijte tak, aby byly zcela ponořené a sklenice uzavřete víčky.
- Sterilujte 20–30 minut (podle tvrdosti plodů) při 85 °C.
- Zchladlé sklenice popište obsahem i datem vyhotovení a následně kompoty uložte ve sklepě nebo spíži.
Zavařené hrušky se v kuchyni opravdu vyplatí a možností využití je více. Vyzkoušet můžete i francouzský hruškový koláč podle našeho videa:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uzavírat sklenice víčky Omnia? Máme pro vás několik tipů pro usnadnění práce
Očistit a připravit hrušky na další zpracování zvládne podle našeho videa úplně každý. Ovoce se hodí do moučníků a k zavařování
Hruškový kompot zaváříme podle receptů našich babiček. Hrušky obvykle loupeme a postaráme se, aby nezhnědly
Komentáře