Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hruškový kompot: Připravte si s námi kompot plný svěží chuti ovoce a koření
Zdroj: Toprecepty

Čerstvé domácí hrušky obvykle nevydrží déle než do Vánoc, proto se vyplatí je konzervovat. Kromě sušených hrušek nebo hruškových povidel připravovaly už naše babičky také kompoty, které mohou být i výborným polotovarem pro mnoho moučníků.

Kompotovat můžete většinu odrůd hrušek, dejte však přednost odrůdám bez množství kaménčitých buněk. Ideální odrůdou jsou máslovky. Hrušky musí být zralé, ale stále ještě pevné. Můžete je i oloupat, kompot je pak velmi jemný.

Jak udělat hruškový kompot

Podle našeho postupu ho zvládnete jako nic:

  • Hrušky rozpulte a odstraňte jádřinec, v podélné ose i stopku s cévními svazky, které pokračují k jádřinci. Zbytek okvětí seřízněte.
  • Očištěné hrušky ihned ponořte do vody s kyselinou citrónovou (10 g na 1 l vody). Tím zabráníme zhnědnutí ovoce.
  • Sklenice i víčka vysterilizujte a pečlivě zkontrolujte jejich čistotu.
  • Plody do sklenic ukládejte střechovitě ve spirále, zaoblením ke sklu, aby kompot byl i vzhledný. Kompotované hrušky musí končit nejvýše 2 cm pod okrajem, aby mohly být celé ponořené v nálevu. Vykukující ovoce hnědne.
  • Nálev připravte takto: na každý 1 l vody použijte 3 g kyseliny citrónové a 300 g cukru krystal, následně vše svařte. Pokud máte méně zralé hrušky, nálev přislaďte.
  • Hrušky zalijte tak, aby byly zcela ponořené a sklenice uzavřete víčky.
  • Sterilujte 20–30 minut (podle tvrdosti plodů) při 85 °C.
  • Zchladlé sklenice popište obsahem i datem vyhotovení a následně kompoty uložte ve sklepě nebo spíži.

Zavařené hrušky se v kuchyni opravdu vyplatí a možností využití je více. Vyzkoušet můžete i francouzský hruškový koláč podle našeho videa:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky