Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí kompoty jsou oblíbenou přílohou ke slavnostnímu obědu nebo se hodí jako náplň do lahodných moučníků v době, kdy nemáme po ruce čerstvé ovoce. Výroba není rozhodně žádná věda, stačí jen ovoce, voda a cukr. Díky správnému zavaření nám vydrží rok i déle.

Zavařování je nejlepší způsob, jak zpracovat a uchovat sezónní ovoce, kterého je během zimních měsíců nedostatek. Mimo marmelády můžeme připravit domácí kompoty z čerstvého ovoce, kterým se kupované rozhodně nevyrovnají. Domácí jsou totiž kvalitnější, bez chemie a mnohdy i cenově levnější. A jak takové kompoty dále využít? Nejlépe jako přílohu ke slaným pokrmům, ale také se skvěle hodí do oblíbených koláčů a moučníků. Pokud je správně zavaříme, vydrží nám bez obav do další sezóny. 

1

Jak se dělá kompot

Kompot připravíme téměř z jakéhokoli ovoce. Mezi nejoblíbenější patří jahody, třešně, meruňky, broskve, hrušky, jablka, ale i maliny a borůvky. Dále na výrobu kompotu potřebujeme čisté sklenice i s víčky. Větší ovoce nakrájíme, podle potřeby očistíme a zbavíme pecek, případně i tuhé slupky. Aby nám ovoce nezhnědlo, stačí ho zakápnout citronovou šťávu. Tužší plody krátce předvaříme ve vodě smíchané s cukrem. Poté ovoce navrstvíme do sklenic a zalijeme horkým nálevem, který získáme svařením vody s krupicovým (nebo krystalovým) cukrem v poměru 2:1 (záleží na kyselosti ovoce, podle toho dáme více či méně cukru). Sklenice zavíčkujeme a sterilujeme při teplotě 80 °C asi 30 minut

2

Jak správně zavařit kompot

Kompoty dobře zavíčkujeme a vložíme do zavařovacího hrnce vyloženého utěrkou. Zalijeme teplou vodou a pomalu zahříváme na požadovaných 80-85 °C po dobu 30-35 minut. Můžeme zavařovat ale i v troubě a to tak, že kompoty naskládáme na plech s horkou vodou ve výšce asi 2 cm a umístíme do předehřáté trouby na 170 °C, zavařování probíhá po dobu asi 45-50 minut. Dalšími možnostmi jsou myčka na nádobí a mikrovlnná trouba. 

3

Jak dlouho sterilizovat kompot

Délka zavařování záleží na tom, v čem budeme kompot zavařovat. V zavařovacím hrnci zavařujeme po dobu asi 30-35 minut, v troubě déle přibližně 45-50 minut. V mikrovlnné troubě sice zavaříme menší množství sklenic najednou, ale ovocným kompotům stačí "vlnit" 3 minuty

4

Jak sterilizovat kompot bez hrnce

Kompoty snadno zavaříme i bez zavařovacího hrnce a teploměru. Stačí obyčejná trouba, kterou nastavíme na 170 °C a umístíme do ní plech s horkou vodou (ne vařící) ve výšce 2 cm, do kterého vložíme zavíčkované sklenice. Prohříváme přibližně 45-50 minut a poté vytáhneme a necháme vychladnout. Další osvědčené možnosti na zavaření kompotů představuje myčka na nádobí nebo mikrovlnná trouba

5

Jak zavařovat kompoty v troubě

Ze zavařování v troubě není třeba mít obavy. Je to jednoduché, nepotřebujeme žádný hrnec a ani teploměr. Troubu předehřejeme na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Připravíme si plech, který naplníme horkou vodou do výšky 2 cm a umístíme do něj dobře uzavřené sklenice. Sklenice se nesmí dotýkat. Vložíme do trouby a prohříváme po dobu 45-50 minut. Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. 

6

Jak zavařovat kompoty bez teploměru

V případě, že nemáme teploměr, máme hned několik možností, jak kompoty zavařit:

Na zavařování v hrnci potřebujeme větší hrnec, do kterého dáme 3-5 cm vody a na dno složenou utěrku. Vložíme sklenice, hrnec uzavřeme poklicí a za mírného varu zavařujeme asi 20 minut. Ostatní možnosti zavařování jsme popsali v předchozích bodech tohoto článku. 

7

Jak poznat správně zavařený kompot

Existují dva tipy, jak poznat správně zavařený kompot. Prvním je, že kompot po zavaření otočíme dnem vzhůru, a když neuniká tekutina, je víčko dobře přichycené. Víčko by mělo být lehce promáčklé do sklenice. Druhou vychytávkou je poklepání prstem na víčko. Ozvat by se měl jasný a vyšší zvuk, ne dutý a křaplavý. 

8

Jak poznat zkažený kompot

Otevřeli jste sklenici a kompot nevypadá příliš vábně? Zkažený kompot poznáme nejen čichem, kdy může zapáchat, ale také pohledem. Víčko sklenice může být nafouklé a obsah často perlí a je kalný. Takový kompot rozhodně nekonzumujeme a ihned zlikvidujeme

9

Kde skladovat kompoty

Ideální teplota pro skladování zavařenin a kompotů je 5-10 °C, proto je suchý sklep nebo spíž vhodným místem, kde nám kompoty vydrží bez obav do další sezóny. Po otevření kompot umístíme do chladničky a co nejdříve spotřebujeme. 

10

Jak využít staré kompoty

Starší zavařeniny, které však ještě nejsou zkažené, nemusíme hned vyhazovat. Můžeme jimi například plnit sladké koláče, moučníky nebo knedlíky. Kompot můžeme vmíchat i přímo do těsta, které díky němu bude krásně vláčné. V teplých dnech vznikne rozmixováním starších kompotů výborná zmrzlinová dřeň. V zimních měsících zase obdoba pečeného čaje, kdy několik lžic kompotu zalijeme vařící vodou a podle chuti přidáme koření jako je skořice, zázvor, citronová kůra nebo hřebíček a pro dospělé můžeme přilít trochu rumu. 

Třešňový kompot

Jedním z nejoblíbenějších kompotů je kompot z třešní, který v zimě využijeme i do sladkých koláčů, dezertů a míchaných nápojů. Většinou třešně není třeba odpeckovávat, pouze umýt a odstranit stopky. Dále potřebujeme čisté sklenice a suroviny na nálev: vodu a cukr krupici. Potom už je to velmi jednoduché, svaříme nálev a zalijeme jím třešně ve sklenici. Aby se kompot nezkazil, je třeba ho dále zavařit

Třešňový kompot hravě zvládnete podle našeho podrobného video-návodu níže. 

Jaký domácí kompot patří k vašim nejoblíbenějším? Budeme rádi, když se s námi podělíte o své tipy do komentářů pod článkem. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více