Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hruškový kompot zaváříme podle receptů našich babiček. Hrušky obvykle loupeme a postaráme se, aby nezhnědly
Top recepty

Hrušky jsou výtečným a žádaným ovocem, které dozrává na našich zahradách. Pokud se urodí, tak plody některých odrůd potřebujeme rychle zpracovat, aby se nezačaly kazit.

Dobře vyzrálé hrušky mají vysoký obsah sacharidů a proto jsou přirozeným sladidlem. Některé odrůdy se velmi dobře hodí na sušení nebo výrobu povidel, jiné jsou zase výborné na zpracování do kompotů. Vařené hrušky jsou lépe stravitelné než čerstvé a přestože se varem zničí velký podíl vitamínů, obsah cukrů a minerálů zůstává.

Jak udělat hruškový kompot 

Na kompot jsou vhodné sladké a dobře vyzrálé hrušky, které jsou ale dosud pevné a kvalitní. Změklé a přezrálé ovoce raději zpracujeme jiným způsobem, např. na hrušková povidla.

  1. Připravíme si čisté zavařovací sklenice a víčka - nejlépe se uzavírají šroubovací.
  2. Hrušky dobře omyjeme, obvykle je oloupeme, rozpůlíme a vykrojíme jádřince.
  3. Pokud si přejeme, aby hrušky zůstaly světlé, namočíme je ve vodě s trochou kyseliny citronové nebo s citronovou šťávou.
  4. V hrnci uvedeme do varu vodu, hrušky v ní krátce blanšírujeme a poté hned ochladíme ve studené vodě. Ovoce si pak lépe uchová svoje aroma.
  5. Hrušky necháme okapat na sítu a pak je naskládáme do zavařovacích sklenic, vnitřní stranou je rovnáme dolů. 
  6. Narovnáme je do výšky asi 2 cm pod okraj sklenic.
  7. V hrnci svaříme vodu s cukrem, mírný var by měl trvat asi 5 minut.
  8. Pro chuť můžeme přidat např. hřebíček (koření) nebo kousek skořice.
  9. Množství cukru volíme podle sladkosti plodů a jednotlivých receptů. 
  10. Cukrovou vodou zalijeme ovoce ve sklenicích tak, aby bylo úplně ponořené.
  11. K zalévání vodou používáme nálevku, okraje sklenic pak zůstanou čisté. Pokud je pokapeme, musíme je očistit.
  12. Sklenice hned uzavřeme a sterilujeme přibližně 25 minut. Délku sterilace upravíme podle tvrdosti ovoce.

Hrušky lze zavařit velmi jednoduše, ani je nemusíme loupat, jak nám ukáže následující video. Tento postup (bez loupání) je vhodný, pokud hrušky mají chutné a jemné slupky. Naopak pevné a hrubé slupky raději oloupeme. 

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky