Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit sklenice na zavařování? Je potřeba horká voda na sklenice i víčka
Zdroj: Pixabay, jarmoluk

Až nebudeme mít kam dávat naši úrodu, plné mrazáky vystřídá zavařování. Zavařovací sezóna je náročná na práci i přípravu. Základem jsou dokonale čisté sklenice. Jak je vysterilizovat tak, aby se zavařeniny nekazily?

Naše babičky sterilizovaly sklenice horkou vodou, my už máme i jiné možnosti, a to především díky „vymoženostem“, které máme jako běžnou součást vybavení našich domácností. Máme pro vás několik tipů, jak na přípravu zavařovacích sklenic.

Příprava sklenic na zavařování

V první řadě je důležité ze sklenic sejmout víčka a odstranit gumy, které horká voda deformuje. Pokud jste se rozhodli dát druhou šanci již použitým sklenicím, je na místě zbavit je polepů či popisů.
  1. Sklenice i víčka můžete po vzoru našich babiček umýt mycím prostředkem v horké vodě a poté je nechat volně oschnout. 
  2. Stejně tak naše babičky prakticky využívaly hrnce. Připravte si sklenice do hrnce s vodou a pomalu přiveďte k varu. Po přibližně 10 minutách varu ohřev vypněte a hrnec přikryjte poklicí. Sklenice lze ihned použít.
  3. K přípravě sklenic lze použít také troubu (stejně tak i k samotnému zavařování). Umyté a horkou vodou vypláchnuté sklenice naskládané na plech nechte při 100 °C ohřívat tak dlouho, dokud nebudou zcela suché.
  4. Sterilizace v myčce je oblíbenou možností posledních let. Myčku vyskládanou sklenicemi zapněte (bez čisticích prostředků) na program, při kterém bude použita co nejvyšší teplota. Po skončení programu můžete sklenice hned použít.

Víčka umyjte horkou vodou, gumy používejte vždy nejlépe nové, aby se víčka správně chytla, a vaše snaha nepřišla vniveč. Do čistých sklenic pak můžete zavařit například pečený čaj, který je chutnou dobrotou i originálním jedlým dárkem.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více