Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřové koleno s láskou jedí především muži. A není divu, po upečení je totiž uvnitř nádherně měkké a šťavnaté, s křupavě vypečenou kůží na povrchu. Pokud však chcete skutečně perfektní výsledek, zkuste vepřové koleno před pečením vykostit.

Pečené vepřové koleno je pochoutkou, na kterou jezdí turisti do Čech z celého světa. Najdeme ho v nabídce mnoha restaurací a pivnic, ale co když na něj dostaneme zrovna chuť, nebo chceme překvapit svou drahou polovičku domácí verzí? Budete se divit, jak je to snadné. Pokud ale chcete skutečně jen krásně šťavnaté a měkké maso s křupavou kůží, zkuste vepřové koleno vykostit

Jak vykostit vepřové koleno? 

Pojďme se podívat, jak vykostit vepřové koleno v několika krocích. 

  1. Připravíme si ostrý nůž a vepřové koleno
  2. Řezy vedeme opatrně podél kostí (snažíme se být co nejblíže kosti). 
  3. Poté si položíme kost na výšku a ze shora dolů ji od masa celou odřízneme.
  4. Zůstane nám krásně vysoký plát vepřového masa.  

Vykostěné vepřové koleno připravíte na různé způsoby 

Jakmile máte vykostěné vepřové koleno, je nejlepší ho upéct. Stačí si připravit jednoduchou marinádu (podle chuti) a následně s ní maso pořádně potřít. Po upečení můžete koleno servírovat jen tak s chlebem, ale i klidně se zelím či vařeným bramborem. Dokonce si z něj můžete připravit i skvělou pomazánku

Komentáře (7)

Ježiš tohle je fakt návod! Jednou je kamera zepředu, pak zboku a mezitím je udělaný střih, kde UŽ část řezání chybí...
Tohle není cestopis, kde se nezajímavé části vystřihnou. Tohle je POSTUP a MUSÍ být celý. I ty "nezajímavé" části!

Pacesko: Snažíme se návod točit tak, aby bylo vidět vše potřebné. Mnohdy mohou překážet ruce, jindy zase samotné maso. Proto ono přeskakování mezi úhly kamery.

DenisaNab: Ježíš, to jsem rád. Vařit se teprve učím a když jsem ten recept četl, právě jsem si říkal, proč se musí koleno vykostit předem, když potom to jde mnohem líp. Děkuju :-)

strelec3751: Samozřejmě, že se vepřové koleno vykostit nemusí, protože po upečení se dá kost snadno odstranit. Pokud jej ale chceme například marinovat, není od věci jej dopředu vykostit, protože se díky tomu marináda dostane skutečně všude. Někdo také například nerad obírá maso od kosti :-)

DenisaNab: No, nemáš zcela pravdu. Aby bylo maso měkké, nemusí se vykostit. Já dělám 5 podlouhých řezů až na kost. Po upečení se snadni oddělí od obou kostí a i kosti se snadno oddělí od sebe.
Co se marinování týče, na to existuje marinovací jehla a marinovací plnička. Marinovací jehlou jen propichuješ kůži a maso do hloubky. Plničkou taky propíchneš kůži a maso, ale ve "stříkačce" plničky máš marinovací směs, kterou vytiskneš přímo do masa.

Pacesko: Děkujeme za další tip a způsob, jak s kolenem pracovat 👍

Koleno se v zásadě peče dlouhou dobu. Pokud nemáme nějaký specielní způsob úpravy tak je skoro zbytečné jej vykosťovat za syrova. Naopak kost ještě může přidat trochu chuti a po upeční není žádný problém ji odstranit.

Další tipy a triky