Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatomartinské rohlíčky se pečou tradičně 11. listopadu. Tvarem připomínají podkovy a někdy se jim tak i říká. Plní se nejčastěji makovou či ořechovou náplní a upéct je můžete z různých druhů těst. Jedno snadné vás naučíme za pomoci krátkého videa.

Svatomartinské rohlíčky pekly i naše babičky na svátek svatého Martina na začátku listopadu, ke stejnému datu se připravovala pečená drůbež (husa, kachna), kysané zelí a knedlíky (třeba bramborové) nebo bramborové lokše. To vše si můžete uvařit nebo upéct také vy. 

Jak upéct svatomartinské rohlíčky

Je na vás, pro jaké se rozhodnete těsto. Babičky často používaly kynuté, ale dnešní hospodyňky většinou sáhnout po rychlejších možnostech. Jednu takovou vás naučíme.

  1. Na základní dávku těsta budete potřebovat 225 g hladké mouky, 1 lžíci moučkového cukru, 2 žloutky, 125 g změklého másla, 75 ml smetany ke šlehání a 1 špetku soli. Z tohoto množství těsta upečete cca 30 kusů rohlíčků.
  2. Na ořechovou náplň si připravte 100 g mletých vlašských ořechů, 65 g moučkového cukru, 1 bílek, 1 lžičku vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový cukr.
  3. Do mísy dejte všechny suroviny na těsto a dobře je vypracujte. Pomůže vám s tím elektrický robot, pokud ho máte.
  4. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na půl hodiny do lednice, mezitím si připravte zvolenou náplň.
  5. Smíchejte suroviny na ořechovou náplň, výsledkem by měla být tužší hmota. Pokud se vám zdá hmota řídká, přidejte ještě trochu mletých vlašských ořechů. Náplň dejte na chvíli vychladit do lednice, bude se s ní pak lépe pracovat a ještě trochu ztuhne. Můžete vybrat i jinou náplň do svatomartinských rohlíčků.
  6. Těsto rozdělte na 5 dílů, každý díl vytvarujte do koule a rozválejte do kulata. Nožem ho pak rozdělte na trojúhelníky (výseče).
  7. Na každý trojúhelník dejte trochu ořechové náplně, okraje těsta potřete bílkem. Rohy trojúhelníků a zadní okraj přehněte na náplň, srolujte a vytvarujte rohlíček. Jeho okraje stiskněte, aby se dobře spojily.
  8. Naplněné rohlíčky dávejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vajíčkem. Plech dejte do předehřáté trouby a rohlíčky pečte při teplotě 180 °C. Na upečení dozlatova bude potřeba cca 20 minut.
  9. Tip od autorky receptu: Druhý den po upečení budou rohlíčky ještě lepší.

Podívejte se na kompletní znění receptu na svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní. Můžete si přečíst i komentáře pod receptem, které vám možná pomohou vyvarovat se zbytečných chyb.

Vyzkoušet můžete také báječné a rychlé rohlíčky z tvarohového těsta:

A jaké rohlíčky pečete nejraději vy? Budeme rádi za vaše tipy i rady, které nám napíšete do komentáře pod článek.

 

Komentáře

Další tipy a triky