Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuře na paprice je vděčné a oblíbené jídlo, které nechybí na jídelníčku téměř v žádné rodině. Možná si rádi vzpomenete, jak ho vařila právě vaše maminka. Vyzkoušejte recept s jednoduchým postupem, na kterém téměř není co pokazit. Jen si dejte pozor na jednu klíčovou surovinu. Víte kterou?

Jak už název napovídá, klíčovou surovinou je červená paprika. Právě ta spolu s cibulí tvoří základ charakteristické chuti omáčky. Papriku je důležité krátce osmahnout, protože jen tak rozvine svou vůni i barvu. Pozor ale, ať ji nepřepálíte. Jinak paprika zhořkne a mohla by celý pokrm zkazit.

Kuře na paprice

Na tuhle dobrotu budete potřebovat 500 g kuřecího masa, 1 velkou cibuli, 1 lžíci sladké papriky, olej na orestování, 1–2 bobkové listy, 1–2 lžíce hladké mouky na zahuštění omáčky. Déle si nachystejte 200 ml smetany na vaření (nebo ke šlehání) a kuřecí vývar. Na dochucení se bude hodit 1 lžička octa (není však nutná), sůlmletý pepř. 

  1. Cibuli nakrájejte najemno, maso na větší kousky. V míse maso osolte, opepřete a promněte.
  2. Na oleji orestujte cibuli dosklovata, přidejte maso a nechte ho zatáhnout.

  3. Přisypte papriku, krátce promíchejte a hned podlijte vývarem.

  4. Přidejte bobkový list, přikryjte hrnec pokličkou a duste maso doměkka.

  5. Měkké maso vyjměte, do omáčky přilijte polovinu smetany a případně trochu vývaru.

  6. V druhé polovině smetany rozmíchejte mouku a za stálého míchání vlijte do omáčky. Provařte, případně rozmixujte dohladka. Chcete-li bezlepkovou variantu, tak je několik možností, jak omáčku zahustit bez mouky.

  7. Maso vraťte zpět, dochuťte solí, pepřem a trochou octa.

  8. Můžete si vybrat libovolnou přílohu a to houskový knedlík, rýži nebo těstoviny. Když vám zbyde omáčka i na druhý den, tak jen obměníte přílohu a máte zase nový oběd.

Podívejte se na kompletní recept na kuře na paprice i pro začátečníky. Doporučujeme k přečtení i komentáře pod receptem, pomohou vám vyvarovat se zbytečných chyb.

Chystáte kuře na paprice pro děti? Podívejte se, jak tradiční recept na omáčku upravit, aby byl pokrm vhodný i pro malá dětská bříška. Přejeme ať jídlo chutná velkým i malým strávníkům.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli