Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak válet těsto, aby se nelepilo? Osvědčené tipy a triky pro dokonalé pečení, díl II.
Zdroj: Andy Chilton, Unsplash.com

Advent je časem oslav a pečení. Ať už se chystáte na cukroví nebo před sebou máte narozeniny někoho blízkého, vyválet těsto bez potrhání nebo mít dokonale hladkou polevu na dortu se nemusí vždy povést. Existuje ale řada osvědčených triků, tipů a babských rad, které vám jakékoliv pečení usnadní.

Kynuté těsto je umění

I když se člověk drží receptu, bez zkušeností může být těsto oříšek, zejména to kynuté. Ale nevadí, i na něj se dá vyzrát za pomoci generacemi prověřených rad. Hned první vychytávka se týká přísad na těsto. Všechny přísady, ale i náčiní, se kterým budete pracovat, musí mít pokojovou teplotu. Pokud využijete příliš studených věcí, těsto bude kynout pomalu, a když sáhnete naopak po příliš horkých surovinách, těsto dokonce nevykyne vůbec, protože teplo zničí kvasinky v droždí. A pokud bude teplota jednotlivých věcí rozdílná, těsto se vám s největší pravděpodobností srazí.

Další důležitá věc je míchání - vždy těsto míchejte jen jedním směrem, protože pokud ho při míchání budete měnit, bude vám těsto déle a hůř kynout. Aby vám těsto vykynulo rovnoměrně, můžete zkusit trik protřelých maminek - troubu nechte asi 10 minut na začátku pečení malinko pootevřenou, stačí jen malá škvírka zaražená vařečkou, například.

Že do každého těsta, a to i na sladké pečení, je dobré přidat špetku soli, to asi víte. Ale jak na to, aby bylo těsto opravdu křehounké? Můžete do vajec přidat trochu citronové šťávy. Před začátkem práce je taky dobré vyzkoušet kvalitu droždí. Čerstvé droždí je jemné a při lámání vytváří lístky, má narůžovělou barvu a příjemnou vůni. Tvrdé nebo přímo zkažené droždí se drolí, je nahnědlé nebo nazelenalé. Pokud si přesto nejste jisti, hoďte malý kousek droždí do horké vody. Pokud ihned vyplave, můžete droždí v klidu použít. Oříškem někdy je i těsto dobře vyválet - aby se netrhalo a nelepilo na váleček, dejte ho na hodinu do mrazáku.

Jak na perfektní dort?

Pokud se vám dort při pečení vyboulil, vyklopte jej z formy vypouklou stranou na dřevěné prkénko a nechte ho tak stát 10 až 15 minut. Po srovnání teploty by měl splasknout. Chcete-li na něm mít dokonale hladkou a rovnou polevu, pomozte si marmeládou. Vrstva džemu vyrovná nedokonalosti na povrchu korpusu a vaše poleva tak bude dokonalá. A jestli vás trápí krájení dortu nožem, vyměňte čepel za silnější nit a hned to půjde snáz!

Snažíte se spotřebovat zásobu hrušek a jablek z podzimu? Pokud chystáte jablečný koláč, před pečením ho překryjte omaštěným pečícím papírem a sundejte jej až těsně před dopečením. Tak bude dílo šťavnatější. Pečící papír se hodí i v případě, že jste špatně odhadli dobu a teplotu pečení a koláč, který už na povrchu hnědne nebo se dokonce připaluje, je uvnitř ještě nedopečený (to mimochodem zjistíte starým dobrým trikem s párátkem - zapíchněte jej doprostřed koláče; pokud na něm zůstanou drobečky, těsto je uvnitř hotové). Takový koláč rovněž přikryjte pečícím papírem a nechte jej v klidu dodělat. Pozor! Nezapomínejte, že koláče z plechu nebo formy nikdy nepřendaváme na talíř nebo podnos ještě horké, jinak by nám zvlhly.

A pozor si dejte i na to, jak hotové pečivo skladujete. Aby zůstalo čerstvé a vláčné, mělo by se uchovávat nejlépe v kovové krabici, nikoliv v papírové. Tuto radu užijete především pro skladování perníčků a dalšího vánočního cukroví. A pokud vám přeci jen ztvrdne, nezoufejte. Přihoďte do krabice kousek chleba nebo polovinu jablka a tito pomocníci to vyřeší za vás.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více