Maminčiny medové řezy

yanull Kuchařka:

Moučníky , Řezy 29 názorů

531
Recept si zatím oblíbilo 31 kuchařů

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
80 g medu
60 g másla
160 g práškového cukru
2 vajíčka
1 vanilkový cukr
1 kávová lžička jedlé sody
Krém:
300 ml mléka
1 vanilkový puding
1 vanilkový cukr
2 žloutky
25 dkg másla
20 dkg práškového cukru
rum
rybízová marmeláda na promazání
Poleva:
300 g cukru moučka
3 lžíce vařícího mléka nebo horké vody
2 lžíce citronové šťávy
Recept si zatím oblíbilo 31 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na vál nebo pracovní desku si prosejeme mouku a do ní vmícháme 1 kávovou lžičku jedlé sody.

  2. V kastrolku pozvolna, nejlépe ve vodní lázni, pomalu rozpustíme máslo, med, cukr, vanilkový cukr a 2 vajíčka, prohříváme, až se spojí.

  3. Tuto teplou směs nalijeme do mouky a zpracujeme v bochánek. Aby nám těsto netuhlo, tak si dáme do kastrolu teplou vodu, otočíme poklici, na ni dáme dřevěné prkénko a na něj těsto, které si rozdělíme na 6 dílů, z nich vyválíme pláty a ty upečeme na pečícím papíru – jde to rychle.

  4. Nyní si připravíme krém:
    V kastrolku rozmícháme ve vanilkovém cukru puding, přilijeme mléko, vše uvaříme do zhoustnutí. Po odstavení tam zašleháme žloutky a pak už nevaříme. Aby se nám neudělal škraloup, tak s kaší buď po chvilkách mícháme nebo ji jemně poprášíme moučkovým cukrem a necháme stát do prochladnutí.

  5. Zvlášť ušleháme máslo s cukrem, po částech zašleháváme prochladlou pudingovou kaši, nakonec ochutíme rumem. Dejte pozor, aby rum nebyl studený, např. z ledničky, krém by se mohl srazit.
    Krém je velmi jemný a dobrý.

  6. Nyní začneme plnit. První placku potřeme vrstvou krému, přiklopíme další a na ni dáme slabší vrstvu džemu, opakujeme, až do poslední placky, která zůstane suchá a na ni natřeme citronovou polevu.

  7. Tu připravíme tak, že do prosátého moučkového cukru dáme horké mléko nebo vodu a poté citronovou šťávu. Nejlépe je třít poctivě vařečkou, ale to už se dnes málokomu chce. Poleva musí být hladká a lesklá.

  8. Nejlépe je řezy naplnit jeden den, pak je zatížit nějakým větším tácem a druhý den teprve polévat.

Poznámka

Tyto řezy pekla moje mamka, nerada se chlubím cizím peřím a jsou tak dobré, že je peče všem z rodiny k narozeninám místo bonboniéry. Vím, že receptů na tyto řezy je tu několik, ale žádné v tomto provedení a protože je to maminčin tzv. "majstrštyk", chtěla jsem se s vámi o ně podělit. Medové řezy jsem měla možnost ochutnat v různém provedení, s karamelovým krémem, sypané ořechy, s čokoládovou polevou, ale tyto jsou zcela bezkonkurenční, spojení medu, krému, rybízu a citronové polevy tam udělá výbornou chuť. Řezy je nejlépe nechat alespoň 1-2 dny uležet a to nejlépe v ledničce, protože citronová poleva ráda vysychá. Ale krájejte je, aby nebyla ještě zcela ztuhlá, protože pak se neláme.

Přeji dobrou chuť a sladký a medový život všem.

P.S. Omlouvám se za kvalitu fotografie, je to foceno jen mobilem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 277 kuchařů a kuchařek


Ohodnoťte recept: Maminčiny medové řezy

  • magdalenka magdalenka

    Janinka, ďakujem za odpoveď. Klobúk dolu pred mamkou! Mne to vôbec nešlo. Pozdravujem aj ju!

    Odpovědět

  • yanull yanull(autor receptu)

    magdalenka :Magduško, přiznám se, že já bych 6 plátů také nevyválela, ale moje mamka to opravdu dokáže. Je to obdivuhodné, ale ona už v tom má takový grif, že se jí to povede. Také je pekla nyní na Vánoce, vyměňujeme si cukroví, tak jsem je schválně šla přepočítat a opravdu tam jsou v daném počtu ;-):-) Ale nic si z toho nedělej, budou dobré i ze 4 ks a určitě se k 6-ti také dopracuješ, protože jsi šikovnice :yes:;-):-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Janinka, dnes pečiem tvoje (vlastne maminkine) rezy. Mala som však problém - vyvaľkať z tohto množstva 6 plátov. Cesto je z 500 g múky, tak sa mi to akosi nezdalo od začiatku. Vyvaľkala som prvú placku - bola tenká 1 mm a beztak bola malá, na veľký plech to nebolo. Tak som spravila len 4 pláty. Chcem sa opýtať, naozaj to robíte z 500 g múky a máš 6 plátov? Teraz si študujem aj tvoju fotku, ale oveľa múdrejšia nie som. Vďaka za odpoveď!

    Odpovědět

  • Monika B. Monika B.(neregistrovaný)

    Tak jsem včera dělala, pracné to teda je, ale hrozně ráda peču :-) Ještě, že to nesu do práce, jinak bych to snědla snad na posezení :-D Vynikající! :-K

    Odpovědět

  • aisha aisha

    Moc pekny recept..pristi tyden prileti maminka, tak ho zkusim upect..diky za inspiraci..:yes::yes:

    Odpovědět

  • ja0411 ja0411

    Moc děkuji za tento úžasný recept.Přiznám se,že se mi nepovedlo udělat 6 placek na plech,tak jsem si to zkrátila na 5 do kulatý formy,takže to mám spíš jako dort:-D.Ale řezy jsou výborný:-p.Dělala jsem už 2x a určitě ne naposledy:-!

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    katyvypl: Kdo nic nedělá,nic také nepokazí! Neboj se ,stejně to jednou budeš muset začít,a čím dříve ,tím lépe.Mně také naučila vařit až moje tchýně a manžel.Já byla takové nemehlo,k pohledání! :-O
    Jinak,je mi to dodnes vyčítáno/i když jenom žertem/ to ovšem na věci nic nemění,byl to fakt!:-D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    yanull: Je to krásny múčnik, krásne popísaný, určite skvelý...
    Dopíš, prosím, do surovín ríbezľový džem. Ďakujem!

    Odpovědět

  • katyvypl katyvypl

    Krásně popsaný postup, krásné fotečky a naprosto luxusní řezy! :-O:yes::yes::yes: Hned bych si dala...:-8 Musím se přiznat, že takovou odvahu ještě nemám, abych se do nich pustila, ale recept předám tchýni a budu doufat, že ona odvahu mít bude. :-D Bodík zasílám ale hned! ;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Anna Kocikova:Ne jenom tvoje a i ta moje je v noci nějak velice divná, nebude to chybou ve výrobě? Asi jo,chybí tam noční zámek jako na trezóru!:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Nedovedu si představit tu dobu na zaležení v chladnu.Naše lednice je hlavně v noci nějaká"divná":-D:-D
    Jani líbí se mi ta Tvá-maminčina pikantní"spojka":-KDíky,že jsi se o príma řezy podělila:-*:-p+25:yes:

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    pěkný receptík:-p:-p:yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    yanull:No,to mi povídej ,o mizení věcí z lednice vím své! Z mrazáku se krade huř! A když je to jenom těsto,tak je naděje ,že to nezmizí dříve,než nadejde jeho čas!:-D J8 mám plechy 33x 42 cm.

    Odpovědět

  • yanull yanull(autor receptu)

    Veronika.Hrozna:Veru, těsto je na klasický plech z elektrické trouby a se zamrazením zkušenosti nemáme, ale stálo by to za to vyzkoušet a nebo i pár kousků hotových zamrazit, jenže to by se musely odebrat hned, tyto řezy mají jednu negativní stránku, že dost rychle mizí ;-):-):-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Chci se zeptat autorky ,na jak veliký plech je tato dávka ? A také ,jestli má odzkoušeno dát těsto po upečení do mrazáku do zásoby:-?:-p:-p:-O

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo