Maminčiny medové řezy

yanull Kuchařka: yanull

Moučníky , Řezy 32 názorů

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
80 g medu
60 g másla
160 g práškového cukru
2 vajíčka
1 vanilkový cukr
1 kávová lžička jedlé sody
Krém:
300 ml mléka
1 vanilkový puding
1 vanilkový cukr
2 žloutky
25 dkg másla
20 dkg práškového cukru
rum
rybízová marmeláda na promazání
Poleva:
300 g cukru moučka
3 lžíce vařícího mléka nebo horké vody
2 lžíce citronové šťávy
Recept si zatím oblíbilo 51 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na vál nebo pracovní desku prosejeme mouku a do ní vmícháme 1 kávovou lžičku jedlé sody.

  2. V kastrolku pozvolna, nejlépe ve vodní lázni, pomalu rozpustíme máslo, med, cukr, vanilkový cukr a 2 vajíčka, vše prohříváme, až se spojí.

  3. Tuto teplou směs nalijeme do mouky a zpracujeme v bochánek. Aby nám těsto netuhlo, tak dáme do kastrolu teplou vodu, otočíme poklici, na ni dáme dřevěné prkénko a na něj těsto, které rozdělíme na 6 dílů, z nich vyválíme pláty a upečeme je na pečícím papíru – jde to rychle.

  4. Nyní připravíme krém:
    V kastrolku rozmícháme ve vanilkovém cukru puding, přilijeme mléko, vše uvaříme do zhoustnutí. Po odstavení tam zašleháme žloutky a pak už nevaříme. Aby se nám neudělal škraloup, tak s kaší buď po chvilkách mícháme nebo ji jemně poprášíme moučkovým cukrem a necháme stát do prochladnutí.

  5. Zvlášť ušleháme máslo s cukrem, po částech zašleháváme prochladlou pudingovou kaši, nakonec ochutíme rumem. Dejte pozor, aby rum nebyl studený, např. z ledničky, krém by se mohl srazit.
    Krém je velmi jemný a dobrý.

  6. Nyní začneme plnit. První placku potřeme vrstvou krému, přiklopíme další a na ni dáme slabší vrstvu džemu, opakujeme, až do poslední placky, která zůstane suchá a na ni natřeme citronovou polevu.

  7. Tu připravíme tak, že do prosátého moučkového cukru dáme horké mléko nebo vodu a poté citronovou šťávu. Nejlépe je třít poctivě vařečkou, ale to už se dnes málokomu chce. Poleva musí být hladká a lesklá.

  8. Nejlépe je řezy naplnit jeden den, pak je zatížit nějakým větším tácem a druhý den teprve polévat.

Poznámka

Tyto řezy pekla moje mamka, nerada se chlubím cizím peřím a jsou tak dobré, že je peče všem z rodiny k narozeninám místo bonboniéry. Vím, že receptů na tyto řezy je tu několik, ale žádné v tomto provedení a protože je to maminčin tzv. "majstrštyk", chtěla jsem se s vámi o ně podělit. Medové řezy jsem měla možnost ochutnat v různém provedení, s karamelovým krémem, sypané ořechy, s čokoládovou polevou, ale tyto jsou zcela bezkonkurenční, spojení medu, krému, rybízu a citronové polevy tam udělá výbornou chuť. Řezy je nejlépe nechat alespoň 1-2 dny uležet a to nejlépe v ledničce, protože citronová poleva ráda vysychá. Ale krájejte je, aby nebyla ještě zcela ztuhlá, protože pak se neláme.

Přeji dobrou chuť a sladký a medový život všem.

P.S. Omlouvám se za kvalitu fotografie, je to foceno jen mobilem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 097 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Maminčiny medové řezy

  • chose chose

    recept se mi libi ..moc rad ho skusim..:-K:yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(autor receptu)

    Miquel: Děkuji za milý komentář a krásnou fotografii :-K

    Odpovědět

  • Miquel Miquel

    Prohlédl jsem všechny recepty, které tu jsou na medovníky, medové řezy atd., tento je skoro stejný jako děláme doma :yes:
    Malý rozdíl v našem receptu je: 70 g másla, místo vanilkového cukru dáváme trochu skořice a používáme cukr krupici, jinak ten zbytek surovin a postup na výrobu těsta je stejný.
    Naprosto se liší v náplni, vždy děláme kakaovou, někdy ovoněnou rumem, vršek většinou posypaný kokosem, tentokrát jsem použil ořechy.
    Jestli nevadí přidám foto mé verze ;-)
    Málem jsem zapoměl, u nás doma se těmto řezům odjakživa říkávalo Pišingr.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Janinka, ďakujem za odpoveď. Klobúk dolu pred mamkou! Mne to vôbec nešlo. Pozdravujem aj ju!

    Odpovědět

  • yanull yanull(autor receptu)

    magdalenka :Magduško, přiznám se, že já bych 6 plátů také nevyválela, ale moje mamka to opravdu dokáže. Je to obdivuhodné, ale ona už v tom má takový grif, že se jí to povede. Také je pekla nyní na Vánoce, vyměňujeme si cukroví, tak jsem je schválně šla přepočítat a opravdu tam jsou v daném počtu ;-):-) Ale nic si z toho nedělej, budou dobré i ze 4 ks a určitě se k 6-ti také dopracuješ, protože jsi šikovnice :yes:;-):-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Janinka, dnes pečiem tvoje (vlastne maminkine) rezy. Mala som však problém - vyvaľkať z tohto množstva 6 plátov. Cesto je z 500 g múky, tak sa mi to akosi nezdalo od začiatku. Vyvaľkala som prvú placku - bola tenká 1 mm a beztak bola malá, na veľký plech to nebolo. Tak som spravila len 4 pláty. Chcem sa opýtať, naozaj to robíte z 500 g múky a máš 6 plátov? Teraz si študujem aj tvoju fotku, ale oveľa múdrejšia nie som. Vďaka za odpoveď!

    Odpovědět

  • Monika B. Monika B.(neregistrovaný)

    Tak jsem včera dělala, pracné to teda je, ale hrozně ráda peču :-) Ještě, že to nesu do práce, jinak bych to snědla snad na posezení :-D Vynikající! :-K

    Odpovědět

  • aisha aisha

    Moc pekny recept..pristi tyden prileti maminka, tak ho zkusim upect..diky za inspiraci..:yes::yes:

    Odpovědět

  • ja0411 ja0411

    Moc děkuji za tento úžasný recept.Přiznám se,že se mi nepovedlo udělat 6 placek na plech,tak jsem si to zkrátila na 5 do kulatý formy,takže to mám spíš jako dort:-D.Ale řezy jsou výborný:-p.Dělala jsem už 2x a určitě ne naposledy:-!

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    katyvypl: Kdo nic nedělá,nic také nepokazí! Neboj se ,stejně to jednou budeš muset začít,a čím dříve ,tím lépe.Mně také naučila vařit až moje tchýně a manžel.Já byla takové nemehlo,k pohledání! :-O
    Jinak,je mi to dodnes vyčítáno/i když jenom žertem/ to ovšem na věci nic nemění,byl to fakt!:-D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    yanull: Je to krásny múčnik, krásne popísaný, určite skvelý...
    Dopíš, prosím, do surovín ríbezľový džem. Ďakujem!

    Odpovědět

  • katyvypl katyvypl

    Krásně popsaný postup, krásné fotečky a naprosto luxusní řezy! :-O:yes::yes::yes: Hned bych si dala...:-8 Musím se přiznat, že takovou odvahu ještě nemám, abych se do nich pustila, ale recept předám tchýni a budu doufat, že ona odvahu mít bude. :-D Bodík zasílám ale hned! ;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Anna Kocikova:Ne jenom tvoje a i ta moje je v noci nějak velice divná, nebude to chybou ve výrobě? Asi jo,chybí tam noční zámek jako na trezóru!:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Nedovedu si představit tu dobu na zaležení v chladnu.Naše lednice je hlavně v noci nějaká"divná":-D:-D
    Jani líbí se mi ta Tvá-maminčina pikantní"spojka":-KDíky,že jsi se o príma řezy podělila:-*:-p+25:yes:

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    pěkný receptík:-p:-p:yes::yes::-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: medové řezy recepty medové řezy medové řezy na plech rychlé medové řezy na plech maminčinyrecepty.cz maminčiny recepty cz maminčiny recepty maminčiny řezy recept na medové řezy medové řezy recept rychlé medové řezy medové řezy s čokoládou maminčiny recepty.cz recept medove rezy medové řezy s čokoládovou polevou recepty medové řezy medovníkové řezy maminčiny medova poleva maminčinyrecepty