Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recepty z pohádek: Křehké kokosky princezny Lady, které nezmokvají a udrží tvar
Zdroj: Československý státní film, foto z filmu Princezna se zlatou hvězdou (1959)

Jen sníh z bílků, cukr a kokos. Řada receptů na nadýchané kokosky bude tvrdit, že to na přípravu oblíbeného cukroví bohatě stačí. Jak to ale zaonačit, aby vaše kokosky byly křehké, vláčné, držely tvar a nemokvaly? Přinášíme osvědčené rady, jak na to!

Dokonalé kokosky nejsou jen tak...

Ale s našimi radami a tipy to zvládnete! Základní recept na oblíbené cukroví je jasný - z vaječných bílků s cukrem se vyšlehá sníh, přidá se do něj strouhaný kokos a lžící se z této směsi pak vytváří malé bochánky, které klademe na plech a pečeme jen na cca 110°C zhruba půl hodiny. Když se pustíte do takto jednoduchých kokosek, jistě budou taky dobré a ušetříte čas, ale velmi rychle vám zmokvají a jen těžko budou držet tvar. Jak na to, aby vaše kokosky byly tak dobré, nadýchané a vláčné, že by se jimi vrchnímu kuchaři v přestrojení v myším kožíšku klidně pochlubila i princezna Lada se zlatou hvězdou na čele?

Na míchání záleží!

Prvním a zásadním krokem, který pro dokonalé kokosky můžete udělat, je šlehat sníh ručně metličkou v páře, tedy v míse položené nad hrncem s vařící vodou. Opatrně! Díky tomu nicméně hotový sníh udrží tvar i vláčnost. Vychází z toho tři základní způsoby šlehání sněhu, které používají i profesionální cukráři.

Tomu s vodní lázní se říká švýcarský způsob. Francouzský způsob zase znamená šlehání bílků s cukrem tak dlouho, dokud na špičce metly sníh pevně nedrží. Ručně se to prakticky nedá ušlehat, vždy je na to potřeba pomoc kuchyňského robota. Většinou se to dělá tak, že se nejprve ušlehá měkký sníh pro vláčnost, a ten se po troškách pomalu zpevňuje přisypáváním moučkového cukru a dalším šleháním.

Třetí možností je ještě italský způsob, který se od francouzského liší v posledním bodě - sníh se nezpevňuje přisypáváním cukru jen tak, ale přiléváním horkého svařeného cukru. Vyžaduje to už velkou znalost i zručnost, takže my doporučujeme vodní lázeň a starou dobrou moučku.

Zkontrolujte stáří vajec

Obecně pro šlehání sněhu z bílků platí, že je lepší používat vejce stará třeba 3 až 4 dny. Ta, která slepička čerstvě snesla, totiž mají příliš hustý bílek. Všechno nádobí, které ke šlehání použijete - robot, metlička, mísa - musí být umyté a dokonale suché. Mastnota je vaším největším nepřítelem. Nejlepší je použít nerezovou mísu, protože z těch plastových často všechny nečistoty nedostaneme ani při důkladném mytí. Důležitý je rovněž poměr vajec a cukru. Na jeden bílek počítejte s 50 až 60 gramy. Při menším množství kokosky při pečení splasknou, protože sníh bude příliš měkký.

Tip: Pokud po vší té námaze chcete své už tak jistě perfektní kokosky něčím korunovat, přidejte do nich na pánvi nasucho opražený kokos místo obyčejného.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie