Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hlíva ústřičná se dá běžně koupit a zdatnější houbaři si ji dokonce zvládnou na podzim donést z lesa. Dá se z ní uvařit celá řada výtečných jídel, ale falešná "dršťková" mezi nimi přece jen vyniká. Chutná naprosto báječně a je provoněná majoránkou, paprikou a česnekem.

Hlíva ústřičná je ceněná houba, kterou si můžete dokonce sami vypěstovat. Jedná se o dřevokaznou houbu, která se sklízí po celých trsech. Vaření z ní je velmi jednoduché, hlívu zpracujte vždy co nejdříve po sklizni, dokud je čerstvá a kvalitní. Vydatnou hlívovou polévku lze podávat jako hlavní jídlo s chlebem. Chutí i konzistencí připomíná gulášovou polévku, a když ji uvaříte trochu hustší, tak rovnou výborný guláš. Příjemně vás zasytí a také skvěle zahřeje. 

Jak udělat polévku z hlívy ústřičné

Postup je snadný a podle našeho receptu polévku zvládnou uvařit i začátečníci "na výbornou".

  1. Na 4 porce polévky si připravte 500 g hlívy ústřičné, 2 cibule, 3 stroužky česneku, olej a zeleninový vývar. Na ochucení budete potřebovat kromě soli ještě mletý pepř, 2–3 lžičky sladké papriky a majoránku, na zahuštění jíškou 25 g másla a 2 lžíce hladké mouky.
  2. Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli.
  3. Přidejte na nudličky nakrájenou očištěnou hlívu a společně chvíli duste.
  4. Pak posypte paprikou, jen krátce ji nechte zpěnit (aby nezhořkla) a zalijte vývarem (nebo jen vodou).
  5. Tip 1: Polévka bude výborně chutnat a bude ještě vydatnější, když ji doplníte nadrobno nakrájenou mrkví a kořenovou petrželí. Přidat můžete také na kostičky nakrájené brambory a nať libečku, petržele, celeru i póru.
  6. Polévku ochuťte mletým pepřem, solí a rozetřeným česnekem. Krátce povařte.
  7. Mouku osmahněte na másle tak, aby vznikla světlá jíška.
  8. Polévku jíškou zahustěte a pak společně 15–20 minut povařte. Pokud je třeba, tak ještě přilijte vývar.
  9. Tip 2: Pokud nechcete zahušťovat moukou, použijte k zahuštění třeba strouhanou syrovou bramboru, kterou v polévce povaříte.
  10. Na závěr vmíchejte trochu rozemnuté majoránky a polévku podávejte. Na talíři ji ještě dozdobte jemně nakrájenou čerstvou petrželovou natí - pokud máte pouze mraženou, tak ji nechte v polévce krátce přejít varem.

Podívejte se na kompletní znění receptu na dršťkovou polévku z hlívy ústřičné. Doporučujeme k přečtení i komentáře pod receptem, dozvíte se v nich různé rady, které vám pomohou polévku uvařit bezchybně.

Budeme rádi, když nám napíšete, jak vám polévka chutnala.

Komentáře

Další tipy a triky