Jak uvařit polévku z hlívy ústřičné? Podobá se dršťkové a chutná fantasticky
Hlíva ústřičná se dá běžně koupit a zdatnější houbaři si ji dokonce zvládnou na podzim donést z lesa. Dá se z ní uvařit celá řada výtečných jídel, ale falešná "dršťková" mezi nimi přece jen vyniká. Chutná naprosto báječně a je provoněná majoránkou, paprikou a česnekem.
Hlíva ústřičná je ceněná houba, kterou si můžete dokonce sami vypěstovat. Jedná se o dřevokaznou houbu, která se sklízí po celých trsech. Vaření z ní je velmi jednoduché, hlívu zpracujte vždy co nejdříve po sklizni, dokud je čerstvá a kvalitní. Vydatnou hlívovou polévku lze podávat jako hlavní jídlo s chlebem. Chutí i konzistencí připomíná gulášovou polévku, a když ji uvaříte trochu hustší, tak rovnou výborný guláš. Příjemně vás zasytí a také skvěle zahřeje.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat polévku z hlívy ústřičné
Postup je snadný a podle našeho receptu polévku zvládnou uvařit i začátečníci "na výbornou".
- Na 4 porce polévky si připravte 500 g hlívy ústřičné, 2 cibule, 3 stroužky česneku, olej a zeleninový vývar. Na ochucení budete potřebovat kromě soli ještě mletý pepř, 2–3 lžičky sladké papriky a majoránku, na zahuštění jíškou 25 g másla a 2 lžíce hladké mouky.
- Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidejte na nudličky nakrájenou očištěnou hlívu a společně chvíli duste.
- Pak posypte paprikou, jen krátce ji nechte zpěnit (aby nezhořkla) a zalijte vývarem (nebo jen vodou).
- Tip 1: Polévka bude výborně chutnat a bude ještě vydatnější, když ji doplníte nadrobno nakrájenou mrkví a kořenovou petrželí. Přidat můžete také na kostičky nakrájené brambory a nať libečku, petržele, celeru i póru.
- Polévku ochuťte mletým pepřem, solí a rozetřeným česnekem. Krátce povařte.
- Mouku osmahněte na másle tak, aby vznikla světlá jíška.
- Polévku jíškou zahustěte a pak společně 15–20 minut povařte. Pokud je třeba, tak ještě přilijte vývar.
- Tip 2: Pokud nechcete zahušťovat moukou, použijte k zahuštění třeba strouhanou syrovou bramboru, kterou v polévce povaříte.
- Na závěr vmíchejte trochu rozemnuté majoránky a polévku podávejte. Na talíři ji ještě dozdobte jemně nakrájenou čerstvou petrželovou natí - pokud máte pouze mraženou, tak ji nechte v polévce krátce přejít varem.
Podívejte se na kompletní znění receptu na dršťkovou polévku z hlívy ústřičné. Doporučujeme k přečtení i komentáře pod receptem, dozvíte se v nich různé rady, které vám pomohou polévku uvařit bezchybně.
Budeme rádi, když nám napíšete, jak vám polévka chutnala.
Komentáře