Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažený celer v trojobalu: Křupavé plátky zeleniny jsou skvělé s tatarkou, chuť dodá i ingredience přidaná před obalovaním
Zdroj: Toprecepty, cathleen

Smažená jídla a la řízek u nás patří k těm oblíbeným. Když si chceme dát bezmasé „řízky“, máme několik možností, nemusí to být pokaždé jen sýr. Jednou z variant je smažený celer v trojobalu.

Smažené řízky pro vegetariány

Řízky nemusí vůbec být z masa (vepřové, telecí, kuřecí, krůtí), výbornou variantou je nejen sýr, houby, ale také zelenina. Teď na podzim si třeba můžeme přichystat smažený celer. Určitě bude chutnat i těm, kteří příliš nemají v oblibě typickou chuť celeru. 

Jak dlouho vařit celer před smažením

Před smažením je třeba celer připravit. Omyjeme ho, oloupeme, vyřízneme nepotřebné části a nakrájíme ho asi na 1 cm silné plátky. Do většího hrnce nalijeme vodu, osolíme a přivedeme k varu. Vložíme celerové plátky a vaříme zhruba 10 minut, dokud nebudou poloměkké. Pak slijeme vodu a celer necháme okapat.

Smažení

Smažená jídla bývají chuťově úžasná, až návyková. Nemálo lidí jim proto propadne. Jenže to má svoje rizika. Dobroty v těstíčkách, trojobalech, smažené hranolky a další pokrmy, připravené v horké…

Jak na smažený celer v trojobalu

Na smažený celer potřebujete: celer, sůl a citronovou šťávu. Trojobal: hladká mouka, vejce, trocha piva a strouhanka. Dále: olej na smažení.

Jak na to? Oloupaný celer nakrájejte na 10-15 mm silné plátky a v osolené vodě je uvařte do poloměkka. Plátky rozložte na talíř, lehce pokapejte citronovou šťávou, a pokud je třeba, trochu přisolte. Celerové plátky obalte v klasickém trojobalu (mouka, pak osolené vejce, rozšlehané s trochou piva a nakonec strouhanka) a v rozehřátém oleji z obou stran usmažte. Podávejte s tatarskou omáčkou a vařenými brambory.

Jak připravit tatarskou omáčku

Tatarka vůbec nepochází od Tatarů, jak napovídá název, ale stejně jako majonéza z Francie. U nás tatarskou omáčku milujeme. Dáváme si ji s oblibou ke smaženým jídlům, víte ale, jak si ji připravit doma? 

Základem je hustá majonéza, nesmí chybět ocet (estragonový nebo vinný bílý), plnotučná hořčice, bílý pepř, sůl, worcesterová omáčka a zelenina (cibule, petrželová nať a sterilované okurky). Můžeme přidat kapary, případně ančovičky. Vše nasekáme najemno. Pokud máme raději nasládlejší variantu, přisladíme omáčku malým množstvím moučkového cukru. Omáčka nesmí téct, má být hustá tak, aby se v ní dala namáčet jednotlivá sousta.

Náš tip: Pokud byste raději k celeru přidali i maso, připravte si podle následujícího video receptu smažený sekaný řízek s celerem

Recepty k tomuto článku