Cukrová vata je vzpomínka na dětství! Stroj na její výrobu vynalezli dva zubaři

13. 3. 2021 16:00

Ostatní Lucie Pilátová

Zdroj: Pixabay.com, Alexander Grishin, Pixabay license Zdroj: Pixabay.com, Alexander Grishin, Pixabay license
Kdo v dětství neochutnal cukrovou vatu, jako by nebyl. Pochoutka se dala koupit hlavně na různých poutích, trzích a všelijakých lokálních slavnostech a je pravdou, že v teplém počasí se měnila v nebezpečnou zbraň, jelikož se na ni slétaly vosy. Ale pokud jste si dali pozor, chuťový zážitek to býval nezapomenutelný. Chcete si ho připomenout?

Chvála zubařům!

V roce 1897 jistý zubař William Morrison a cukrář John Wharton společně navrhli a patentovali stroj na výrobu cukrovinek. Šlo o kovovou misku, jejíž součástí byla centrální rotující hlava naplněná krystalovým cukrem a ten se ven dostával malými otvory v jejím plášti. Celá věc fungovala tak, že ohřívač v horní části hlavy roztavil cukr a proměnil jej na sirup. Současně odstředivá síla, kterou vyvíjela rotující hlava otáčející se rychlostí 3 400 otáček za minutu, tlačila tekutý cukr malými otvory ven. Jak sirup vylétal skrz dírky, ihned tuhl do dlouhých tenkých vlasů. Sirup se totiž ochladí tak rychle, že cukr nedostane šanci znovu krystalizovat a místo toho vytvoří neuspořádanou pevnou látku.

Javorový sirup je sladký, přesto zdravý. Objevil ho indiánský náčelník máchající sekerkou

Javorový sirup je sladký, přesto zdravý. Objevil ho indiánský náčelník máchající sekerkou

Tím, čím je pro nás med, je pro Severní Ameriku javorový sirup. Sladká šťáva má medovo-oříškovou…

Elektrickému stroji na výrobu cukrové vaty od Morrisona a Whartona se poprvé dostalo pozornosti na světové výstavě v Louisianě v roce 1904. Podle odhadů se jí zúčastnilo 20 milionů lidí, kterým Morrison a Wharton prodali 68 655 porcí cukrové vaty. Balili je do dřevěných krabic a prodávali jako „vílí nitky“.

Cukrová vata

Označení cukrová vata se začalo používat ve 20. letech minulého století díky Josefovi Lascauxovi, dalšímu zubaři, který vyráběl cukrovinky. Lascaux se pokusil vylepšit původní stroj na výrobu vaty od Morrisona a Whartona, jelikož ten se při provozu neustále třásl, chrastil a občas se i rozpadl. Problém nakonec vyřešil v roce 1949 přidáním pružinové základny, jež odstartovala další inovace, díky kterým se vata začala krásně navíjet na špejle.

Viagra pro záletné muže? Slavné tiramisu prý vymyslela vychytralá metresa

Viagra pro záletné muže? Slavné tiramisu prý vymyslela vychytralá metresa

To by nebyli Italové, aby se nehádali o všechno dobré, co vzniklo na jejich půdě. Nikdy tak úplně…

Jakýsi předchůdce cukrové vaty se údajně objevil už v Číně a v Persii. Více o sobě ale dala vědět přibližně v 15. století, kdy kreativní italští kuchaři vyráběli fantastické sochy ze stočeného cukru. Nejprve ho roztavili, poté roztáhli vidličkou a tenké prameny přehodili přes dřevěnou rukojeť koštěte. V 16. století byl Jindřich III. Francouzský při státní návštěvě Benátek poctěn banketem, kde byly doplňky vyrobené z cukru, a to včetně ubrusu. Na začátku 19. století se proslavila francouzská šéfkuchařka celebrit Marie-Antoine Carême svými větrnými mlýny, fontánami, gondolami, chrámy a paláci. Vše samozřejmě vyráběla z cukru, tedy přesněji z cukrové vaty.

Světe, div se!

I když cukrová vata má do zdravého stravování hodně daleko, je překvapivě minimálně kalorická; na jednu porci obsahuje pouhých sto pět kalorií. Důvodem je to, že cukrová vata je většinou nekalorický vzduch. Zbytek je však čistý cukr. A pokud jste právě na takovou pochoutku dostali chuť, máme pro vás dobrou zprávu. I když momentálně nefungují žádné poutě ani trhy či cokoliv podobného, prodávají se malé domácí přístroje na výrobu vaty, takže si trochu té dětské radosti můžete udělat i doma v kuchyni.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 25 kuchařů a kuchařek

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Dortové trendy roku 2021: Ochutnejte zábavný jelly cake nebo okouzlující flower cake!

    Dortové trendy roku 2021: Ochutnejte zábavný jelly cake nebo okouzlující flower cake!

    Pokud rádi pečete dorty, zkuste si doma udělat také letošní cukrářské hity. Se želatinou, plné…
    Hurá na jahody! Deset nejlepších a prověřených míst, kam vyrazit na samosběr

    Hurá na jahody! Deset nejlepších a prověřených míst, kam vyrazit na samosběr

    Sladké, šťavnaté plody nám každoročně zlepšují náladu už před prázdninami. Sezóna českých jahod…
    Znáte francouzský sendvič pan bagnat? Variace salátu v bagetě vás možná překvapí!

    Znáte francouzský sendvič pan bagnat? Variace salátu v bagetě vás možná překvapí!

    Milujete sendviče, ale raději byste si možná dali salát… Nebo se nemůžete rozhodnout? Co takhle…
    Sezóna českých jahod se blíží! Víme, kdy se letos začne sbírat i jaká bude úroda

    Sezóna českých jahod se blíží! Víme, kdy se letos začne sbírat i jaká bude úroda

    Každý rok se na ně těšíme a i letos už se blížíme do cílové rovinky! Sladké plody z českých záhonků…
    Retro okénko: Tradiční lékorky vznikly díky nervóznímu manažerovi s děravýma rukama

    Retro okénko: Tradiční lékorky vznikly díky nervóznímu manažerovi s děravýma rukama

    Jako malí jsme je milovali a někteří z nás si je možná sem tam dopřejí i v dospělosti. Barevné…
    Kuchař radí, jak probudit smysly po nemoci. Pomůže chilli, citron i parmazán

    Kuchař radí, jak probudit smysly po nemoci. Pomůže chilli, citron i parmazán

    Mezi časté příznaky onemocnění covidem patří ztráta čichu a chuti. Ve většině případů se sice oba…
    Dejte kafe k ledu: Osvěžující espresso tonic je hit kaváren. Udělejte si ho doma

    Dejte kafe k ledu: Osvěžující espresso tonic je hit kaváren. Udělejte si ho doma

    Máte chuť na kafe i limonádu a nemůžete se rozhodnout, čemu dát přednost? Spojte to! Studené kávové…
    Jak chutná smrk? Z jeho výhonků vyrobíte skvělé želé, ale i zázračný sirup

    Jak chutná smrk? Z jeho výhonků vyrobíte skvělé želé, ale i zázračný sirup

    Milujete vůni lesa? Pokud máte možnost, vyrazte tam právě teď a natrhejte si zdraví prospěšné…