Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mazanec je jeden z tradičních symbolů Velikonoc. Odkud se vzal?
Zdroj: Pixabay, FilipFilipovic, Pixabay licence

O Velikonocích coby křesťanských svátcích si připomínáme řadu tradic a zvyků. Kromě toho ale tato oslava jara zakončuje čtyřicetidenní půst, a tak je čas i na typické velikonoční dobroty. K těm nejtradičnějším rozhodně patří mazanec.

Zvyk starý několik staletí

Velikonoce bez mazance si řada z nás nejspíš ani neumí představit. Jak píše Magdalena Beranová v knize Jídlo a pití v pravěku a ve starověku, nejstarší české kuchařské recepty na mazanec pocházejí z konce 15. a počátku 16. století, podle Beranové se ale zároveň obřadní pečivo podobné mazanci peklo v návaznosti na vítání jara již dříve, v pohanských dobách. Jelikož se mazanec vyráběl ze smetany, spousty vajec, někdy i tvarohu a sypal se mandlemi nebo rozinkami, mohli si ho ovšem dovolit pouze majetnější lidé. Do těsta se obvykle nedával cukr, protože byl velmi drahý, zato se ale do něj přidával šafrán a roztlučený hřebíček.

Kdy se peče?

Hospodyně by měly těsto na mazanec zadělávat na Bílou sobotu. Těsto zpracované do bochníčku se tradičně po vykynutí nahoře nařízne do tvaru kříže, kterým si tak připomínáme Kristovu oběť. Jenže tahle tradice má ještě jeden ryze praktický význam. Z mazance tak totiž lépe odchází pára a nestane se, že by vám při pečení popraskal. Pozor na to, že je třeba použít hodně ostrý nůž, profesionální cukráři si dokonce vypomáhají nůžkami, se kterými to jde lépe. Upečený mazanec se pak o Velikonoční neděli odnášel do kostela k posvěcení, neboli svatému pomazání, z něhož byl pravděpodobně odvozen i název mazanec.

Domácí, nebo kupovaný?

Když mu dáte čas a kvalitní ingredience, rozhodně se vyplatí domácí. Jenom musíte dodržovat pár základních pravidel, a to zejména v případě mazance z kynutého těsta, který stojí na kvásku připraveném z čerstvého droždí. Aby se povedl a těsto nakynulo, je třeba kvásek rozdělat ve vlažném mléce. Vyplatí se koupit i čerstvou mouku, ideálně takovou, se kterou máte při pečení z kynutého těsta dobré zkušenosti. Než se pustíte do těsta, všechny suroviny nechte alespoň půl hodiny v pokojové teplotě. Jakmile budete mít zaděláno, nechte bochánek odpočívat v teple alespoň hodinu. Můžete ho dát do zahřáté trouby, na okno, kam svítí sluníčko, zkrátka všude tam, kde bude mít šanci „pracovat“. Pokud byste kynutí podcenili, mazanec nevyběhne a nebude nadýchaný, což by byla škoda. Těsně před tím, než ho dáte do trouby, nezapomeňte na zmíněné naříznutí do kříže. Jakmile bude upečený, nechte ho pořádně vychladnout, opět v pokojové teplotě. Teprve pak krájejte. Pokud tenhle krok podceníte, mohl by se vám srazit.

Někteří lidé zejména ze zdravotních důvodů nejí kynuté těsto. Máte stejný problém? Rozhodně není důvod se s mazancem rozloučit. Dá se totiž udělat i v nekynuté variantě, například z třeného těsta nebo tvarohový. Jenom musíte počítat s tím, že jeden či druhý vám vydrží o něco kratší dobu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více