5 nejčastějších chyb při výrobě a pečení mazance: Poradíme, jaké to jsou a jak se jich vyvarovat
Mazanec patří k velikonočnímu období stejně jako velikonoční vajíčka. Pokud se nám povede, čeká nás na snídani dokonalý nadýchaný zážitek. A je to opravdu jednoduché, stačí se vyhnout základním chybám a nezdarům.
Mazanec se tradičně peče na Bílou sobotu, aby byl připravený k snídani na Velikonoční neděli, která je prvním dnem hodování po dlouhém půstu. Má tvar lesklého bochánku, který představuje sluneční paprsky během prvních jarních dní. Uvnitř je nasládlý, voní po másle a je nadýchaný jako obláček.
Kulinářské tipy a triky Ukázat další tipy
Nejčastější chyby při pečení mazanců
Po několika nezdarech při výrobě mazance můžeme vidět jako jedinou možnost zajít do obchodu pro kupovaný. Ten se však s čerstvým a poctivým domácím mazancem nemůže srovnávat. Mnohdy však stačí jen předejít drobné chybě a dílo se podaří.
- Těsto na mazanec se lepí: Pravděpodobně jsme přidali do těsta málo mouky. Mouku přidáváme po troškách postupně do těsta a pořádně zapracováváme. Výsledné těsto je pružné a nelepí se ke stranám mísy.
- Mazanec po upečení praskl: Pokud mazanec během pečení praskne, často je to kvůli nedostatečnému nakynutí těsta. Kynutí nesmíme uspěchat, vyhradíme si na to minimálně 90 minut. Správně nakynuté těsto poznáme vtlačením prstu, když se těsto vrátí pomalu zpět. Také pomůže před upečením hlubší naříznutí mazance do kříže, aby unikala pára z těsta.
- Mazanec klesl: Pokud mazanec klesne a rozlije se do stran, pravděpodobně jsme připravili příliš řídké těsto, nebo mazanec překynul. Další možností je, že mazanec nebyl dopečený. Správné upečení poznáme špejlí, která po vpichu nesmí být obalená těstem.
- Mazanec se připaluje a je nedopečený: Mazanec začíná být spálený, a i přesto je těsto stále uvnitř lepivé? Mazanec pečeme jen 15 minut na 180 °C, poté teplotu snížíme na 150-160 °C a dopékáme. Pokud se začíná připalovat, zakryjeme alobalem nebo pečicím papírem a dopékáme zakryté.
- Těsto se srazilo: V případě, že se nám srazilo těsto před kynutím, je třeba příště dávat pozor na teplotu použitých surovin, která by měla být pokojová a u všech stejná. Pokud se nám srazilo po upečení, je to pravděpodobně z důvodu krájení ještě horkého mazance. Mazanec musí vychladnout, teprve poté ho nakrojíme a vychutnáme.
Článek z magazínu
7 tipů, jak na ten nejlepší velikonoční mazanec: Takhle nepopraská a bude nádherně nadýchaný!
Na Vánoce se peče vánočka, k Velikonocům patří mazanec. Je také z kynutého těsta, jeho předností ale je, že nemusíte nic zaplétat, jen stačí vytvarovat bochánek. Ani to ale nemusí být tak snadné. Z…
Jak upéct velikonoční mazanec
Mazanec připravíme ze sladkého kynutého těsta, do kterého můžeme podle chuti přidat rozinky, oříšky, citronovou kůru a plátky mandlí. S přípravou těsta nám pomůže i domácí pekárna, která těsto prohněte a nakyne. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Upečeme do zlatova a servírujeme s džemem jako velikonoční snídani.
Celý postup na nadýchaný mazanec můžete zhlédnout v našem video-návodu. Zaručeně se vám povede.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřová krkovice z pomalého hrnce zavařená do zásoby
Přidáno před 11 hodinami

Hummus s mletým masem - izraelská Hamshuka
Přidáno před 17 hodinami

Květák s cizrnou, fazolkami, hráškem a kokosovým mlékem
Přidáno před 21 hodinami

Guláš z hlívy ústřičné s rajčaty, žampióny a mandlemi.
Přidáno 29. 5. 2023 00:01

Vepřová pečeně s pikantní omáčkou
Přidáno 28. 5. 2023 11:21

Chřestová polévka s vejci, kapií a červeným pepřem.
Přidáno 28. 5. 2023 10:53
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.