Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Věnce a vrkoče z kynutého těsta se dříve vystavovaly jako jedlá dekorace na velikonočním stole nebo za oknem spolu s ozdobeným beránkem. Základ tvoří věnec nebo více věnců, ozdobené bývají zimostrázem, bílými vajíčky a červenou mašlí.

Velikonoční věnec se připravuje z těsta na mazance. Vrkoče jsou dva nebo tři věnce různé velikosti, umístěné nad sebe, na jejichž vršku bývá slaměná Morana. Velikonočně ozdobené pečivo bývá předzvěstí konce zimy a začátku jara

Jak připravit věnec a vrkoč

Na věnec stačí těsto z půl kila mouky:

  • Připravíme si těsto na mazanec - každá hospodyňka má svůj vlastní, některé recepty se dědí z generace na generaci. Mazancové těsto nemusí být jen kynuté - jsou těsta šlehačková, bramborová i jiná.
  • Vykynuté těsto rozdělíme na tři díly a z nich upleteme cop, který stočíme do tvaru věnce, přeneseme na plech a důkladně spojíme konce. Pro vrkoč vytvoříme dva nebo tři upletené copy
  • Věnce necháme hodinu odpočinout, potřeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme nakrájenými mandlemi. Upečeme je v horké troubě a postupně zkoušíme špejlí, jestli jsou dobře upečené.

Jak dokončit velikonoční věnec a vrkoč

Nechte se inspirovat:

  • Upečený věnec položíme na kulatý podnos a do středu vložíme bílá nebo obarvená vejce. Kolem věnce uvážeme červenou stužku a dozdobíme větvičkami zimostrázu a kočiček.
  • Vrkoč má jiný postup dokončení - do menšího věnce napícháme zespodu špejle a ty zapíchneme do spodního věnce. Ozdobíme červenými mašličkami a bílými vyfouknutými vejci, které pověsíme na horní věneček.
  • Oba věnce obložíme zimostrázem a kočičkami, položíme na ně ozdobené perníčky a na vršek horního věnce postavíme slaměnou Moranu nebo velikonoční dekoraci.
  • Jednoduchý vrkoč vytvoříme zapícháním vrbových větviček do velikonočního věnce, které na konci svážeme barevnými stužkami a ozdobíme visícími kraslicemi.

Na recept na šlehačkový věnec se můžete podívat v našem videu:

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více