Sezóna českého chřestu začíná! Připravte si dobrotu podle Marie-Janků Sandtnerové

16. 4. 2021 10:03

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Toprecepty, mika59 Zdroj: Toprecepty, mika59
Je libo něco svěžího a dobrého? Právě teď u nás startuje chřestová sezóna! Chřest se tedy nemusí odnikud dovážet a vychutnáte si jej krásně čerstvý. Navíc, ten náš český nemá ve světě konkurenci!

Chřest v průběhu věků

Chřest byl oblíbenou zeleninou už v dobách antiky, ale popularitu si udržel i v dalších stoletích. V knize The Perfumed Garden z 15. století jej oslavuje její autor,  Al-Nafzawi, jako zeleninu s afrodiziakálními účinky. Díky tomu pak chřest získal i přezdívku „špička lásky“. Tahle zelenina se s úspěchem pěstuje i u nás a český chřest byl vyhlášenou delikatesou již za dob první republiky, kdy se vyvážel do celé Evropy. Jak ale uvádí stránka Český chřest, s likvidací soukromých zemědělců a znárodňováním byla posléze převážná většina produkce zničena a chřest se na česká pole vrátil až v 90. letech. Svoji skutečnou renesanci u nás ale zažívá hlavně od přelomu tisíciletí a navrací se tak zpátky ke své zašlé slávě.

Co připravit z netradiční zeleniny a ovoce

Co připravit z netradiční zeleniny a ovoce

Topinambury, kardy, vodnice, štěrbák, mangold, kaki, líčí a ostatní v naši kuchyni ještě nejsou…

Český chřest byl totiž ve světě pojmem a známkou té nejvyšší kvality, podobně jako české pivo. A stejně jako pivem je proslaveno město Plzeň, chřestu pak zase patří Hostín na Mělnicku. Právě tam se v současné době odehrává největší česká produkce chřestu a odtud pochází nejen chřest bílý a zelený, ale také speciální odrůda chřestu fialového.

Zdraví, které chutná

Chřest obsahuje hodně vlákniny a málo kalorií, je také bohatý na vitaminy (B, C, E a K) a minerály jako jsou například vápník, železo, hořčík, zinek, draslík nebo fosfor. Díky tomu jde o dietní a zdraví prospěšnou zeleninu, která se navíc kuchyňsky velmi snadno připravuje. Bílý chřest je potřeba zbavit dřevnaté slupky; musíte jej od „hlavičky“ dolů oloupat, u zeleného a fialového stačí odkrojit dřevnaté konce. Následně se chřest, většinou svázaný do svazku po šesti či více kusech, vaří ve vroucí, osolené a citronem, cukrem a máslem ochucené vodě. Ale pozor! Chřest se vaří krátce, aby zůstal uvnitř měkký a zvenku stále na skus křupavý.

Od polévky po koláč  

A co si z chřestu uvařit? Jedno z nejlepších jídel je podivuhodně prosté. Stačí chřest zkrátka uvařit, a pak jej podávat s osmaženou strouhankou a pokapaný máslem, případně jen s máslem. Další možností je udělat chřest obalovaný podobně jako řízek. Jako skvělý teplý předkrm nebo hlavní chod s přílohou se uplatní i chřest přelitý různými druhy omáček. Nejznámější je chřest s holandskou omáčkou. Skvělé jsou ale i chřestové polévky. V nejjednodušší verzi stačí chřest na polévku jen uvařit, rozmixovat s uvařenými bramborami či s jinou vařenou zeleninou, například s pórkem, a dochutit smetanou. Výtečné je také krémové chřestové rizoto na italský způsob, nebo plněné kuřecí maso s chřestem. Případně si ke svačince upečte slaný koláč s chřestem a sýrem. 

Chřest podle Sandtnerky

Pokud milujete staré časy, zkuste chřest s omáčkou podle receptu z roku 1936, jak jej ve své Knize rozpočtů a kuchařských předpisů uvádí Marie-Janků Sandtnerová: Ve slané vodě uvařený chřest vložíme do omáčky upravené z máslové jíšky a vody, v níž se chřest vařil, opepříme, přisolíme, okyselíme citronovou šťávou a přisypeme jemně sekanou zelenou petrželku.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Nejlepší saláty do horkého počasí: Vídeňský bramborový zasytí, fit těstovinový osvěží

Nejlepší saláty do horkého počasí: Vídeňský bramborový zasytí, fit těstovinový osvěží

Horké počasí není zrovna dvakrát ideální pro pojídání guláše se šesti. V létě si přes den spíš…
Co s plonkovou suchou rýží? Připravte si indonéskou specialitu Nasi Goreng!

Co s plonkovou suchou rýží? Připravte si indonéskou specialitu Nasi Goreng!

Také se vám někdy stane, že při vaření neodhadnete množství rýže a ta pak zbude? Přitom právě rýže…
Recepty z třešní: Naučte se tradiční bublaninu jako od babičky a další dobroty

Recepty z třešní: Naučte se tradiční bublaninu jako od babičky a další dobroty

Třešňová bublanina je dobrota, kterou neurazíte žádnou návštěvu. Nadýchané sladké těsto a šťavnaté…
Holka u plotny radí: Jak udělat skvělou, sametovou kaši (nejen) z brambor

Holka u plotny radí: Jak udělat skvělou, sametovou kaši (nejen) z brambor

Bramborová kaše neboli bramborové pyré patří k nejoblíbenějším přílohám. Ovšem brambory ani zdaleka…
Jak na nejlepší karbanátky z masa i bez něj? Vláčnost dodají brambory i smetana!

Jak na nejlepší karbanátky z masa i bez něj? Vláčnost dodají brambory i smetana!

Milujete karbanátky, protože jsou šťavnaté a dají se případně vzít tak akorát do ruky? Pokud je…
Pečeme bez vážení... mramorovou bábovku, vláčnou roládu i citronové řezy

Pečeme bez vážení... mramorovou bábovku, vláčnou roládu i citronové řezy

Máte chuť na nějakou sladkou dobrotu, ale jste zrovna na chalupě bez kuchyňské váhy nebo se vám…
Léto bez kocoviny zajistí retro Americká limonáda nebo nealko Piňa colada!

Léto bez kocoviny zajistí retro Americká limonáda nebo nealko Piňa colada!

Pitný režim se zvlášt v horkých letních dnech dodržovat má. Ale co když vám voda už trochu leze…
Nejlepší čokoládové dezerty na léto: Z luxusního fondantu i krémové zmrzliny roztajete

Nejlepší čokoládové dezerty na léto: Z luxusního fondantu i krémové zmrzliny roztajete

Patříte-li mezi milovníky čokolády, asi se téhle lahůdky nevzdáte ani v horkém počasí. Proto jsme…