Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Topinambury, kardy, vodnice, štěrbák, mangold, kaki, líčí a ostatní v naši kuchyni ještě nejsou zcela doma. Vyzkoušejte jednoduché a chuťově překvapující recepty - některé velmi vhodné pro diabetiky.

ZELENINA a OVOCE  jsou našimi dárci zdraví. Obsahují zvlášť cenné složky pro stavbu lidského těla, podporu imunitního systému. Mají příznivý vliv na nemoci krevního oběhu, srdce, zažívacího ústrojí, nervového systému na poruchy látkové výměny a jiné neduhy. Můžeme je použít na prevenci řady onemocnění. V ovoci a zelenině je mnoho vitamínů a cenných minerálních prvků. Na pultech obchodu se často objevují druhy zeleniny a ovoce, které jsou nám málo známé, ale jak je připravit? Snažte se konzumovat zeleninu pokud možno syrovou, pro přípravu salátů používejte kvalitní olej, který zlepší vstřebáváni vitamínů rozpustných v tucích. Zeleninu loupejte těsně před přípravou. Zeleninu vkládejte do vařící vody a upravujte co nejkratší dobu. Nejlépe je připravovat zeleninu v páře, nebo blanšírováním - tzn. ponořením zeleniny do vařící vody a rychlé zchlazení ve studené vodě - nejlépe s ledem. Připravte vždy takovou porci, kterou stačíte zkonzumovat. Ohřívaná zelenina velmi ztrácí na své kvalitě.

 

TOPINAMBURY  

Užívají se hlízy, podobně jako brambory. Topinambury obsahují inulín, který je velmi prospěšný pro diabetiky. Dokáže snížit hladinu cukru v těle. Topinambury můžeme použít jak syrové - do salátu - jsou nasládlé a mají oříškovou chuť a nebo všude tam, kde používáme brambory. Vaření trvá kratší dobu než u brambor, jsou rychleji měkké.

SALÁT Z TOPINAMBUR A MRKVE

400 g oloupaných a nastrouhaných topinambur, 400 g nastrouhané mrkve, 2-3 lžíce řepkového oleje, 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru, 2 lžíce citrónové šťávy, 2 špetky soli, 2 špetky pepře, 2 lžíce kaparů, 2 lžíce loupaných slunečnicových semínek

Zeleninu dejte do mísy,přidejte ostatní ingredience a promíchejte.Před podáváním posypte slunečnicovými semínky.

 

KARDY  

Kardy jsou zelenina vhodná pro diabetiky, nebo nemocné žlučníkem.Obsahují mnoho minerálních látek a vitamínů,např:draslík,fosfor,inzulín,hořčík,vitamíny skupiny B,C nebo provitamín A. Z kardů se dá připravit polévka,vařené se podávají s omáčkami,máslem a strouhankou.Dají se zapékat,smažit v těstíčku atd.

KARDY V TĚSTÍČKU

1 kg řapíku kardů, 2 špetky soli, olej na smažení

Těstíčko: 250 g hladké mouky, 200 ml mléka, 2 vejce, 2 lžíce oleje, 4 lžíce nastrouhaného sýra, 1 hrst nasekané zelené petrželky, 1 špetka soli            

Postup: Očištěné řapíky pokrájejte na délku palce a uvařte je v osolené vodě do poloměkka 5-10 minut. Sceďte a nechte dobře okapat. Ingredience na těstíčko prošlehejte. Okapané kardy namáčejte v těstíčku a smažte v rozehřátém oleji, osmažené nechte okapat na papírovém ubrousku. Podávejte se zeleninovým salátem.

 

VODNICE   

Jedlou částí je bulva, zpravidla kulatá, různých velikostí i barev. Sirná silice v dužině má antibakteriální účinky, je močopůdná a podporuje peristaltiku střev. Oloupaná se dá podávat syrová, má podobnou chuť jako ředkvičky, ale není ostrá, má jemnou chuť. Lze z ní připravit  zelí, kaše, přílohy, zapékat i plnit.

SALÁT S VODNICÍ

5 menších vodnic (bulvy), 1 cibule,1 hlávkový salát, 1 svazek ředkviček, 2 špetky soli, 3 špetky cukru, 2 špetky mletého bílého pepře, 3 lžíce řepkového oleje, 2-3 lžíce bylinkového octa.

Oloupané bulvy vodnice nakrájejte na tenké plátky a dejte do mísy. Přidejte oloupanou, jemně nakrájenou cibuli, omyté nakrájené ředkvičky a natrhané listy salátu. Olej prošlehejte se solí, cukrem, pepřem a bylinkovým octem. Salát zalijte zálivkou, promíchejte a podávejte. Do salátu můžete přidat překrojená cherry rajčata.

 

ŠTĚRBÁK neboli ENDÍVIE

Z vitamínů obsahuje větší množství karoténu, mnoho vitamínů E a vitamíny skupiny B. Endivie má vliv na odvodňování organismu. Při kuchyňské úpravě odstraníme kořen a vnější listy a dobře propereme vodou. Hořkost se dá odstranit několikaminutovým namočením v teplé vodě. Endivii připravujeme nejčastěji jako salát, případně můžeme zapékat, vařit a podávat s různými omáčkami.

SALÁT Z ENDIVIE S OVOCEM

1 hlávka endivie, 1 zelená, 1 červená paprika, 2 jablka, 2 pomeranče, 1/2 grepu, 2 rajčata        

Zálivka: 3 lžíce majonézy, 2 lžíce bílého jogurtu, 2 špetky soli, 2 špetky pepře, 1 lžička cukru, 2 lžíce citrónové šťávy

Očištěnou endivii nakrájejte nebo natrhejte na kousky. Papriky nakrájejte na proužky, jablka na tenké plátky. Oloupané pomeranče a grep rozdělte na dílky a nakrájejte na menší kousky. Rajčata nakrájejte na čtvrtky. Vše dejte do mísy, přidejte zálivku, promíchejte a podávejte.

 

MANGOLD     

Je blízce příbuzný řepě. Obsahuje velké množství draslíku, vápníku, fosforu, sodík a železo, Vitamíny C, A a B. Mangold upravujeme podobně jako špenát, připravíme z něj polévky, přílohy, můžeme zapékat, plnit jako závitky. Z mangoldu můžeme připravit i salát.

POLÉVKA Z MANGOLDU

8 listů mangoldu, 3 brambory, 1 lžička cukru, 1 malý svazek kopru, 1 prolisovaný stroužek česneku, 2 lžičky červeného vinného octa, 1 špetka soli, 2 špetky pepře, 100 g anglické slaniny, 1.5l zeleninového vývaru, 2 lžíce oleje

Anglickou slaninu nakrájejte na kostičky a orestujte na oleji, přidejte nasekané listy mangoldu, orestujte, zalijte vývarem a vařte přibližně 10-15 minut. Před dovařením dochuťte polévku solí, pepřem, cukrem, česnekem a octem. Nakonec přidejte nasekaný kopr. Polévku můžete podávat s kopečkem zakysané smetany.

 

KAKI  neboli TOMEL   

Je to ovoce chutí připomínající broskev.Plody jsou bohaté na živiny,bílkoviny a vitamíny A,C,E,K a P.Působí proti únavě,posilují imunitní systém a podporují látkovou výměnu.

LÍVANCE S KAKI

10 předem připravených lívanců, 3 kaki, 2 lžíce másla, 1 hrst nasekaných ořechů, 4 lžíce medu, nebo javorového sirupu

Kaki oloupejte, nakrájejte na kostičky a poduste na másle tak dlouho, až kostky lehce zesklovatí. Nesmíte je rozvařit. Takto připraveným ovocem přelijte připravené lívance, posypte je oříšky a pokapejte medem, nebo javorovým sirupem.

 

KUMQUAT

Drobné ovoce, které se konzumuje celé i se slupkou. Kůra je hořká, dužina sladká. Obsahuje hodně vitamínu C a draslíku. Má antioxidační účinky. Nejčastěji je můžeme použít do pohárů, koktejlů, ale hodí se jako upravená příloha ke grilovanému masu, zvěřině, nebo drůbeži.

KUŘE S KUMQUATY

1 kuře, 4 lžíce oleje, 3 plátky másla, 6 špetek soli, 5 stroužků česneku, 150 ml pomerančové šťávy, 1 lžíce medu, 10 ks kumquatu překrojených na poloviny

Omyté kuře osolte, dovnitř kuřete vložte stroužky česneku a plátky másla. Kuře uložte do zapékací misky. Pomerančovou šťávu prošlehejte s medem, olejem a kuře přelijte. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C přibližně hodinu. 20 minut pře dopečením přidejte ke kuřeti kunquaty. Kuře otáčejte a polévejte šťávou.

 

LÍČÍ     

Je to malé tropické ovoce s bílou až modrou šťavnatou dužinou rosolovité konzistence. Chutí připomíná kompotované mandarínky. Plody se konzumují čerstvé, nebo konzervované. Použijeme je do ovocných salátů, koktejlů a dezertů. Před podáváním  oloupejte a odpeckujte.

NÁPLŇ DO PALAČINEK

300 g oloupaného líčí poduste na 2 lžících másla až se dužina rozvaří. Přidejte 20 ml pomerančového likéru, promíchejte a už nevařte! Můžete rovněž podávat k pečenému masu, nebo rybě.

RYBA S OMÁČKOU Z LÍČÍ

4 porce lososa (případně jiné ryby), 4 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 1-2 lžíce koření na ryby, 4 šalotky, 4 špetky soli, 15 ks oloupaného a vypeckovaného líčí, 120 ml polosladkého červeného vína, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 rovná lžíce škrobové moučky

Rybí porce osolte, posypte kořením a na 2 lžících másla se 2 lžícemi oleje rybu spolu s nakrájenou šalotkou zvolna opečte z obou stran. Rybu vyndejte a uchovejte na teplém místě. Na stejnou pánev přidejte zbytek másla, nakrájené líčí, víno, ve kterém rozmíchejte škrobovou moučku a duste, až se víno z části zredukuje. Nakonec ochuťte citrónovou šťávou.

 

ARTYČOK

Chutná, jemná zelenina, chutí připomínající chřest, obsahuje inulín. Snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Obsahuje hořčiny, které podporují trávení.

Mladé artyčoky se nakládají celé do octa, nebo se konzumují zakápnuté citrónovou šťávou a olivovým olejem. Múžeme je smažit, plnit, dusit i grilovat. Vždy je pokapeme citrónovou šťávou, aby nečernaly.

ZDRAVÁ POLÉVKA Z ARTYČOKU A TUŘÍNU (6-8  porcí)

5 artyčoků, 2 brambory, 4 mrkve, 4 pórky, 4 bílé tuříny,1/4 černé ředkve, 2 lžíce másla, 2 l vody, 2 lžičky Podravky

Očištěnou zeleninu nakrájejte na kousky, orestujte na másle, zalijte vodou a vařte 30 minut. Dochuťte Podravkou nebo jen solí.

Komentáře

IvanaLK

25. 2. 2013 22:57

Zajímavý článek, jen je velká škoda, že téměř všechny recepty jsou na základě tepelně upravené potraviny.. :-(;-( Je smutné, že takové dobroty, jakými ovoce a zelenina jsou, ničíme vařením, smažením, pečením ;-(

NADEI

13. 1. 2013 19:58

Zaujme,pobaví,naučí :-O hezký článek :-K

Ivana79 Ivana79

9. 1. 2013 15:37

Krásny článok aj fotky:yes:

pipre pipre

2. 1. 2013 21:02

Výborný článek:yes::yes:

jarka skrobakova

2. 1. 2013 19:21

moc pěkně popsáno.:yes::yes::yes::-K

eva hubova eva hubova

2. 1. 2013 16:40

Krásné a zajímavé recepty:yes::yes:

Jana Remkova Jana Remkova

2. 1. 2013 12:50

Jéé, to je nádhera!!

Přidat komentář