Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapomenuté vložky do polévek: Ochutnejte piškotový svítek či vaječné krupky podle Sandtnerky
Zdroj: Toprecepty, radiator

Čistý vývar je fajn na rána při kocovině, ale na oběd nezasytí. Proto jej hospodyňky odjakživa doplňovaly masem, zeleninou, nudlemi, knedlíčky a podobně. Nahlédněte s námi pod pokličku doby dávno minulé a uvařte si polévky se zajímavým zpestřením tak, jak se vařívaly kdysi.

Polévka je grunt…

…říkávaly naše babičky. A ještě před nimi Marie-Janků Sandtnerová, česká učitelka, autorka kuchařských příruček a propagátorka zdravé výživy, psala ve své Knize rozpočtů a kuchařských předpisů v roce 1936 o polévkách toto: Polévka je odvar z masa neb různých zelenin, hub a luštěnin, dále z ryb, želv, vajec, piva, vína nebo z některých druhů ovoce. Při polévce rozeznává se základ, přídavky, zavářky a vložky.“ Základ podle Sandtnerové tvořil samotný druh polévky, například hovězí vývar, přídavek pak maso, zelenina či luštěniny.

Zavářkami se myslely nudle, knedlíčky a strouhání a konečně, jako vložky do polévky slavná kuchařka označovala kuchařské výrobky, které se tepelně připravovaly mimo samotný polévkový základ a obvykle jinak než vařením. Typicky se vložky do polévek pekly, smažily nebo vařily nad párou. Polévka s takto připravenou vložkou byla obvykle podávána při slavnostnějších příležitostech. S její přípravou totiž bylo o něco více práce. Pojďte si s námi dnes zavařit jako před sto lety!

Piškotový svítek

Představujete si něco sladkého a nadýchaného? V tomto případě platí jen druhá část věty. Piškotový svítek je slaná vložka do polévky. Zkuste jej připravit podle Marie-Janků Sandtnerové, která radí: „Ze dvou bílků ušleháme tuhý sníh, zlehka přidáme dva žloutky, sůl a 40 g krupičné mouky. Pánev vymažeme máslem, vysypeme moukou a těsto na ni rozetřeme. Upečeme dorůžova. Z upečeného svítku krájíme kosočtverečky a podáváme je k hotové polévce.“

Hrášková sedlina

Vaječná sedlina jsou vlastně v mléce či smetaně rozšlehaná, a pak nad párou uvařená, různě ochucená vejce. Sedlina má konzistenci podobnou želé, v chuti je velmi jemná. Základ vždy tvoří vejce, sůl a mléko (nebo smetana) a tato směs se může dochucovat nasekanými bylinkami, šunkou, nebo hráškem. A jak udělat hráškovou sedlinu? Uvařte ve vodě 250 gramů hrášku, sceďte a propasírujte. K hráškovému pyré přidejte 1 vejce, 1 žloutek, sůl, pepř, trochu mléka a trochu strouhanky. Společně vše důkladně prošlehejte a vařte ve vodní lázni do ztuhnutí. Uvařenou sedlinu nakrájejte na kostičky a podávejte k polévce.

Vaječné krupky

Tahle smažená vložka do polévky je snadná na přípravu a zeleninové i masové vývary skvěle ochutí. Smažené vaječné krupky připravíte podle Marie-Janků Santnerové tak, že z jednoho vajíčka a 120 g mouky uděláte tuhé těsto a necháte je zaschnout. Poté se těsto nastrouhá a strouhání se usmaží na přepuštěném másle. Vaječné krupky se podávají k polévce zvlášť a každý strávník si nandá podle své chuti.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více