Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rumfordská polévka: Ochutnejte jídlo chudých, o kterém psala i Božena Němcová
Zdroj: Toprecepty, hosta

Jmenuje se podle svého vynálezce, hraběte z Rumfordu, který chtěl v 18. století pomocí této polévky nasytit „spousty hladových krků“. To se povedlo a polévka se stala oblíbenou a tak slavnou, že se recept na tohle výživné jídlo předával z generace na generaci a zmiňována byla i ve slavných literárních dílech. Seznamte se, prosím!

Rumfordská je grunt!

Sir Benjamin Thompson se narodil jako syn malého farmáře v Americe. Svou pílí a houževnatostí to ale i přes chudší rodinné zázemí dotáhl daleko. V dospělosti vstoupil do anglických služeb jako státní podtajemník u lorda Germaina, a v roce 1784 nastoupil službu v bavorském vojsku. Podle Encyclopaedia Britannica se stal postupně státním radou, vrchním velitelem vojska a bavorským ministrem války. Za sociální reformu, reorganizaci armády a jiné zásluhy mu byl v roce 1791 udělen titul hrabě z Rumfordu. Zasloužil se kromě mnoha objevů na poli fyziky také o zpopularizování pěstování brambor a „vynález“ polévky pro chudé, jak píše Martin Franc v článku o Rumfordské polévce, který byl publikován ve sborníku odborných textů Útisk, charita, vyloučení: Sociální 19. století. 

Právě ve funkci ministra války prosazoval, aby vojáci dostávali výživnou teplou polévku. Podle jeho návrhu měla tato polévka obsahovat hlavně kroupy, hrách, ječmen, chléb, zeleninu a brambory. Později se jako základ pro vaření polévky používaly také kosti. Rumfordská polévka byla v Evropě v 18. a později i v 19. století považována za základní stravu v kasárnách, věznicích i v sirotčincích. A zmínila ji také spisovatelka Božena Němcová.

Polévka ze zámku i podzámčí

Ve své knize V zámku a podzámčí píše Němcová o polévce toto: „Ten pán věděl z vlastní zkušenosti, jak to chodí; on byl vykonavatel podobných milosrdných skutků; u něho se také vařila polívka - rumfordská prý - jíž se chudý lid poděloval. Ta rumfordská polívka byla taky na tři třídy rozdělena. V menším hrnci byla hustá, silná, mnoho masa, mnoho rýže - ve větším hrnci také dost dobrá - v kotli odpadky, trhané krupky a tak ledacos, a když pán v poledne přišel a zkoušel polívku v kotli, říkal své ženě: „Dost dobrá pro tu lůzu - nač potřebujou silnou; darmo by si žaludky zkazily“, a ženám, které přišly pro polévku, vylál, jestliže přinesly větší hrnky, než žejdlíkové.

„Přijdete s takovými džbery; copak myslíte, že toho vaříme po vědrách? Taková silná polívka jako malvaz; té zahřeje lžička více než jiné plný talíř, a vy jí dostáváte žejdlík.“ Když chudé ženy odešly se svými porcemi, přišly děti rozličného stáří, malé, velké, chlapci i děvčata s hrnky, a ti říkali tomu pánovi a jeho ženě „pane kmotříčku“ aneb „strejčku a tetičko“ a těm se dávalo z většího hrnku, z té lepší polívky. Konečně, když bylo vše poděleno, zbyl hrnek té nejsilnější polívky, toho malvazu, a pán se svou rodinou k ní zasedli, chválili si ji a bylo každý den maso i nějaký přívar, co od té rumfordské odpadlo.“

Historický recept

V knize Česká kuchyně za dob nedostatku píše o Rumfordské polévce také český kulturní historik, folklorista a etnograf Čeněk Zíbrt. „Mezi všemi pokrmy, které přiměřeným připravováním v živnosti a množství nejvíce prospívají, jest podle Kalinových spisů (z nichž tuto stať podávám) nejpřednější Rumfordská polévka, od svého vynálezce Benjamina Thompsona, potomního hrabětě Rumforda, tak nazvaná.“ Čeněk Zíbrt dále uvádí, že pro deset osob po dvou žejdlíkách budete na polévku potřebovat následující množství surovin: 16 liber vody, 3 libry brambor, 1 libru ječných krup, libru hrachu, libru chleba, 10 hovězího nebo vepřového masa, sůl, pivní ocet a koření. Mimo to kousek cibule nebo česneku a trochu marjánky. Polévku si ale můžete připravit snadno i dnes. Rumfordská polévka podle tradičního receptu má základ - tedy hrách, kroupy a brambory - stejný, jako tomu bylo přede dvěma sty lety. Zjemněná je pak kuřecím masem. Vyzkoušejte ji!

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Filip_

28. 4. 2021 21:01

To se hned vidí ouroveň toho študia, nic ve zlém.

Moravská libra má 0.559 kg, libra slezská 0.530 kg, česká libra 0.513 kg a vídeňská libra pak 0.56006 kg; 120 liber tvoří centýř a naše libry jsou na systému avoirdupois, tj. 1/18 každé libry je unce. Ať počítám jak počítám, je to přes 1/2 kg, ne "skoro půl kg".

Co se jedlo v kterém kraji se lze docela pohodlně dočíst, u nás například in Vlastivěda moravská, II. Místopis Moravy, díl III. místopisu: Jičínský kraj, Rožnovský okres, Brno: Musejní spolek, 1907, p. 36, 37, určitě něco podobného bude i pro jiná království a země na Radě říšské zastoupené. Poněvadž, například u nás, i relativně bohatí baráčníci, měli hovězí maso prakticky pouze na velké svátky, a z jiného masa občas kuru, když byla stará a nenesla (a případně upytlačené, než je chytl fořt, pak ho, podle hrdelního práva Głubczyczkiego, jež se v, původně manském, později alloidním, panství Rožnovském užívalo až do sjednocení hrdelního práva Jejím královským Apoštolským Veličenstvem Marií Terezií - Constitutio Criminalis Theresiana, odsoudil soud k zašití do zvířecí kůže z upytlačeného kusu, pověšení na šibenici, nad viselce musel kat přibít paroží a viselec, jsa zašit v té kůži, musel na šibenici, pod parohama, viset, dokud sám nespadl, pro vejstrahu, a ani pak nesměl být pohřben na vysvěcené půdě), dostavily-li se časy chorob, zejména vražedný průjem - cholera, panstvo nechávalo navařit něco právě vydatného, právě s masem. Kdo by taky doma vařil 10 lb masa, to by se nesnědlo ani omylem.

Mne spíše překvapil poměr 10:16 masa a vody, to nebyla moc polévka, spíše Eintopf, hodně hustý.

eLko.

16. 4. 2021 15:40

Jídlo chudých? Nejsem si jistá, zda ti chudí lidé měli na to hovězí nebo vepřové maso a to mám historii vystudovanou... Zvláště, když se v receptu píše o 10 librách masa, když vezmu v potaz, že libra je v převodu skoro půl kg.

Simona Skolakova Simona Skolakova

16. 4. 2021 14:59

Velice zajímavá polévka i její historie se mi líbí;-):-K

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více