Pečená čekanka se sušenou šunkou a octem balsamico

1974andrea Kuchařka: 1974andrea

Zeleninová jídla 5 názorů

Suroviny

1 čekanka
sušená šunka ( prosciutto, schwarzwaldská apod . )
asi 150 ml bujónu nebo silnějšího vývaru
2 PL balzamikového octa
1 PL zarovnaná třtinového cukru + špetka k blanšírování
kousek másla
sůl
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Čekanku rozkrojíme na poloviny nebo čtvrtky.

  2. Do pánve vlijeme trošku vody, přidáme trošku cukru a čekanku a zprudka ji ve sladké vodě oblanšírujeme ze všech stran. Tím zbavíme čekanku přebytečné hořkosti. Schválně vodu ochutnejte, jak bude hořká :-)

  3. Vodu vylijte a čekanku osušte papírovou utěrkou.

  4. Pánev vymyjte a vlijte do ní vývar, ocet, oslaďte a zredukujte na vyšším plameni, případně dochuťte solí.

  5. Čekanku omotejte proužky šunky a naskládejte do zapékací misky.

  6. Zalijte zredukovanou omáčkou, na každou porci čekanky položte malý kousek másla, zakryjte alobalem a nechte v troubě rozpálené na 200C péct 20 minut.

  7. Přelévejte omáčkou.

  8. Poté odkryjte a dopečte. Můžete taky zapnout na pár minutek gril. Skoro veškerá tekutina by se měla do čekanky vsáknout.

  9. Podávejte s pečivem nebo brambory.

Poznámka

Čekanka je zelenina u nás v kuchyních méně používaná pro svoji mírnou hořkost. Avšak je velmi zdravá, je bohatá na vitamíny a minerály, zejména na kyselinu listovou, vitamíny A a K a vlákninu. Vybírejte ty nejsvětlejší puky, nesmí být už nazelenalé, jinak jsou opravdu trochu hořké. Ale i to se dá napravit, špetka cukru a je to. :-) Nejkvalitnější čekankové puky bývají zabalené od pěstitelů v tmavém papíru, aby se k nim ani při transportu nedostalo světlo a nezezelenaly. Já mám tu jemnou nahořklost ráda, stejně tak jako u salátu endivie, ale ne každý má chutě jako já :-D

Fotopostup a ostatní moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 14 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pečená čekanka se sušenou šunkou a octem balsamico

Tématické fráze: pečená čekanka cekanka pecena recepty s octem balsamico jak se čte prosciutto hořkost čekanky čekanka hořkosti čekanka recepty schwarzwaldska sunka čekanka pečená v troubě čekanka hořkost čekanka recept sušená šunka recepty recept na čekanku čekanka recepty jak napravit hořkost omáčky cekanka v troube pečený cekanka čekanka s rajčaty a šunkou pecene brambory z balsamiko octem brambory s balzamiko octem salát z čekanky balsamico