Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máslo

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Bylinkové máslo

S máslem se dá různě čarovat, a díky tomu můžeme připravit i tuto jednoduchou delikatesu. Do změklého másla přidáme jemně nakrájené bylinky podle své chuti, osolíme, na doplnění je velmi vhodný česnek. Ochucenou máslovou hmotu vytvarujeme do válečku a zabalenou ji necháme ztuhnout. Hotové bylinkové máslo přidáváme k rybám a masu, hodí se ke grilované zelenině, nebo jen k pečivu.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Ghí

Již naše babičky používaly přepuštěné máslo, které nyní nazýváme ghí. Říká se mu elixír života a hodně se používá v ajurvédské kuchyni. Dlouhým zahříváním na mírném ohni vznikne bezvodný a bezmléčný máselný tuk. Má kouřový bod až 250 stupňů, proto je vhodný na smažení. Obsahuje zdraví prospěšné látky.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Nori

Nori je populární jedlá japonská mořská řasa, slouží jako mimořádně bohatý zdroj bílkovin, vitamínů a minerálů. Má mnohostranné využití - je nezbytnou ingrediencí pro přípravu maki a uramaki sushi, nebo se používá jako koření při vaření některých zeleninových jídel či luštěnin.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Podzemnice olejná

Podzemnice olejná pochází zřejmě z Jižní Ameriky, je to jednoletá olejná rostlina z čeledi bobulovitých. Pěstuje se pro semena, kterým říkáme arašídy a buráky, burské oříšky. Nejedná se však o ořech, plodem je lusk, jedná se proto o luštěninu. Arašídy jsou bohaté na živiny, obsahují bílkoviny a vysoké procento tuků. Arašídový olej se používá na smažení, arašídové mléko je náhradou pro mléko klasické, arašídové máslo je oblíbené v gastronomii.

Edice Toprecepty.cz

Kuchařky a kalendář

Naše kuchařka

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům