Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na palačinky i proti nachlazení: Vyrobte si bezový sirup podle našich babiček
Zdroj: Toprecepty, Anna Kocikova

Bezová sezóna je tady a vy si můžete vyrobit skvělý sirup, který se hodí při léčbě nachlazení, pro výrobu osvěžující limonády nebo jako zajímavé dochucení palačinek, lívanců a dalších sladkých receptů. Jak na to?


Pozor na barvu!

Bez je rostlina, kterou v Česku můžete potkat skoro v každém lese. V našich končinách se daří třem druhům bezu - černému, červenému a bezu chebdí. Zatímco bez černý obsahuje mnoho prospěšných látek, zejména pak ruthin, omega-3 mastné kyseliny, vitamíny C a B a karoteny, z červeného se vyrábí hlavně marmeláda, a to proto, že je nutné jej tepelně zpracovat, aby byl jedlý. Navíc to platí jen tehdy, když jeho bobulky nejprve zbavíte semen, která mohou sama o sobě způsobovat nevolnost. Bez chebdí je pak jedovatý a jíst se nemá vůbec. Detailnější informace o tom najdete tady:

Jak na bezový sirup?

Bezový sirup vařily už naše babičky. Dnes jsme zvyklí dělat z něj hlavně limonádu, ale on má i skvělé léčivé vlastnosti. Jak na jeho výrobu? Budete potřebovat 500 až 650 gramů rozvinutých květů bezu černého, 40 gramů kyseliny citronové, 6 kilogramů cukru krupice, celkem 5 litrů kojenecké vody a 3 očištěné citrony nejlépe v bio kvalitě.

Ve velkém a hlubokém hrnci převaříte 3 litry vody a rozmícháte v ní kyselinu citronovou. Když je voda chladná, naklaďte do ní květy bezu s plátky citronu. Hrnec přikryjte utěrkou nebo plátnem a dejte na 48 hodin louhovat do temna a chladu. Po dvou dnech v jiném hrnci rozvařte všechen cukr v dalších 2 litrech vody. Pozor! Dobře míchtejte, aby se vám cukr nepřipaloval na dno. Takto vytvoříte cukerný roztok na sirup. Nechte ho zchladnout. Směs s květy a citronem do něj poté důsledně přeceďte přes plátno nebo utěrku. Dobře promíchejte a bezový sirup je hotový. Můžete ho plnit do dalších, menších, sterilizovaných uzavíratelných sklenic. Uchovávejte v chladu a vydrží po celý rok.

K čemu bezák?

Díky vitamínům a dalším živinám bezový sirup můžeme jíst neředěný v případě, že jsme nachlazení nebo nás bolí na průduškách. V takové situaci je dávkování 4 až 5 lžic denně. Při nemoci, ale i jen tak pro zahřátí je možné lžíci bezového sirupu zalít horkou vodou a doplnit citronovou šťávou a trochou čerstvého zázvoru. Vznikne tak skvělý čaj. Pokud použijeme perlivou studenou vodu, je to naopak božská limonáda. Bezovým sirupem můžeme také dochutit sladké dezerty, palačinky, lívance nebo obilné kaše. Pokud sirup ještě dál povaříte, vznikne med, kterým je pak možné sladit jiné čaje nebo jej používat při pečení.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více