Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?

6. 5. 2021 13:05

Ostatní Kateřina Horáková

Zdroj: Toprecepty, Jarka.R Zdroj: Toprecepty, Jarka.R
„Před heřmánkem smekni a před bezem klekni,“ praví známé lidové pořekadlo. Sezóna bezu je v plném proudu a ať už na rostlině oceňujete její léčivé účinky, nebo její chuť a vůni, na pár věcí si musíte dát pozor, až ji půjdete sbírat. V České republice rostou tři druhy této byliny, a zatímco jeden má široké využití, druhý vás může otrávit.

Černý bez má zelenou

Bez černý má sice výstražný název, ale právě tento druh je zcela bezpečný a má široké využítí v léčitelství i v kuchyni. Jeho květy se dříve dokonce smažily - tomuto pokrmu se říkalo kosmatice, jak uvádí etnologický časopis Český lid. Kosmatice se připravuje tak, že se čerstvě natrhané květy černého bezu obalí v těstíčku z vajec a mouky a smaží se v horkém oleji stopkami směrem vzhůru podobně jako placky. Pak se stopky odstřihnou, placka se otočí a dosmaží i na druhé straně.

Poněkud běžnější jsou dnes bezový sirup, který se využívá k výrobě domácích limonád, a bezový med. Dělá se také bezové víno nebo třeba odvar z bezových květů, který slouží jako přírodní lék. Tato rostlina je prospěšných látek plná. Podle on-line herbáře Wendys květy bezu obsahují ruthin, bioflavonoidy a omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. V plodech zase najdeme vitamíny C a B a karoteny. Při konzumaci si ale právě na plody musíte dát trochu pozor - neměly by se jíst syrové. Je to proto, že působí projímavě, ale tepelná úprava je této většinou spíše nežádoucí vlastnosti rychle zbaví.

Bezová marmeláda

Na pasekách a na okrajích lesů, kam svítí hodně slunce, můžete narazit na bez červený, jemuž se podle knihy Průvodce lidovými názvy rostlin: i jiných léčivých přírodnin a jejich produktů od Ivy Rystonové někdy říká také bez lesní nebo bzinčí. Poznáte jej především podle jeho sytě červených bobulí. Jakkoliv lákavě může rostlina vypadat, oproti bezu černému je tento druh jedovatý, ačkoliv se to týká hlavně kůry a listů. Mírně jedovatou látku amygdalin obsahují také semena bezu červeného, jejichž konzumace může citlivějším jedincům uškodit, jak uvádí on-line herbář Wendys.

Bobulky připomínající červené korálky jsou tedy bezpečné, až když je povaříte a semena z nich odstraníte. Není to tak náročné, a i proto se bobule bezu červeného už od pradávna využívají k výrobě výtečné marmelády. Pokud je rychle spaříte vroucí vodou, získáte čaj plný vitamínu C. Milovníci přírodní kosmetiky mohou šťvů z červených bezinek využít k výrobě domácího mýdla.

Bez chebdí neboli neužitečný

Jak píše Václav Dvořák v knize Natura Bohemica, slovo chebdí pochází ze staročeského výrazu chamradí, který typicky označoval plevel a další neužitečné rostliny. To na bez chebdí dokonale sedí, protože této kytce byste se měli vyhnout obloukem. Celá rostlina totiž obsahuje toxické látky, pro nás jsou nejvíce nebezpečné plody, které jsou téměř k nerozeznání od bezu černého. Ty dále obsahují řadu kyselin, třísloviny, hořčiny a antokyan, který se využívá jako přírodní barvivo.

Pokud se otrávíte bezem chebdí, můžete se těšit na průjem, zvracení a v některých případech i zamotanou hlavu a závratě. To sice nezní až tak strašně, ale může to být nepříjemné a potenciálně hodně nebezpečné především u malých dětí. Pokud postiženému není na umření nebo ví, že pozřel jen malou dávku, měl by odpočívat, hodně pít a snažit se jed z těla vyloučit. Rada zní, že pokud si nejste jisti, zda máte bez černý nebo bez chebdí, raději to neriskujte. A pokud jinak nedáte; toxické účinky bobulí bezu chebdí částečně utlumuje tepelné zpracování.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 746 kuchařů a kuchařek

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Sušenky dokonalé jako květina. Poznejte historii oblíbených Lotusek

    Sušenky dokonalé jako květina. Poznejte historii oblíbených Lotusek

    Ke kávě jste je dostali už asi víckrát, možná je mlsáte jen tak nebo jste dokonce už i ochutnali…
    Půlroční poděkování autorům receptů: Bez vás by to nechutnalo!

    Půlroční poděkování autorům receptů: Bez vás by to nechutnalo!

    Uteklo to rychle! Rok 2021 už je v polovině, která byla plná skvělých chutí a vůni i díky vám,…
    Tak trochu jiné čokolády: Ochutnejte verzi s vínem, chlebem nebo cibulí

    Tak trochu jiné čokolády: Ochutnejte verzi s vínem, chlebem nebo cibulí

    Hořká, mléčná, bílá… Pořád žádná velká síla? Jestli rádi experimentujete a tradičních druhů čokolád…
    Vyznejte se v rýži: Víte, proč se basmati přezdívá indické šampaňské?

    Vyznejte se v rýži: Víte, proč se basmati přezdívá indické šampaňské?

    Rýže je celosvětově velice populární plodinou, kterou máme rádi i u nás. Zatímco v Česku slouží…
    Co jedl Karel Čapek? Miloval tlučený štrúdl, jeho specialitou byly smažené špenátové palačinky

    Co jedl Karel Čapek? Miloval tlučený štrúdl, jeho specialitou byly smažené špenátové palačinky

    Kdo by neznal slavného českého spisovatele a novináře Karla Čapka! Ale znáte také kromě jeho…
    Horký nepořádek v pytlíku. Kanadská dobrota poutine je novým hitem českých bister

    Horký nepořádek v pytlíku. Kanadská dobrota poutine je novým hitem českých bister

    Možná už jste o něm slyšeli nebo ho někoho viděli jíst. Poutine, to jsou dvakrát smažené hranolky…
    Tesco v Česku ušetřilo 72 000 tun emisí díky darování potravinových přebytků

    Tesco v Česku ušetřilo 72 000 tun emisí díky darování potravinových přebytků

    V případě, že radikálně nezměníme své zvyky a chování, tak se potraviny stanou do roku 2030…
    Nesmí se na ně pít a pomáhají zhubnout. Nebo je to jinak? Mýty a fakta o třešních

    Nesmí se na ně pít a pomáhají zhubnout. Nebo je to jinak? Mýty a fakta o třešních

    Třešňová sezóna klepe na dveře! Proč se na tyto červené plody těšit? Kromě toho, že jsou sladké a…