Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit osvěžující  limonádu, lahodný sirup nebo hustý med z květů černého bezu. Inspiraci najdeme v osvědčených receptech
Zdroj: Top recepty

Z květů černého bezu připravujeme lahodné sirupy, které nám vydrží celou zimu, i osvěžující limonády k rychlé spotřebě. Lze z nich uvařit bezový med, který je chutným sladidlem a dá se použít k mazání pečiva.

Černý bez a jeho sběr

Jakmile si všimneme, že jsou keře černého bezu v květu, je nejvyšší čas na ně vyrazit s košíkem. Sbíráme květy, které vyrostly v čistém prostředí a nejsou na nich mšice. Dobrým pomocníkem při sběru jsou nůžky. Po nasbírání květy zkontrolujeme, aby v nich nebyl žádný hmyz. Pokud je oplachujeme, tak pouze krátce, abychom z nich neodplavili zbytečně pyl. 

Bezové limonády k rychlé spotřebě

Pokud máme chuť na osvěžující nápoj, květy černého bezu jsou skvělou alternativou na jeho přípravu. Osvědčených receptů je více. Když přidáme do vody, kterou svaříme s cukrem a necháme vychladnout, nakrájený citron, květy a trochu octu, tak po několika dnech mírně perlivou limonádu scedíme do lahví. Místo octu lze přidat i droždí. Přesné množství surovin je uvedeno v následujících receptech.

Sirupy a šťávy

Na rozdíl od limonád můžeme sirupy a šťávy uchovávat delší dobu a dopřát si je nejenom v létě, ale i v zimě. Zvlášť sirupy, které připravujeme zastudena, jsou velmi lahodné. Pokud je uložíme na chladné místo a na vršek láhve nalijeme trochu alkoholu, vydrží nám až do další sezony.

Medy z květů černého bezu

Nasbírané květy a pokrájené citrony po odstátí pozvolna vaříme společně s cukrem. Po zhoustnutí "med" plníme do zavařovacích sklenic. Příprava je podobná, jako když vaříme pampeliškový med. Bezový med používáme jako sladidlo do nápojů (čaj) nebo na přislazování kaší a nákypů. Pokud je dostatečně hustý, využijeme ho jako mazání na pečivo.

Černý bez, který kvete začátkem léta,se uplatní také v různých dobrotách. Oblíbené jsou kosmatice, které se smaží naslano i nasladko

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více