Letem světem: Indický dhal rádi vaří esa jako Kamu či Zdeněk Pohlreich. Naučte se to i vy!

8. 5. 2021 16:08

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Toprecepty, Varenistecz Zdroj: Toprecepty, Varenistecz
Tohle jídlo je plné vůní a chutí, přitom na přípravu je velice jednoduché. Kromě koření nepotřebujete žádné zvláštní suroviny a ani moc času. Pojďte si s námi připravit pokrm, bez kterého v Indii nemohou žít - čočkový dhál!

Luštěniny hrají prim

Dhal, dhál, dal, daal… všechny tyhle varianty slova v Indii označují jak sušené půlené luštěniny, které nevyžadují předchozí namáčení, tak samotné luštěninové jídlo. Dhál může mít formu polévky nebo také husté „omáčkové“ kaše. Základ je pokaždé stejný, záleží jen na tom, kolik přidáte vody. Základními dvěma rozdíly, které odlišují naši čočkovou polévku nebo čočku na kyselo od indického dhálu, je přítomnost velmi aromatického koření a naopak absence mouky. Další ingredience jsou variabilní. Obvykle se dhal dělá v dané části Indie podle toho, které suroviny jsou pro tu oblast typické. Indie je rozlehlá a rozmanitá, proto ani dhal není všude stejný. Na jihu do něj například přidávají kokosové mléko a kari listy, v severní Indii se obejdou bez obojího a stačí jim pouze luštěniny a koření.

Koření mnoha vůní

Znáte směs koření garam masala? Tak pro tuto směs platí v Indii totéž, co pro celý dhál. To znamená, že liší se dle konkrétního místa. Co je ale pro indickou kuchyni typické všude je to, že se suché koření nejdříve opéká nasucho v pánvi, aby se rozvonělo a vynikla jeho chuť, a až pak se mele, nebo používá do jídel. Garam masala může být součástí ochucení dhálu, ale nemusí. Dhál lze provonět také jednoduše například jen kurkumou, chilli a mletým římským kmínem. Ale právě garam masala je obvyklou dochucovací směsí, a proto ji doporučujeme i vám. Mix koriandru, pískavice, hřebičku, skořice, zázvoru, kardamomu a muškátu dodá luštěninovému jídlu nádech exotiky a je to právě to, co odliší „naše“ vaření od „jejich“.

Jak na to?

Příprava dhalu je snadná. Obvykle se nejdříve uvaří čočka, typicky červená, která je připravená do dvaceti minut, a pak se opeče na troše ghí (přepuštěného másla) cibule, česnek a koření. Dle druhu dhalu se přidá kokosové mléko nebo rajče či rajský protlak a vše se společně provaří. Směs se poté smíchá s již uvařenou čočkou nebo jinou luštěninou tak, aby vznikla hustá kaše. V jiných verzích se dhál dělá ze směsi černé čočky a červených fazolí, ale obojí je nutné dlouho předem namáčet a poté ještě dlouho vařit. Proto vsaďte spíš na tu červenou čočku.

S čím si dát dhal?

Hotový dhál se obvykle servíruje s uvařenou rýží nebo s indickými plackami naan. Ty můžete koupit již hotové, nebo si je připravit doma. A na závěr by neměl chybět čerstvý koriandr, případně listová petržel, pokud koriandr nemáte nebo jej nemusíte. Jídlo můžete rovněž zjemnit lžící řídkého bílého jogurtu nebo zakysané smetany.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Tarhoňa byla pochoutkou kočovníků. Jak se tahle maďarská specialita připravuje?

Tarhoňa byla pochoutkou kočovníků. Jak se tahle maďarská specialita připravuje?

Někdy se jí říká těstovinová rýže, byť s rýží nemá nic společného. Dokonce tak ani nevypadá a ani…
Chalupářské dobroty: Dejte si špíz se slaninou, omeleta z chipsů i houbový guláš

Chalupářské dobroty: Dejte si špíz se slaninou, omeleta z chipsů i houbový guláš

Češi jsou chalupářský národ a tak se v letních měsících mnoho velkých měst na víkendy vylidňuje. S…
Pečeme z omezených zásob: Jak na žloutkové řezy bez žloutků a koláče bez cukru?

Pečeme z omezených zásob: Jak na žloutkové řezy bez žloutků a koláče bez cukru?

Když má člověk nějaká zdravotní omezení nebo se z jiných důvodů rozhodne ze svého jídelníčku určité…
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma

Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma

Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo rádi ochutnáváte pokrmy cizích zemí? V obou případech…
Domácí chuťovky k pivu: Upečte slané tyčinky nebo párky v županu za pár korun

Domácí chuťovky k pivu: Upečte slané tyčinky nebo párky v županu za pár korun

Kdo neskáče, není Čech! 11. června startuje Mistrovství Evropy ve fotbale (Euro). Tenhle sport u…
Omelety podle Marie Janků-Sandtnerové: Upečte si klasickou třenou nebo nezvyklou kynutou

Omelety podle Marie Janků-Sandtnerové: Upečte si klasickou třenou nebo nezvyklou kynutou

Máte rádi palačinky, ale vadí vám, že nejsou nadýchané? Zkuste omelety! Skvělý moučník máte…
Kultovní Schwarzwaldský dort je inspirován německým krojem. Jak má správně vypadat?

Kultovní Schwarzwaldský dort je inspirován německým krojem. Jak má správně vypadat?

Nadýchaný čokoládový piškot s bohatou višňovou náplní, šlehačkou, višňovým likérem, čokoládou a…
Mrkvový dort je hodně muziky za málo peněz. Lahodný moučník se objevil, když nebylo na cukr

Mrkvový dort je hodně muziky za málo peněz. Lahodný moučník se objevil, když nebylo na cukr

Ať už máte, nebo nemáte rádi mrkev, až někde narazíte na mrkvový dort, nenechte si ho ujít.…