Letem světem: Indický dhal rádi vaří esa jako Kamu či Zdeněk Pohlreich. Naučte se to i vy!

Tohle jídlo je plné vůní a chutí, přitom na přípravu je velice jednoduché. Kromě koření nepotřebujete žádné zvláštní suroviny a ani moc času. Pojďte si s námi připravit pokrm, bez kterého v Indii nemohou žít - čočkový dhál!
Luštěniny hrají prim
Dhal, dhál, dal, daal… všechny tyhle varianty slova v Indii označují jak sušené půlené luštěniny, které nevyžadují předchozí namáčení, tak samotné luštěninové jídlo. Dhál může mít formu polévky nebo také husté „omáčkové“ kaše. Základ je pokaždé stejný, záleží jen na tom, kolik přidáte vody. Základními dvěma rozdíly, které odlišují naši čočkovou polévku nebo čočku na kyselo od indického dhálu, je přítomnost velmi aromatického koření a naopak absence mouky. Další ingredience jsou variabilní. Obvykle se dhal dělá v dané části Indie podle toho, které suroviny jsou pro tu oblast typické. Indie je rozlehlá a rozmanitá, proto ani dhal není všude stejný. Na jihu do něj například přidávají kokosové mléko a kari listy, v severní Indii se obejdou bez obojího a stačí jim pouze luštěniny a koření.
Článek z magazínu
Koření mnoha vůní
Znáte směs koření garam masala? Tak pro tuto směs platí v Indii totéž, co pro celý dhál. To znamená, že liší se dle konkrétního místa. Co je ale pro indickou kuchyni typické všude je to, že se suché koření nejdříve opéká nasucho v pánvi, aby se rozvonělo a vynikla jeho chuť, a až pak se mele, nebo používá do jídel. Garam masala může být součástí ochucení dhálu, ale nemusí. Dhál lze provonět také jednoduše například jen kurkumou, chilli a mletým římským kmínem. Ale právě garam masala je obvyklou dochucovací směsí, a proto ji doporučujeme i vám. Mix koriandru, pískavice, hřebičku, skořice, zázvoru, kardamomu a muškátu dodá luštěninovému jídlu nádech exotiky a je to právě to, co odliší „naše“ vaření od „jejich“.
Jak na to?
Příprava dhalu je snadná. Obvykle se nejdříve uvaří čočka, typicky červená, která je připravená do dvaceti minut, a pak se opeče na troše ghí (přepuštěného másla) cibule, česnek a koření. Dle druhu dhalu se přidá kokosové mléko nebo rajče či rajský protlak a vše se společně provaří. Směs se poté smíchá s již uvařenou čočkou nebo jinou luštěninou tak, aby vznikla hustá kaše. V jiných verzích se dhál dělá ze směsi černé čočky a červených fazolí, ale obojí je nutné dlouho předem namáčet a poté ještě dlouho vařit. Proto vsaďte spíš na tu červenou čočku.
S čím si dát dhal?
Hotový dhál se obvykle servíruje s uvařenou rýží nebo s indickými plackami naan. Ty můžete koupit již hotové, nebo si je připravit doma. A na závěr by neměl chybět čerstvý koriandr, případně listová petržel, pokud koriandr nemáte nebo jej nemusíte. Jídlo můžete rovněž zjemnit lžící řídkého bílého jogurtu nebo zakysané smetany.
Témata: luštěniny, zdravá strava, zdravá výživa, indická kuchyně, Letem světem, koření a dochucovadla
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Jak prát utěrky? Místo prášku použijte tabletu do myčky a na aviváž raději zapomeňte!
Přestože papírové utěrky jsou docela praktická… Číst více
Velký manuál: Jak vybrat hrnec do kuchyně? Důležité jsou rozměry i materiál. Ale to není všechno!
Nějaký ten hrnec určitě najdete v každé kuchyni.… Číst více
8 skvělých tipů, jak využít k úklidu prášek do pečiva. Zvládne vyčistit troubu i vybělit utěrky
Prášek do pečiva je skvělým pomocníkem nejen při… Číst více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Sýrová pomazánka se šunkou a uzenou paprikou
Přidáno před 3 hodinami

Kuřecí směs s játry, pórkem a paprikou
Přidáno před 4 hodinami

Topinky se sýrovou pomazánkou a slaninou
Přidáno před 16 hodinami

Bramborák s lilkem
Přidáno před 17 hodinami

Javornický guláš z divokého kance
Přidáno před 18 hodinami

Bezlepkový ovocný koláč
Přidáno před 23 hodinami
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.