Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny v kuchyni: Zázračně léčivý plevel šrucha je skvělý v salátech i pomazánkách
Zdroj: Wikimedia Commons, ZooFari – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0

Roste skoro všude na světě a někdy tak hojně a rychle, že je potřeba se jí zbavit jako každého jiného plevele. Šrucha zelná, též zvaná portulák, se dříve pěstovala jako zelenina a léčivá bylina zároveň. Obsahuje totiž na rostlinu nezvykle velké množství omega-3 mastných kyselin... A to zdaleka není vše, čím našemu tělu její konzumace může prospět.

Plevel, který umí hojit

Už jste slyšeli o bylince, která se jmenuje šrucha zelná? Ne? Možná vám napoví její lidový název - portulák. Tato rostlina dobře snáší různá podnebí, a tak se vyskytuje skoro všude na světě, včetně České republiky. Lidstvo ji zná tisíce let. Jak píše uznávaná novinářka Fragiska Megaloudi v článku Wild and Cultivated Vegetables, Herbs and Spices in Greek Antiquity publikovaném v odborném časopise Environmental Archaeology, římský filozof Plinius starší doporučoval nosit šruchu kolem krku jako amulet chránící nositele před zlem. Michael Tierra v Planetary Herbology zase uvádí portulák mezi bylinami využívanými tradiční čínskou medicínou. Čím je tato rostlinka tak zvláštní?

Tierra popisuje, že šrucha pomáhá na popáleniny a hmyzí nebo i hadí uštknutí, umí léčit hemeroidy a průjmy a dokáže zastavit poporodní i vnitřní krvácení. Může také pomoci s vředy a záněty žaludku, přesto by ji neměli dlouhodobě užívat lidé se slabým zažíváním. Stejně tak by se jí měly vyhnout nastávající maminky. Co je na ní ale možná vůbec nejspeciálnější, to je na bylinu neobvykle vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které jsme jinak zvyklí hledat spíše v rybách a ořeších. Journal of the American College of Nutrition uvádí, že šrucha je obzvlášť bohatá na kyselinu eikosapentaenovou a kyselinu α-linolenovou.

Šrucha dále obsahuje vitamíny C a E, vitamíny skupiny B, provitamín A, z minerálů pak zinek, vápník a fosfor. Zajímavé je, že v ní najdeme také koenzym Q10 - uvádí to český specializovaný magazín Bylinky pro všechny. Díky množství prospěšných látek šrucha zlepšuje trávení, snižuje cholesterol a pomáhá na podrážděnou kůži. Pokud ji chcete využít k léčivým účinkům uvnitř organismu, nejlepší je vyrobit si z ní za studena vylisovanou čerstvou šťávu anebo odvar. Ten připravíte tak, že 10 gramů sušené nati zalijete 250 ml vroucí vody a necháte louhovat 10 minut.

Co vařit ze šruchy?

Portulák se ovšem dá také velmi dobře využít v kuchyni. Má specifickou, slano-kyselou chuť, pro kterou jej jedni zatracují a druzí naopak milují. Šrucha je skvělá do salátů, do pomazánek z tvarohového nebo krémově-sýrového základu, ale také do zeleninových polévek. Výborná a velmi zdravá a dietní je dušená šrucha na cibuli a česneku, která se dá jíst jako samostatný hlavní chod. Šruchu je možné přidat také do dušeného špenátu, anebo ji přímo na způsob špenátu udělat a použít jako přílohu. Skvělá je i smažená a třeba v Austrálii ji přidávají do těsta na chléb.

Než začnete šruchu pěstovat za účelem využití v kuchyni, měli byste vědět, že je celá jedlá. Zužitkujete tedy stonky, listy i poupata, ale pozor! Rostlinky, které chcete vařit a jíst, nenechte nikdy vykvést. Jakmile šrucha vykvete, začíná hořknout. Chce to tedy část úrody sklidit a druhou necht, abyste měli o zásobu postaráno i v dalších sezónách. Vypěstovat šruchu je snadné a sklízet ji můžete už za 3 týdny.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více