Byliny v kuchyni: Zázračně léčivý plevel šrucha je skvělý v salátech i pomazánkách

2. 6. 2021 13:00

Zdraví Kateřina Horáková

Zdroj: Wikimedia Commons, ZooFari – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0 Zdroj: Wikimedia Commons, ZooFari – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0
Roste skoro všude na světě a někdy tak hojně a rychle, že je potřeba se jí zbavit jako každého jiného plevele. Šrucha zelná, též zvaná portulák, se dříve pěstovala jako zelenina a léčivá bylina zároveň. Obsahuje totiž na rostlinu nezvykle velké množství omega-3 mastných kyselin... A to zdaleka není vše, čím našemu tělu její konzumace může prospět.

Plevel, který umí hojit

Už jste slyšeli o bylince, která se jmenuje šrucha zelná? Ne? Možná vám napoví její lidový název - portulák. Tato rostlina dobře snáší různá podnebí, a tak se vyskytuje skoro všude na světě, včetně České republiky. Lidstvo ji zná tisíce let. Jak píše uznávaná novinářka Fragiska Megaloudi v článku Wild and Cultivated Vegetables, Herbs and Spices in Greek Antiquity publikovaném v odborném časopise Environmental Archaeology, římský filozof Plinius starší doporučoval nosit šruchu kolem krku jako amulet chránící nositele před zlem. Michael Tierra v Planetary Herbology zase uvádí portulák mezi bylinami využívanými tradiční čínskou medicínou. Čím je tato rostlinka tak zvláštní?

Tierra popisuje, že šrucha pomáhá na popáleniny a hmyzí nebo i hadí uštknutí, umí léčit hemeroidy a průjmy a dokáže zastavit poporodní i vnitřní krvácení. Může také pomoci s vředy a záněty žaludku, přesto by ji neměli dlouhodobě užívat lidé se slabým zažíváním. Stejně tak by se jí měly vyhnout nastávající maminky. Co je na ní ale možná vůbec nejspeciálnější, to je na bylinu neobvykle vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které jsme jinak zvyklí hledat spíše v rybách a ořeších. Journal of the American College of Nutrition uvádí, že šrucha je obzvlášť bohatá na kyselinu eikosapentaenovou a kyselinu α-linolenovou.

Šrucha dále obsahuje vitamíny C a E, vitamíny skupiny B, provitamín A, z minerálů pak zinek, vápník a fosfor. Zajímavé je, že v ní najdeme také koenzym Q10 - uvádí to český specializovaný magazín Bylinky pro všechny. Díky množství prospěšných látek šrucha zlepšuje trávení, snižuje cholesterol a pomáhá na podrážděnou kůži. Pokud ji chcete využít k léčivým účinkům uvnitř organismu, nejlepší je vyrobit si z ní za studena vylisovanou čerstvou šťávu anebo odvar. Ten připravíte tak, že 10 gramů sušené nati zalijete 250 ml vroucí vody a necháte louhovat 10 minut.

Co vařit ze šruchy?

Portulák se ovšem dá také velmi dobře využít v kuchyni. Má specifickou, slano-kyselou chuť, pro kterou jej jedni zatracují a druzí naopak milují. Šrucha je skvělá do salátů, do pomazánek z tvarohového nebo krémově-sýrového základu, ale také do zeleninových polévek. Výborná a velmi zdravá a dietní je dušená šrucha na cibuli a česneku, která se dá jíst jako samostatný hlavní chod. Šruchu je možné přidat také do dušeného špenátu, anebo ji přímo na způsob špenátu udělat a použít jako přílohu. Skvělá je i smažená a třeba v Austrálii ji přidávají do těsta na chléb.

Než začnete šruchu pěstovat za účelem využití v kuchyni, měli byste vědět, že je celá jedlá. Zužitkujete tedy stonky, listy i poupata, ale pozor! Rostlinky, které chcete vařit a jíst, nenechte nikdy vykvést. Jakmile šrucha vykvete, začíná hořknout. Chce to tedy část úrody sklidit a druhou necht, abyste měli o zásobu postaráno i v dalších sezónách. Vypěstovat šruchu je snadné a sklízet ji můžete už za 3 týdny.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Sezóna bezu je v plném proudu! Kde sbírat květy a jak je sušit poradí zkušená bylinkářka

Sezóna bezu je v plném proudu! Kde sbírat květy a jak je sušit poradí zkušená bylinkářka

Jestli také máte rádi nádhernou vůni a jemnou chuť bezových květů, čas vyrazit na jejich sběr je…
Pomůže zhubnout a posílí imunitu. Jak jíst květák, aby nenadýmal?

Pomůže zhubnout a posílí imunitu. Jak jíst květák, aby nenadýmal?

Květáku zdar! Populární brukvovitá zelenina má stále místo v tradiční české kuchyni. Květáková…
Tajemství „chytrých“ svačinek pro děti: Co by měli školáci jíst, aby jim to myslelo?

Tajemství „chytrých“ svačinek pro děti: Co by měli školáci jíst, aby jim to myslelo?

Školní rok se sice chýlí ke konci, ale pravidelná a zdravá strava by dětem neměla chybět ani o…
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?

Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?

Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve přisuzovala i magická moc. A do jisté míry ten…
Jednoduchý bezinkový med: Zázračný přírodní lék na kašel i horečku vyjde na pár korun

Jednoduchý bezinkový med: Zázračný přírodní lék na kašel i horečku vyjde na pár korun

Bezinkovou limonádu dělanou z bezového sirupu určitě znáte. Je to osvěžující kavárenský hit, který…
Někdo to rád ostré! Pálivá jídla mohou pomoci zhubnout a prodloužit život

Někdo to rád ostré! Pálivá jídla mohou pomoci zhubnout a prodloužit život

Milujete chilli papričky nebo obecně pálivá jídla? Super! Tak to si na našem webu budete číst ještě…
Proč zkusit mangold? Tak trochu chutnější špenát se nerozvaří a nepodráždí žaludek

Proč zkusit mangold? Tak trochu chutnější špenát se nerozvaří a nepodráždí žaludek

Mangold u nás není příliš známý a v obchodech se těžko shání. Je to škoda, protože mangold je…
Když do těla „lijeme“ nekvalitní beznín. Co je junk food a proč byste se mu měli vyhnout?

Když do těla „lijeme“ nekvalitní beznín. Co je junk food a proč byste se mu měli vyhnout?

Vzpomínáte si na pořad Jste to, co jíte a ráznou doktorku, která bez milosti vyhazovala z lednicí a…