Dejte si vejce a hoďte se do klidu! 5 potravin, které spolehlivě zaženou stres

29. 5. 2021 13:07

Ostatní Šárka Adámková

Zdroj: Unplash, Alessandro Alimonti Zdroj: Unplash, Alessandro Alimonti
Poslední rok byl mimořádně těžký pro celý svět. Když se k pandemii přidají ještě i osobní trable, není k depresím nebo úzkostem daleko. Věděli jste ale, že náladu lze ovlivnit i skladbou jídelníčku? Následující potraviny vám pomůžou cítit se lépe!

Vejce

Obáváte se cholesterolu, a tak si vajíčka odpíráte? Děláte chybu! Vejce jsou často označována za přírodní multivitamín, jsou totiž plná vitamínů, minerálů, aminokyselin a antioxidantů. Navíc obsahují látku cholin, která hraje důležitou roli ve zdraví mozku a může nás chránit před následky stresu. Podle portálu Healthline.com se na základě studií prováděných na zvířatech zjistilo, že doplňky stravy s cholinem pomáhají zlepšovat náladu a regulovat naše reakce na stres. A jak je to s tím cholesterolem? Podle Food Standards Agency, britského Úřadu pro potravinové standardy, se zdravý jedinec nemusí obávat sníst klidně jedno až tři vejce denně.

Banán

Banány obsahují podle webu Medlicker.com vitamíny skupiny B, dále vitamín C, z minerálů pak hořčík, draslík a mangan. A právě vitamíny skupiny B a také hořčík a draslík pomáhají zlepšovat náladu. Obsažená kyselina listová a vitamín B6 jsou navíc klíčové pro tvorbu serotoninu, hormonu, který ovlivňuje pocity štěstí. Jste-li ve stresu, je banán ideální svačinkou. Doplní energii a ještě vás rozveselí. Pokud chcete efekt násobit, přihoďte si k banánu trochu vlašských ořechů. Ty obsahují cenné omega-3 kyseliny, které mírní depresi.

Brokolice

Je málo tak zdravých druhů zeleniny, jako je právě brokolice. Konzumace téhle zeleniny může snižovat riziko vzniku některých druhů rakoviny, srdečních onemocnění a také duševních poruch, mezi jinými třeba právě deprese. Podobně jako banán totiž brokolice obsahuje kromě kyseliny listové a „céčka“ také hořčík a vitamín B6, což jsou přesně protistresové složky.   

Losos

Ano, víme, že budete muset sáhnout hlouběji do kapsy; losos nepatří mezi nejlevnější potraviny, ale na druhé straně, je to pro vaše zdraví. Tahle mořská ryba obsahuje živiny, které podporují zdraví mozku, včetně vitamínu D a omega-3 mastných kyselin. Podle Státního zdravotního ústavu, který zmiňuje mimo jiné novou studii z časopisu Neurologie, omega-3 kyseliny mohou pomáhat regulovat produkci hormonů dopaminu a serotoninu a tím přispívat k uklidnění. Omega-3 kyseliny jsou pro náš mozek skutečně zásadní. Budeme-li je konzumovat pravidelně, nejen, že se budeme cítit lépe, ale také ochráníme zdraví mozku a předejdeme rozvinutí některých nemocí, jako je třeba Alzheimerova choroba. Pokud si nemůžete lososa dovolit moc často, dejte si cenově dostupnější tresčí játra. Olej z tresky obsahuje také cenný vitamín D spolu s omega-3 kyselinami.

Čokoláda

To snad nepotřebuje ani dlouhé vysvětlování. Čokoládu všichni milujeme. A pokud na ní „ujíždíte“, tak teď budete mít obstojný důvod. Hořká čokoláda totiž obsahuje antioxidanty, které mohou příznivě ovlivňovat funkci mozku. Podle webu Healthline.com se u osob, které konzumovaly 74% hořkou čokoládu dvakrát denně po dobu dvou týdnů, zlepšila hladina stresových hormonů, které jsou běžně spojovány s úzkostí, jako jsou katecholaminy a kortizol. Zároveň bylo prokázáno, že konzumace hořké čokolády zvyšuje hladinu serotoninu, tedy hormonu štěstí.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Lexikon vajec: Už jste ochutnali obří pštrosí, delikátní křepelčí nebo zakázané kachní?

    Lexikon vajec: Už jste ochutnali obří pštrosí, delikátní křepelčí nebo zakázané kachní?

    Vejce odjakživa patří mezi základní potraviny. Používáme je při vaření, pečení, doplňujeme jimi…
    Rajská omáčka, klasika české kuchyně! Vymysleli ji Italové, z naší úpravy by ale zřejmě byli na větvi

    Rajská omáčka, klasika české kuchyně! Vymysleli ji Italové, z naší úpravy by ale zřejmě byli na větvi

    Rajská omáčka s plněnými paprikami nebo plátkem hovězího patří ke klasikám české kuchyně. Ačkoliv…
    Retro okénko: Kdo vymyslel mouřenína z obalu legendární Kofily?

    Retro okénko: Kdo vymyslel mouřenína z obalu legendární Kofily?

    Také patříte mezi milovníky mléčné čokoládové tyčinky s kávovou náplní? A víte, že se od svého…
    Sušenky dokonalé jako květina. Poznejte historii oblíbených Lotusek

    Sušenky dokonalé jako květina. Poznejte historii oblíbených Lotusek

    Ke kávě jste je dostali už asi víckrát, možná je mlsáte jen tak nebo jste dokonce už i ochutnali…
    Půlroční poděkování autorům receptů: Bez vás by to nechutnalo!

    Půlroční poděkování autorům receptů: Bez vás by to nechutnalo!

    Uteklo to rychle! Rok 2021 už je v polovině, která byla plná skvělých chutí a vůni i díky vám,…
    Tak trochu jiné čokolády: Ochutnejte verzi s vínem, chlebem nebo cibulí

    Tak trochu jiné čokolády: Ochutnejte verzi s vínem, chlebem nebo cibulí

    Hořká, mléčná, bílá… Pořád žádná velká síla? Jestli rádi experimentujete a tradičních druhů čokolád…
    Vyznejte se v rýži: Víte, proč se basmati přezdívá indické šampaňské?

    Vyznejte se v rýži: Víte, proč se basmati přezdívá indické šampaňské?

    Rýže je celosvětově velice populární plodinou, kterou máme rádi i u nás. Zatímco v Česku slouží…
    Co jedl Karel Čapek? Miloval tlučený štrúdl, jeho specialitou byly smažené špenátové palačinky

    Co jedl Karel Čapek? Miloval tlučený štrúdl, jeho specialitou byly smažené špenátové palačinky

    Kdo by neznal slavného českého spisovatele a novináře Karla Čapka! Ale znáte také kromě jeho…