Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší dušený špenát je skvělý k masu i do těstovin. Chce to jeden malý trik
Zdroj: Toprecepty, Varenistecz

Ve špenátu najdeš sílu! To věděl už Pepek námořník. Listová zelenina v dušené podobě je výborná k masu, v těstovinách, ke knedlíkům i do palačinek. Jak uvařit ten nejlepší špenát a na co jej použít? Nechte se inspirovat našimi radami a recepty.

Božský špenát

Že vám konzumace špenátu zajistí svaly, to jste možná slyšeli. Ve skutečnosti to není tak docela pravda - vědecké studie ukázaly, že obsah železa ve špenátu není pro člověka tak zásadní. Ale tato sezónní listová zelenina obsahuje celou řadu jiných prospěšných látek. Podle webu Healtline.com jsou zelené lístky dobrým prostředkem v prevenci rakoviny, chrání zdraví očí, regulují tlak krve a neutralizují nebezpečné volné radikály. Špenátové listy totiž obsahují karotenoidy, lutein, draslík, vápník a vitamín K a vitamíny skupiny B. Více o tom, proč byste si špenát měli dopřávat, si přečtěte tady:

Špenát obsahuje málo kalorií, a je proto vhodný i pro dietáře. Jak jej nejlépe zpracovat? V syrové formě je možné použít jej do salátů nebo do zdravých smoothies. Hodí se také jako barvivo do takzvaného mechového dortu, který je českým cukrářským hitem roku 2021. Nejuniverzálnější je ovšem vyrobit špenát dušený, protože se pak dá použít buď jako příloha k masu a knedlíkům, do smetanové omáčky na těstoviny nebo i jako náplň do tortilly, slaného pečiva a tak dále.

Je pro přípravu dušeného špenátu lepší mražený protlak, nebo čerstvý listový špenát? Obecně platí, že mražený špenát má v sobě trochu víc živin, než tepelně upravený špenát čerstvý. Překvapuje vás to? Proč to tak je, to se dozvíte tady:

Tukem nešetřete

Jak udělat opravdu dobrý dušený špenát z mraženého protlaku? Vypadá to jednoduše, ale chce to pár vychytávek, aby výsledek nebyl jen nemastnou - neslanou zelenou břečkou. Úplně nejlepší je vypěstovat vlastní špenát, proprat ho, blanšírovat, pak rozmixovat na pyré a to zamrazit. Ale samozřejmě i kupované pyré je v pořádku. Důležitější jsou jiné suroviny. K výrobě dobrého dušeného špenátu totiž budete potřebovat tučnou smetanu, kvalitní čerstvý česnek a pozor, sádlo. Ne olej, ne máslo, ale opravdu sádlo, opět nejlépe domácí, ovšem postačí i z obchodu. Špenát dělaný na sádle je skutečně nejchutnější. 

V kastrolu rozpalte sádlo a nechte na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte na kousky nalámaný nebo nasekaný špenátový protlak a nechte jej trochu rozpustit. Poté vše zalijte smetanou, přiveďte k varu, stáhněte a nechte špenát dodělat v horké tekutině. Na závěr přijde utřený česnek, pepř a sůl podle chuti. Tip! Špenát můžete zahustit moukou. Přisypte ji po částech ve chvíli, kdy je špenát téměř rozpuštěný a smetana probublává. Dobře míchejte, aby se neudělaly hrudky. S použitím smetany ale špenát bude dostatečně hustý, takže mouka není nezbytná. Že je hotový poznáte tak, že se mírně lepí na vařečku.

Dušený špenát se výborně hodí k bramborovým knedlíkům a vepřovým výpečkům, ale jde dobře dohromady i s kuřecím masem. Když jej přidáte do krémové omáčky, vytvoříte vynikající sós na špagety i jiné druhy těstovin. Špenát je vynikající také s kozím sýrem nebo se žampiony. S obojím se dá kombinovat například v omeletách nebo ve slaných koláčích. Špenát se výtečně hodí rovněž do slaných pohankových palačinek, které jsou klasickou pochoutkou francouzské kuchyně.

Dokonalým a nám trochu bližším párem je špenát a brynza. Ať už uděláte klasické halušky a špenát vmícháte do brynzové omáčky, nebo vyrobíte brynzové nočky či smažené placky na způsob bramboráků a špenát si dáte k nim jako přílohu, v každém případě to bude opravdu božské pošušňání.

Zajímavá je také vegetariánská verze slavných italských lasagní, kdy se místo rajčatové omáčky s masem na promazávání jednotlivých vrstev těstovin použije právě dušený špenát. Ještě zdravější možností je zkusit zapečené batáty se špenátem.

Na první pohled obyčejné, přesto skvělé jídlo jsou obyčejná kolínka přelitá dušeným špenátem a dochucená do křupava vypečeným párkem nebo buřtíkem. Tento pokrm je rychle hotový a zachutná i dětem, kterým konzumace "zdravého a zeleného" někdy dělá potíže. Vyzkoušejte cokoliv, na co máte chuť a určitě nebudete litovat!

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Juraj Horak

30. 5. 2021 14:40

Znam lepsi "trik" spenat z koprivy , toho bych se ujedl . Klasicky vubec nemusim .

kasavice

29. 5. 2021 11:15

Do špenátu na závěr se dává vajíčko,mouka nikdy to by udělal jenom diletant!

Přidat komentář